Υπερβολικές ή μη, οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να συνεχιστούν και την Πέμπτη, μετά την «αιματηρή» συνεδρίαση της Τετάρτης.
Το γεγονός και μόνο ότι συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, μαρτυρά την έντονη ανησυχία που έχει προκαλέσει η εικόνα της αγοράς στους κυβερνώντες όπως και οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να έχει συνολικά για την οικονομία το τραπεζικό sell off.
Σε κάθε περίπτωση η εικόνα στο ΧΑ (και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο) με τους κλυδωνισμούς που έχει προκαλέσει στην οικονομία, χαλάει το κυβερνητικό success story (περί εξόδου από τα δεσμά του μνημονίου) την ώρα μάλιστα που ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να «πουλήσει» επικοινωνιακά τη μη μείωση στις συντάξεις και τη διανομή μερίσματος στο τέλος του έτους (λίγους μήνες ή και εβδομάδες κατά άλλους, πριν από τις εκλογές).
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι ξεπούλημα στις τράπεζες έρχεται ώρες μετά την άρση των capital controls και ήδη παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους ο φόβος των μετόχων να μετουσιωθεί σύντομα και σε φόβο των καταθετών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Ανώτατες τραπεζικές πηγές πάντως, έκαναν λόγο για αδικαιολόγητες πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες και αντίδραση «πέρα από κάθε λογική». Σε κάποιους λένε, δεν άρεσαν τα οικονομικά αποτελέσματα και επιδίδονται σε ανηλεές σορτάρισμα.
Ο γενικός δείκτης του ΧΑΑ έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2017 μετά το τραπεζικό sell-off που έστειλε τις μετοχές του κλάδου σε απώλειες έως και 20,73% και σε ιστορικό χαμηλό για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10 %, με την αξία των συναλλαγών στα 101,323 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 653,14 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες έως και 4,11%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,04%, ενώ και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,04%.
Οι μετοχές της Πειραιώς σημείωσαν πτώση (-20,73% στα 1,300 ευρώ), της Eurobank (-14,69% στα 0,5370 ευρώ), της ΔΕΗ (-6,67% στα 1,2730 ευρώ) και της Εθνικής (-5,49% στα 1,5830 ευρώ).
Tην Τετάρτη από την κυβέρνηση επιχειρήθηκε να βγει προς τα έξω μία καθησυχαστική αντίδραση, καθώς αρμόδιες πηγές απέδωσαν σε τεχνικούς λόγους το όλο θέμα, σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει κάποιο πραγματικό πρόβλημα» για τις τράπεζες.
Και για να «δέσουν» την κυβερνητική εκδοχή για τη «Μαύρη Τετάρτη», άφησαν υπόνοιες ότι κάποιοι αξιοποιούν δημοσιεύματα «για να δημιουργήσουν ανησυχία και να κερδοσκοπήσουν».
Οι εξελίξεις κρίνεται πως είναι αναντίστοιχες και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ως εκ τούτου, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, «η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».
Τα μέτρα που ελήφθησαν ωστόσο, δεν ξεπέρασαν τα όρια του προφανούς: ζητήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ΧΑ και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές!
Στην ανεπάρκεια της Επιττροπής Κεφαλαιαγοράς, όμως, εστιάζει η Νέα Δημοκρατία την κριτική της για όσα συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο, τονίζοντας ότι «τα μηνύματα που εκπέμπει η ελληνική οικονομία είναι πλέον ανησυχητικά».
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Πειραιώς σημειώνει ότι παρά τους πανηγυρισμούς Τσίπρα και το success story των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η Ελλάδα, σε αντίθεση με όλες τις χώρες που πέρασαν οικονομική κρίση, είναι η μόνη που εξακολουθεί να παραμένει εκτός αγορών.