| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
Επικαιρότητα

Αίτημα αδειοδότησης του χαπιού κατά της Covid-19 υπέβαλε στις ΗΠΑ η Pfizer

Το σκεύασμα, το οποίο έδειξε να έχει θεαματικά αποτελέσματα στη μείωση του κινδύνου, θεωρείται πολλά υποσχόμενο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας
Protagon Team

Η Pfizer ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ζήτησε από τις αμερικανικές Αρχές την κατεπείγουσα έγκριση του πειραματικού χαπιού της για την Covid-19, το οποίο μείωσε κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε ενηλίκους σε κλινική δοκιμή.

Η εταιρεία ανέφερε ακόμη ότι ολοκλήρωσε την υποβολή της αίτησής της στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να λάβει την κατεπείγουσα έγκριση χρήσης (EUA) του φαρμάκου Paxlovid. Μεταξύ άλλων, υπέβαλε και δεδομένα από την κλινική δοκιμή του φαρμάκου.

Το χάπι ενδέχεται να είναι ένα πολλά υποσχόμενο νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, αφού μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι, στην αρχή της νόσησης, ως θεραπεία που θα βοηθούσε να αποφευχθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι. Θα μπορούσε επίσης να μετατραπεί σε σημαντικό εργαλείο σε χώρες και περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια ή με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Οπως αναφέρει η Washington Post, η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να αγοράσει 10 εκατομμύρια δισκία του χαπιού της Pfizer. Το σκεύασμα της φαρμακευτικής, όσο και αυτό των Merck και Ridgeback Biotherapeutics, θεωρούνται από την αμερικανική κυβέρνηση ισχυρά όπλα για την επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά και στην παλέτα των θεραπειών για τους ασθενείς με κορονοϊό. Η Pfizer έχει ήδη αρχίσει να παρασκευάζει το χάπι και δηλώνει ότι ως το τέλος του έτους θα μπορεί να καλύψει 100.000-200.000 ασθενείς.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα εξεταστεί το αίτημα της Pfizer. Οι εταιρείες Merck & Co Inc και Ridgeback Biotherapeutics, που αναπτύσσουν ένα ανταγωνιστικό σκεύασμα, το molnupiravir, ολοκλήρωσαν την υποβολή της αίτησής τους στις 11 Οκτωβρίου. Επιτροπή εξωτερικών συμβούλων της FDA θα συνεδριάσει για να εξετάσει αυτό το αίτημα στις 30 Νοεμβρίου και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός του έτους.

«Προχωράμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις προσπάθειές μας να φέρουμε στους ασθενείς αυτήν την πιθανή θεραπεία και προσδοκούμε να εργαστούμε με την FDA στην εξέταση της αίτησής μας, καθώς και με άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Η φαρμακοβιομηχανία διευκρίνισε ότι έχει ξεκινήσει παρόμοιες διαδικασίες για την έγκριση του φαρμάκου της σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα. Νωρίτερα την Τρίτη, η Pfizer έκανε γνωστό ότι θα επιτρέψει σε παρασκευάστριες εταιρείες γενοσήμων φαρμάκων να εφοδιάσουν με το σκεύασμά της για την Covid-19 95 χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.