Ο κινέζος εικαστικός Αϊ Γουέι Γουέι, που διέφυγε από την Κίνα το 2015, πλέον ζει στην Πορτογαλία και τυγχάνει πασίγνωστος στη Δύση λόγω της αντικαθεστωτικής δράσης του, κατήγγειλε την τράπεζα Credit Suisse ότι προτίθεται να κλείσει τον ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό του. Ο καλλιτέχνης είπε πως από το εξίσου πασίγνωστο πιστωτικό ίδρυμα του είπαν ότι ο λόγος της ατιμωτικής διαγραφής του από το τραπεζικό πελατολόγιο είναι το ποινικό μητρώο που έχει στην πατρίδα του.
Ως γνωστόν, ο Γουέι Γουέι είναι θεράπων της μοντέρνας τέχνης, σχεδιαστής της Φωλιάς του Πουλιού, του Ολυμπιακού Σταδίου του Πεκίνου που εγκαινιάστηκε στους Αγώνες του 2008. Ενα πρότζεκτ που ασφαλώς απαιτούσε στενότατη συνεργασία με την κινεζική νομενκλατούρα, ωστόσο η αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών διεκόπη βάναυσα όταν ο εικαστικός άνοιξε το στόμα του για να καταφερθεί εναντίον των κυβερνώντων.
Εκείνη η παράτολμη απόπειρα ελεύθερης έκφρασης του είχε στοιχίσει 81 ημέρες κράτησης, το 2011, και κατόπιν και έναν αυστηρό περιορισμό κατ’ οίκον, δηλαδή στο ατελιέ του, κάτι πραγματικά αφόρητο για πραγματικούς καλλιτέχνες – δεν μπορούν να «συγκατοικούν» με τα έργα τους.
Ο Γουέι Γουέι είπε ότι το μήνυμα που του έστειλε η ελβετική τράπεζα την εφετινή άνοιξη ήταν απίστευτο: «Η τράπεζα με ενημέρωσε ότι τερματίζει τον λογαριασμό μου στην Ελβετία. Το έκαναν αυτό, όπως έγραψαν, σύμφωνα με τη νέα πολιτική του ιδρύματος, η οποία επιβάλλει κλείσιμο όλων των λογαριασμών όσων έχουν ποινικό μητρώο. Θεωρούν ή προσποιούνταν ότι θεωρούν πως εγώ έχω καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα στην Κίνα. Ομως ποτέ δεν κατηγορήθηκα επισήμως για κάτι, πόσο μάλλον για έγκλημα».
Με την ευκαιρία ο διάσημος καλλιτέχνης αποκάλυψε ότι ανάλογα προβλήματα είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν και με τράπεζες της Γερμανίας και του Χονγκ Κονγκ: «Ξέρετε, αυτές οι τράπεζες είναι πολύ αλαζονικές» είπε…
Σχόλια για τη μετανάστευση
Οι τραπεζίτες του ελβετικού κολοσσού ενόχλησαν τον διάσημο πελάτη τους και τον περασμένο Ιούνιο, τονίζοντάς του τη δυσφορία τους από δημόσια σχόλιά του εναντίον της ελβετικής πολιτικής για τη μετανάστευση. Μήπως ήταν και αυτός ένας επιπρόσθετος λόγος για να τον διώξουν από το ίδρυμά τους;
Η αλήθεια, όπως εκτιμάται, βρίσκεται σε άλλη σφαίρα, πιο πραγματιστική, δηλαδή σε αυτήν των ουσιαστικών συμφερόντων της συγκεκριμένης ελβετικής τράπεζας αλλά και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων με παγκόσμιο πελατολόγιο. Η Credit Suisse έχει μεγάλα σχέδια για την κινεζική κεφαλαιαγορά και επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με το Πεκίνο. Μάλιστα κάποιες τράπεζες, κάνοντας το ίδιο μάρκετινγκ, έχουν ήδη επικριθεί για το πάγωμα μερικών λογαριασμών αντιφρονούντων στο Χονγκ Κονγκ. Ομως τα πιστωτικά ιδρύματα δεν πτοούνται: το Πεκίνο μαζεύει το παγκόσμιο χρήμα, άρα εκεί υπάρχουν πλέον αξιόλογοι πελάτες – τόσο απλό είναι το θέμα.
Αν και η υπόθεση του «πολέμου» Γουέι Γουέι και Credit Suisse δεν έχει ακόμη κριθεί, ο καλλιτέχνης θυμωμένος δηλώνει ότι «ακόμη και αν αλλάξουν την απόφασή τους, εγώ δεν είμαι πια πρόθυμος να συνδεθώ με μία τράπεζα που έχει τόσο περίεργη σχέση με την Κίνα».