Οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης | REUTERS/Johanna Geron
Επικαιρότητα

Ακαρπη η προσπάθεια εξεύρεσης κοινού κανόνα για τα ταξίδια στην ΕΕ

Ορισμένοι ηγέτες των κρατών-μελών αντέδρασαν στους πρόσφατους περιορισμούς που έχουν θέσει Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία και Πορτογαλία για την είσοδο στα εδάφη τους, με στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων της μετάλλαξης Ομικρον
Protagon Team

Κοινή θέση για τους περιορισμούς που θα πρέπει να ισχύουν στα ταξίδια μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσης (ΕΕ), αλλά και πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της μετάλλαξης Ομικρον προσπάθησαν ανεπιτυχώς να βρουν την Πέμπτη οι 27 ηγέτες της ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες.

Στόχος τους ήταν οι περιορισμοί να «βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και να μην υπονομεύουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς ή να παρεμποδίζουν δυσανάλογα την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των χωρών της ΕΕ», όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η πανδημία θα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας για την εμπιστοσύνη και την αλληλοβοήθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, επαινεί τη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική για την επαγρύπνηση και τη διαφάνεια στον εντοπισμό, την αλληλούχιση και την αναφορά της παραλλαγής Ομικρον, η οποία προκάλεσε άμεσα αντανακλαστικά και παράλληλα τόνισε τη σημασία για κλιμάκωση της παγκόσμιας ικανότητας για γονιδιωματική ανάλυση».

Το Tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέϊτς.

H αναστάτωση προκλήθηκε αφότου η Ιταλία και η Ελλάδα ακολούθησαν την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, επιβάλλονταν νέους κανόνες στα σύνορα των χωρών για όλους τους πολίτες. Και οι τέσσερις χώρες ζητούν αρνητικό τεστ (PCR ή rapid) και για τους εμβολιασμένους για την είσοδο στη χώρα, ενώ η κοινή γραμμή της ΕΕ προέβλεπε μέχρι πρόσφατα μόνο την επίδειξη του πιστοποιητικού ανοσίας.

Σύμφωνα με το Politico, αν και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπερασπίστηκε την απόφασή του και υπογράμμισε τις δυσκολίες στον περιορισμό της μετάλλαξης Ομικρον στις χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ, το μέτρο επικρίθηκε έντονα από άλλους ηγέτες της ΕΕ.

Ωστόσο, η κίνηση των τεσσάρων χωρών έχει πυροδοτήσει φόβους ότι με τη νέα μετάλλαξη Ομικρον, τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μονομερείς αποφάσεις, υπονομεύοντας το ψηφιακό πιστοποιητικό ανοσίας, που μέχρι τώρα έδινε «ελευθέρας» για ταξίδια σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του, πάντως, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως λόγω της παραλλαγής Ομικρον «αν χρειαστεί θα λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα τεστ. Πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση».

Στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, πάντως, επισημαίνεται ότι οι πρόσθετοι περιορισμοί πρέπει να εδράζονται σε «αντικειμενικά κριτήρια» και όχι να υπονομεύουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και να παρεμποδίζουν αδικαιολόγητα την ελεύθερη κυκλοφορία εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Οπως γράφει η DW, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι «τα επιστημονικά δεδομένα είναι καθοριστικής σημασίας όταν πρόκειται για τη μετάλλαξη Ομικρον. Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στο να επιταχύνουμε τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Επίσης, έχουμε δεσμευτεί να ενισχύσουμε το επίπεδο συντονισμού, όσον αφορά την κινητικότητα των ταξιδιωτών».

Ωστόσο, αν και επισημαίνεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων ότι η Κομισιόν θα εκδώσει εκτελεστική πράξη επ’ αυτού, δεν δίνεται συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας, όπως υπογραμμίζει το Politico.

Αμεση ανάγκη ο εμβολιασμός

Με την ανησυχία στο κόκκινο για την εξάπλωση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Ομικρον, ενόψει και των γιορτών των Χριστουγέννων, οι ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι είναι «καίριας σημασίας και επείγουσα» η ανάγκη εμβολιασμού και η χορήγηση τρίτης δόσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε αυτό το πλαίσιο παραμένει κλειδί η αντιμετώπιση της διστακτικότητας των πολιτών, καθώς και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια.