Ο Πάτρικ Ζάκι είχε συλληφθεί στο Κάιρο όταν πήγε εκεί από την Ιταλία, όπου σπούδαζε | Twitter
Επικαιρότητα

Αίγυπτος: Μετά από διεθνείς πιέσεις ο Σίσι απένειμε χάρη σε ακτιβιστή και δικηγόρο

Ελεύθεροι είναι πλέον, μετά από παρέμβαση του αιγύπτιου προέδρου, ο Πάτρικ Ζάκι που είχε φυλακιστεί επειδή περιέγραψε τη ζωή του ως κόπτης χριστιανός στη χώρα, και ο Μοχάμεντ αλ-Μπακέρ, που εκπροσωπούσε ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας. Είχαν καταδικαστεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων
Protagon Team

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι απένειμε χάρη στον κρατούμενο αιγύπτιο ερευνητή Πάτρικ Ζάκι, που αποφυλακίστηκε την Πέμπτη και στον δικηγόρο Μοχάμεντ αλ-Μπακέρ, ανέφεραν δύο δικηγόροι, μια πηγή της αιγυπτιακής προεδρίας καθώς και η κρατική εφημερίδα Al Ahram.

Ο Ζάκι καταδικάστηκε την Τρίτη σε τρία χρόνια φυλάκιση «για διασπορά fake news» επειδή είχε καταγγείλει διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών της Αιγύπτου, μια καταδίκη που εξώθησε μορφές του αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ανακοινώσουν πως αποχωρούν από τον «εθνικό διάλογο» στη χώρα με σκοπό να πάρουν όλοι τον λόγο.

Ο ερευνητής συνελήφθη το 2020 για «τρομοκρατία» αφού δημοσίευσε το 2019 άρθρο για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Κοπτών, της μεγαλύτερης χριστιανικής μειονότητας της Μέσης Ανατολής στην οποία ανήκει το 10% έως 15% του πληθυσμού των 105 εκατομμυρίων Αιγυπτίων.

«Ο Πάτρικ είναι ελεύθερος», ανακοίνωσε η αδελφή του Μαρίζ Ζορζ στο Facebook αναρτώντας φωτογραφία του ερευνητή έξω από την φυλακή της Μανσούρα, που βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από το Κάιρο.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε «ανησυχία για την καταδίκη σε τριετή φυλάκιση του aιγύπτιου υπερασπιστή των δικαιωμάτων του ανθρώπου Πάτρικ Ζάκι» και ζήτησε «την άμεση απελευθέρωσή του, καθώς και των υπολοίπων αυθαιρέτως φυλακισμένων».

Η Τζόρζια Μελόνι ευχαρίστησε τον Σίσι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Twitter και ευχήθηκε στον Ζάκι να γυρίσει γρήγορα στην Ιταλία.

Ο 32χρονος ερευνητής πέρασε 22 μήνες προφυλακισμένος. Η δίκη του έγινε την Τετάρτη ενώπιον ειδικού δικαστηρίου, οι αποφάσεις του οποίου δεν εφεσιβάλλονται. Η καταδίκη του προκάλεσε κύμα διεθνούς καταδίκης, κυρίως στην Ιταλία, όπου σπούδαζε ο Πάτρικ Ζάκι μέχρι το ταξίδι του στο Κάιρο, όπου και συνελήφθη.

Διαδήλωση για την απελευθέρωση του Ζάκι στη Ρώμη, την Τρίτη – EPA/FRANCESCO ARRIGONI

Ο Μπακέρ είχε συλληφθεί επειδή εκπροσωπούσε έναν ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας και είχε καταδικαστεί επίσης για διασπορά fake news.