Η Αϊτή παραπέμπει σε δίκη την άλλοτε Πρώτη Κυρία της χώρας, τη Μαρτίν Μοΐζ, χήρα του διατελέσαντος προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ που δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021. Η 122 σελίδων δικαστική έκθεση κατηγορεί 51 άτομα για την εκτέλεση του Μοΐζ, μαζί με αυτούς και τη χήρα του. Τη διαμένουσα πλέον στη Φλόριντα των ΗΠΑ Μαρτίν Μοΐζ ενοχοποίησε η ίδια η κατάθεσή της όσον αφορά τις συνθήκες της πολιτικής δολοφονίας.
Το έγκλημα διέπραξαν 28 κολομβιανοί μισθοφόροι εισβάλλοντας στην κατοικία του προεδρικού ζεύγους και γαζώνοντας τον πρόεδρο με τα όπλα τους. Η Μαρτίν ήταν δίπλα του, όμως γλίτωσε. Πώς και έγινε αυτό το θαύμα; Η χήρα είχε καταθέσει ότι κρύφτηκε κάτω από το κρεβάτι τους. Μόνο που από τις έρευνες προέκυψε ότι η απόσταση μεταξύ κλίνης και πατώματος καθιστά αδύνατη ακόμη και τη διέλευση κάποιου μικρόσωμου ζώου…
Συνωμοσία για φόνο, λοιπόν, είναι το κατηγορητήριο, την οποία εξύφαναν από κοινού η Μαρτίν και δύο στελέχη του αϊτινού κράτους, ο πρώην πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ και ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Λεόν Σαρλ. Οπως έγραψε η Corriere della Sera, μόλις η χήρα πληροφορήθηκε το εις βάρος της κατηγορητήριο δήλωσε ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη. Ο δε Σαρλ τυγχάνει μόνιμος εκπρόσωπος της Αϊτής στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών…
Οι απορούντες για το πραγματικό κίνητρο της Μαρτίν μπορούν να πληροφορηθούν από την προαναφερθείσα έκθεση ότι ήδη την έχει «καρφώσει» ένας από τους βασικούς συγκατηγορουμένους της, κάποιος Ζοζέφ Φελίξ Μπαντιό, ο οποίος διετέλεσε «ράμπο» κατά της… διαφθοράς. Αυτός ο κύριος κατέθεσε ότι η Μαρτίν δεν ήταν ικανοποιημένη με τα προνόμια της προεδρικής συζύγου και αποσκοπούσε στη μονοπώληση της εξουσίας… Η άμυνα της χήρας είναι απλή: «Αν ήθελε την εξουσία, δεν θα πήγαινε στη Φλόριντα» λένε οι δικηγόροι της…
Το ίδιο λέει και ο Ζοζέφ, μάλιστα αυτός δείχνει ως ευνοηθέντα από τη δολοφονία του προέδρου τον σημερινό πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί και καταγγέλλει «χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης με σκοπό να απαλλαγεί από τους πολιτικούς αντιπάλους του». Ο Ανρί κατέλαβε τη θέση του Ζοζέφ δύο ημέρες πριν μιλήσουν τα όπλα στο σπίτι του Μοΐζ. Υποσχέθηκε εκλογές, αλλά ακόμη να τις κάνει. Σημειωτέον ότι ο Ανρί εόιναι εξαιρετικά αντιπαθής στον λαό της Αϊτής.
Ολα αυτά συμβαίνουν σε μία γωνιά της Γης όπου τον έλεγχο της ζωής έχουν αποκτήσει εδώ και καιρό όχι οι μάγισσες του βουντού, αλλά οι «πολιτικοποιημένοι» μαφιόζοι συμμορίτες. Η Αϊτή βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και ο πληθυσμός της υφίσταται τρομοκρατία διαρκείας (απαγωγές και εκτελέσεις), ενώ υποφέρει και από πείνα. Ετσι μεθοδεύεται από τον ΟΗΕ η αποστολή δύναμης 1.000 κενυατών στρατιωτών προς ενίσχυση της ασφαλείας.
Εν τω μεταξύ στη Φλόριντα διενεργείται άλλη δίκη για την υπόθεση του Μοΐζ, έγραψαν οι Ιταλοί, κατά την οποία οι έξι από τους 11 κατηγορουμένους ομολόγησαν την ενοχή τους όσον αφορά ένα σχέδιο απαγωγής του προέδρου από τους ίδιους κολομβιανούς φονιάδες. Κάτι στράβωσε την τελευταία στιγμή, λένε, και η απαγωγή μετατράπηκε σε εκτέλεση. Το αμερικανικό κατηγορητήριο αποδίδει στους συνωμότες την πρόθεση αντικατάστασης του Μοΐς με έναν αμερικανο-αϊτινό πάστορα, κάποιον Κριστιάν Εμανουέλ Σανόν.
Η Corriere έκλεισε την αναφορά της στο θέμα της Αϊτής γράφοντας ότι, όπως φαίνεται, πίσω από την υπόθεση της δολοφονίας του Μοΐς ενδέχεται να κρύβονται narcos της Καραϊβικής. Οταν τον σκότωσαν οι Κολομβιανοί, η στιγμή ήταν κρίσιμη: ο Μοΐζ μόλις είχε διατάξει κρατική έρευνα για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή και ασφαλώς είχε δημιουργήσει πολλούς εχθρούς σε αυτόν τον κόμβο διακίνησης κοκαΐνης μεταξύ Λατινικής Αμερικής και ΗΠΑ.