Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε κατά το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του | Ballesteros/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Αιχμές Φελίπε για τον (αυτοεξόριστο) Χουάν Κάρλος: «Η ηθική πάνω από την οικογένεια»

Τέλος σε μια ταραχώδη χρονιά για τον βασιλικό οίκο της Ισπανίας επιθυμεί να βάλει ο μονάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο πατέρας του
Protagon Team

Μια έμμεση αναφορά στην δικαστική περιπέτεια του τέως βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, η οποία οδήγησε στη φυγή του από τη χώρα για το Αμπού Ντάμπι, περιείχε το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του γιου του, βασιλιά Φελίπε.

Ο βασιλικός οίκος, τόνισε ο Φελίπε, θέλει να αλλάξει σελίδα και να αφήσει πίσω του μια από τις πιο ταραχώδεις χρονιές των τελευταίων ετών. Τόνισε ακόμη ότι «η ηθική είναι πάνω από τους οικογενειακούς δεσμούς» ενώ κάλεσε τους ηγέτες της χώρας να επιδείξουν παραδειγματική συμπεριφορά.

Οι πολίτες, είπε ακόμη, «απαιτούν αρχές που μας αφορούν όλους χωρίς εξαίρεση και υπερισχύουν» έναντι προσωπικών ή οικογενειακών θεμάτων.

Οι υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται ο Χουάν Κάρλος έχουν ψυχράνει τις σχέσεις με τον γιο του, στον οποίο παρέδωσε το θρόνο το 2014. Τον περασμένο Αύγουστο, και ενώ ο δικαστικός κλοιός έκλεινε γύρω του, ο Χουάν Κάρλος κατέφυγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Χουάν Κάρλος, όπως σημειώνουν οι Times, αρνείται κάθε ανάμειξη σε παράνομες πράξεις. Ωστόσο μέσα στον Δεκέμβριο κατέβαλε 680.000 ευρώ σε φόρους, εκμεταλλευόμενος διάταξη με την οποία αποφεύγουν τη δίωξη όσοι παραδεχτούν τις πράξεις τους και καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά.