Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, ένα μεγαλεπήβολο έργο κοντά στις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας, που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής πολύ περισσότερο από ένα δισ. δολάρια, άνοιξε τις πύλες του την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου. Τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου, που βρίσκεται υπό κατασκευή για περισσότερο από μια δεκαετία, έχουν επανειλημμένως αναβληθεί τα τελευταία χρόνια, για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, όπως αναφέρει το Associated Press.
Το φαραωνικών διαστάσεων μουσείο αρχαιοτήτων της Αιγύπτου απέχει 2 χλμ. από τις πυραμίδες της Γκίζας και έχει συνολική επιφάνεια 500.000 τ.μ. Θα είναι, δε, το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν και μόνο πολιτισμό. «Το μουσείο είναι το δώρο της Αιγύπτου στον κόσμο, καθώς είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μουσταφά Μαντμπουλί, αναγγέλοντας την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του GEM σε συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψή του στο Τέμπλο της Εσνα, στην περιοχή του Λούξορ (ένα από τα έξι πιο σημαντικά τέμπλα της ελληνορωμαϊκής περιόδου), όπως αναφέρει ο αιγυπτιακός κρατικός ιστότοπος πληροφοριών.
Το μουσείο ανοίγει δοκιμαστικά τις κύριες αίθουσές του –μεταξύ των οποίων 12 όπου εκτίθενται ευρήματα της αρχαίας Αιγύπτου– σε 4.000 επισκέπτες (με προκρατήσεις) μέχρι την επίσημη ημερομηνία εγκαινίων, η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, σύμφωνα με τον Αλ-Ταγέμπ Αμπάς, βοηθό του υπουργού Αρχαιοτήτων.
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό όταν πέφτει η νύχτα
Στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου θα εκτίθενται περισσότερα από 100.000 αντικείμενα από τους αρχαίους θησαυρούς της Αιγύπτου, πολλά από τα οποία για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό κρατικό ιστότοπο πληροφοριών.
Ο Αλ-Ταγέμπ Αμπάς, γράφει ο Guardian, δήλωσε ότι η δοκιμαστική λειτουργία θα βοηθήσει στην προετοιμασία για το πλήρες άνοιγμα, παρέχοντας μια βαθύτερη κατανόηση των θεμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του, όπως ο εντοπισμός των υπερπλήρων περιοχών του μουσείου.
Πρόσθεσε ότι τα εκθέματα στις 12 αίθουσες αγγίζουν την κοινωνία, τη θρησκεία και το δόγμα στην αρχαία Αίγυπτο. Ολες οι αίθουσες, που είναι ανοιχτού τύπου, έχουν ταξινομηθεί ανά δυναστεία και με ιστορική σειρά. Η καθεμία θα παρουσιάζει τουλάχιστον 15.000 αντικείμενα.
Οι εποχές που θα εκτίθενται στις κύριες αίθουσες περιλαμβάνουν την τρίτη ενδιάμεση περίοδο (περίπου 1070-664 π.Χ.), την ύστερη περίοδο (664-332 π.Χ.), την ελληνορωμαϊκή περίοδο (332 π.Χ.-395 μ.Χ.), το νέο βασίλειο (1550-1070 π.Χ.), το μεσαίο βασίλειο (2030-1650 π.Χ.) και το παλαιό βασίλειο (2649-2130 π.Χ.). Σε μία από τις αίθουσες εκτίθενται αγάλματα της «ελίτ του βασιλιά», μέλη της βασιλικής οικογένειας και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που εργάζονταν στον στρατό, στο ιερατείο και στην κυβέρνηση.
Τμήματα του χώρου είναι ανοιχτά για περιορισμένες ξεναγήσεις από τα τέλη του 2022, προκειμένου να δοκιμαστεί η εμπειρία των επισκεπτών και η επιχειρησιακή ετοιμότητα του μουσείου.
Εκπληκτικό αρχιτεκτονικό κόσμημα, το GEM «συνομιλεί με τις Πυραμίδες της Γκίζας»
Η Οντ Πορτσέντ, καναδή τουρίστρια που επισκέφθηκε διάφορα τμήματα, δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτη από το μουσείο, προσθέτοντας ότι ο αιγυπτιακός πολιτισμός είναι σημαντικός για την ίδια και για τον κόσμο, που έτσι μαθαίνει περισσότερα.
Ενας άλλος επισκέπτης, ο Χόρχε Λικάνο από την Κόστα Ρίκα, δήλωσε: «Υπάρχει πολλή Ιστορία και πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε, ειδικά ερχόμενοι από την άλλη άκρη του κόσμου. Το να βλέπουμε τα πάντα εδώ και να μαθαίνουμε από τους ντόπιους ήταν υπέροχο».
Η μεγάλη σκάλα ύψους έξι ορόφων, με θέα τις πυραμίδες, και ο εμπορικός χώρος είναι ανοιχτοί για το κοινό, παρουσιάζοντας μνημεία και αντικείμενα όπως σαρκοφάγους και αγάλματα. Αλλα τμήματα του μουσείου προγραμματίζεται να ανοίξουν σε μεταγενέστερες ημερομηνίες. Το έμβλημα, δε, της πολύτιμης συλλογής του GEM θα είναι όλοι οι θησαυροί του Τουταγχαμών, που θα εκτεθούν για πρώτη φορά από την ανακάλυψη του τάφου του το 1922.
Ολες οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με προηγμένη τεχνολογία και διαθέτουν πολυμέσα που θα παρουσιάζουν και θα εξηγούν τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένων των βασιλιάδων, σύμφωνα με τον Αϊσά Ζιντάν, γενικό διευθυντή προκαταρκτικής αποκατάστασης και μεταφοράς αρχαιοτήτων στο μουσείο.
Σε μία από τις αίθουσες θα χρησιμοποιηθεί εικονική πραγματικότητα για να εξηγηθεί η ιστορία της ταφής και η εξέλιξή της σε όλη την αρχαία Αίγυπτο.
«Το μουσείο δεν είναι απλά ένας χώρος έκθεσης αρχαιοτήτων. Στοχεύει επίσης να προσελκύσει τα παιδιά ώστε να μάθουν την αρχαία αιγυπτιακή Ιστορία … Το μουσείο είναι ένα δώρο προς όλον τον κόσμο» δήλωσε ο Ζιντάν.