Μία μούμια με χρυσή γλώσσα, όπως βρέθηκε στις ανασκαφές στον ναό στη δυτική Αλεξάνδρεια | EPA/MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES HANDOUT
Επικαιρότητα

Αίγυπτος: Ανακάλυψαν μούμιες με χρυσή γλώσσα για να μιλούν στον Κάτω Κόσμο

Μοναδικά ευρήματα στη δυτική Αλεξάνδρεια από αιγύπτιους και δομινικανούς αρχαιολόγους, ανάμεσά τους κοσμήματα, αγάλματα και νεκρικά προσωπεία σε πολύ καλή κατάσταση
Protagon Team

Δεκαέξι μούμιες, αρκετές με χρυσές γλώσσες, ηλικίας άνω των 2.000 ετών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη δυτική Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Την εντυπωσιακή ανακάλυψη ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας και είναι αποτέλεσμα ερευνητικής ανασκαφής αρχαιολόγων από την Αίγυπτο και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η ανασκαφή βρίσκεται στην αρχαία πόλη Ταποσίρις Μάγκνα, κοντά στην Αμπουσίρ, όπου υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στον Οσιρι και την Ισιδα. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα κουτί με νομίσματα διακοσμημένα με το πρόσωπο της Κλεοπάτρας Ζ’, και έτσι εκτιμούν ότι οι ναοί λειτουργούσαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας της. Σε έναν από αυτούς τους ναούς βρέθηκαν οι μούμιες σε τάφους λαξεμένους στο βράχο.

Οι μούμιες δεν ήταν καλοδιατηρημένες και βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και κεφαλές από αγάλματα

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η χρυσή γλώσσα τοποθετήθηκε για να διασφαλίσει ότι ο νεκρός θα μπορεί να μιλάει και στη μετά θάνατον ζωή εάν συναντούσε τον Οσιρι, τον θεό του Κάτω Κόσμου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Οπως αναφέρει η Telegraph, η Κάθλιν Μαρτίνεζ, επικεφαλής της ανασκαφής, είπε ότι δίπλα στις δύο σημαντικότερες μούμιες βρέθηκαν ίχνη από πάπυρους καθώς και λινό ύφασμα και παπιέ-μασέ με τα οποία έφτιαχναν τα νεκρικά προσωπεία που τοποθετούσαν στη μούμια μέσα στη σαρκοφάγο.

Ενα από τα νεκρικά προσωπεία που βρέθηκαν στους τάφους

Βρέθηκαν επίσης οκτώ μαρμάρινα προσωπεία σε τόσο καλή κατάσταση που διακρίνονται τα κοσμήματα στο κεφάλι τους και τα χτενίσματά τους.

Τα μαρμάρινα προσωπεία που βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση