Αναψαν τα αίματα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά το τέλος του πρώτου μέρους της απολογίας του Νίκου Μιχαλολιάκου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με μερίδα του ακροατηρίου να του φώναζει «δολοφόνε» την ώρα της αποχώρησής του και τους λιγοστούς υποστηρικτές του να απαντούν με το γνωστό «Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή».
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, από γενέσεως του ελληνικού κράτου, κάθεται στο εδώλιο πολιτικός αρχηγός για πράξεις ενός οπαδού του κόμματος», υποστήριξε στην αρχή της απολογίας του ο επικεφαλής των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και ακολούθως απάντησε στις ερωτήσεις του προδρείου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
«Καταδίκασα από την πρωτη στιγμή το έγκλημα από το περιστύλιο της Βουλής. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά όχι ότι ειμαι ανόητος. Αργά το πρωί ενημερώθηκα για το έγκλημα στο Κερατσίνι. Το θεωρώ ανθρώπινο λάθος, σοβαρό, ότι δεν έγινε εσκεμμένα, όταν έλεγαν ότι έπαιρνα (τηλέφωνα) σε κατοικίες εμπλεκομένων από το σταθερό στα κεντρικά της Μεσογείων, ενώ εκείνη τη στιγμή ήταν εκεί η Αντιτρομοκρατική και ο Εισαγγελέας. Μου τα χρέωσαν αυτά τα τηλέφωνα. Εγώ δεν έδωσα εντολή να γίνει καμία δολοφονία. Όλα αυτά ειναι μυθεύματα και δεν προκύπτουν από πουθενά», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο Μιχαλολιάκος και ακολούθησε ο εξής διάλογος με την πρόεδρο του δικαστηρίου:
Μιχαλολιάκος: «Δεν ήξερα πολλά πράγματα ούτε θέλησα να μάθω γιατί ήξερα ότι δεν έχει σχέση το κόμμα.»
Πρόεδρος: «Αυτή ειναι η θέση σας;»
Μιχαλολιάκος: «Ναι.»
Πρόεδρος: «Άρα με τι έχει σχεση η δολοφονία;»
Μιχαλολιάκος: «Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλο.»
Πρόεδρος: «Πώς εξηγείτε την ύπαρξη ανθρώπων που προέρχονται από την τοπική οργάνωση Νίκαιας;»
Μιχαλιόπουλος: «Ξέρω ότι ο Ρουπακιάς δεν έλαβε sms (από εμένα) αλλά από άλλο κατηγορούμενο. Και ο τελευταίος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ εγώ προφυλακίστηκα. Οι άλλοι δεν μπορώ να ξέρω γιατί ήταν εκεί. Δεν πρόλαβα ούτε είχα σκοπό να ερευνήσω αυτό το πράγμα γιατί το κόμμα δεν είχε καμία σχέση και δεν ενέκρινα τέτοια ενέργεια…»
Οταν ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στο σύνθημα που γράφτηκε έξω από το σπίτι του: «ένα μεγάλο λάκο για το Μιχαλολιάκο», μέρος του ακροατηρίου ξέσπασε σε χειροκροτήματα
Πρόεδρος: «Όμως ως γενικός γραμματέας κάνατε καμιά ενέργεια;»
Μιχαλιόπουλος: «Για να προστατεύσουμε το κόμμα απομακρύνθηκαν τα άτομα, οι υπάλληλοι του κόμματος, όπως ο Πατέλης. Πρόκειται για συνωμοσία για να οδηγήσουν για πρωτη φορά 18 βουλευτές στο εδώλιο. Είχα να φροντισω τον εαυτό μου και το κόμμα.»
Πρόεδρος: «Αυτό δεν ήταν λόγος παραπάνω να ξεκαθαρίσετε κόσμο; Να δείτε γιατί ήταν εκεί μέλη της τοπικής;»
Μιχαλολιάκος: «Άλλα έλεγε ο ένας, άλλα ο άλλος εκείνη τη νύχτα.»
Πρόεδρος: «Ο Μίχος είπε ότι δεν έγιναν διαγραφές…»
Μιχαλολιάκος: «Μα δεν ήταν μέλη όλοι αυτοί. Ήταν νέα τοπική.»
Για τον δολοφόνο Ρουπακιά
«Δεν τον είχα δει. Θα τον θυμόμουν. Ήταν ένας απλός οπαδός. Έναν χρόνο το πολύ ή παραπάνω στη Χρυσή Αυγή και προηγουμένως σε άλλα κόμματα. Ήξερα μόνο κάποιους που ήταν πολλά χρόνια. Όλους αυτούς που ήταν ένα χρόνο δεν τους ήξερα».
Στα παραλειπόμενα της πρώτης ημέρας της απολογίας Μιχαλολιάκου, η στάση προσοχής με την οποία υποδέχθηκαν περίπου 70 αμετανόητοι νεοναζί τον αρχηγό του όταν μπήκε στην αίθουσα και στον αντίποδα η εικόνα συγγενών και φίλων του Παύλου Φύσσα να κρατούν χαρτάκια με τον αριθμό 6 πάνω τους, για τα έξι χρόνια που έχουν συμπληρωθεί από την εν ψυχρώ δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού, χωρίς ακόμα να βρίσκεται στη φυλακή ούτε ένας χρυσαυγίτης για το έγκλημα, ούτε καν ο δολοφόνος Γιώργος Ρουπακιάς.