Σέρβοι διαδηλωτές επιτίθενται εναντίον των ανδρών της μονάδας του ΝΑΤΟ έξω από το δημαρχείο του Ζβέτσαν | REUTERS/Laura Hasani
Επικαιρότητα

Αγωνιά η Ευρώπη για το Κόσοβο: Δεκάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ και σέρβοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις

Οι τραυματίες από τη μεριά της διεθνούς ειρηνευτικής μονάδας KFOR είναι Ιταλοί και Ούγγροι. Μπαράζ δηλώσεων και διπλωματικών κινήσεων από ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους
Protagon Team

Νέα επεισόδια ξέσπασαν στο βόρειο Κόσοβο, στην πόλη Ζβέτσαν, το απόγευμα της Δευτέρας, όπου σημειώθηκε συμπλοκή της μονάδας καταστολής διαδηλώσεων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR με σέρβους διαδηλωτές.

Περισσότεροι από 30 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, κυρίως Ιταλοί και Ούγγροι, τραυματίστηκαν έξω από δημαρχεία τριών πόλεων όταν οι Σέρβοι τους επιτέθηκαν.

Ο υπουργός Αμυνας της Ουγγαρίας έγραψε στο Facebook ότι περισσότεροι από 20 ούγγροι στρατιώτες τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι επτά σοβαρά. Αντίστοιχα, ο ιταλός υπουργός ανακοίνωσε ότι 11 ιταλοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, οι τρεις σοβαρά.

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η Ιταλία δεν θα ανεχθεί νέες επιθέσεις εναντίον της μονάδας KFOR ούτε «μονομερείς ενέργειες» από τις αρχές του Κοσόβου. Πρόσθεσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω στη διένεξή τους.

Από την πλευρά του Βελιγραδίου, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, είπε ότι 52 σέρβοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν, οι τρεις σοβαρά.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμυνας της Σερβίας, Νέμανια Στάροβιτς, δήλωσε στην RTS ότι δύο διαδηλωτές φέρουν τραύματα από βλήματα πυροβόλου όπλου. Ο ένας τραυματίας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε ο Στάροβιτς.

Οι άντρες της KFOR προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου που βρέθηκε υπό τον κλοιό διαδηλωτών μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και επήλθε η σύγκρουση.

Περιπολικό της αστυνομίας του Κοσόβου στις φλόγες από επίθεση των Σέρβων, στην πόλη Ζβέτσαν – REUTERS/Laura Hasani

Η KFOR έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου. Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ πυρπόλησαν και όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου. Σε ένα τεθωρακισμένο όχημα του ΝΑΤΟ μάλιστα, έγραψαν το γράμμα «Ζ» που συμβολίζει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανακοίνωσε ότι ένας δημοσιογράφος του τραυματίστηκε όταν έπεσε στα πόδια του μία χειροβομβίδα κρότου.

Αργά το απόγευμα οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το κέντρο της πόλης Ζβέτσαν και ηρέμησε η κατάσταση ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, η ένταση παραμένει και ο κόσμος ανησυχεί για τις εξελίξεις.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ κάλεσαν τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους, ενώ η πρόεδρος του Κοσόβου κατηγόρησε τον Βούτσιτς ότι επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες τρεις πόλεις χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Διπλωματικό μπαράζ την Τρίτη

Δεκάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν το δημαρχείο του Ζβέτσαν την Τρίτη, καθώς έχουν συγκεντρωθεί και πάλι Σέρβοι έξω από το κτίριο.

Στρατιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και την Πολωνία στέκονταν φρουροί με ειδική εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών. Μέχρι τις 11 το πρωί, η κατάσταση ήταν ήρεμη.

Ο Βούτσιτς πρόκειται να συναντήσει προσβευτές του αποκαλούμενου Κουιντέτου (ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) στο Βελιγράδι και αργότερα πρόκειται να συναντηθεί με τους πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας στη Σερβία.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στο δημόσιο ραδιοσταθμό της RAI πως μίλησε με τον Βούτσιτς και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι.

«Τους κάλεσα να επιδείξουν ηρεμία, να εγκαταλείψουν τη βία και ελπίζω ότι άκουσαν, έδειξαν και οι δύο μεγάλη προθυμία, θα δούμε», δήλωσε ο Ταγιάνι.

Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αν-Κλερ Λεζάντρ, ανέφερε σε δήλωσή της πως «είναι περισσότερο σημαντικό παρά ποτέ για την Πρίστινα και για το Βελιγράδι να δείξουν υπευθυνότητα επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διάθεση συμβιβασμού στην υπηρεσία της ειρήνης και της ευημερίας των σέρβων και των κοσοβάρων πολιτών».

Η γαλλίδα εκπρόσωπος κάλεσε τα δύο μέρη, ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Κοσόβου, να λάβουν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουν τις εντάσεις.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε να τεθεί σε κίνδυνο η περιφερειακή σταθερότητα, δεδομένου του κρίσιμου διεθνούς πλαισίου. Αυτό είναι ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας», υπογράμμισε.

Μπορέλ: Ετοιμάζουμε διμερή συνάντηση κορυφής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα τη βία στο βόρειο τμήμα του Koσόβου, τόνισε την Τρίτη ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι αναμένεται από τις αρχές «να αναστείλουν την αστυνομική επιχείρηση με επίκεντρο τα δημοτικά κτίρια» και «να αποσυρθούν οι βίαιοι διαδηλωτές».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «οι βίαιες ενέργειες κατά πολιτών, κατά των μέσων ενημέρωσης, κατά των αρχών επιβολής του νόμου και των στρατευμάτων της KFOR είναι απολύτως απαράδεκτες και μας φέρνουν σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση».

«Εμείς, η ΕΕ, υποστηρίζουμε σταθερά την KFOR του ΝΑΤΟ στην εκπλήρωση της εντολής της προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κόσοβο», προσέθεσε.

Ο Υπατος Εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι είχε επαφές με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι και με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Ζήτησα από τις δύο πλευρές να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, άμεσα και άνευ όρων και κάθε περαιτέρω μονομερής δράση πρέπει να αποφευχθεί», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι εργάζεται για τη διοργάνωση μιας διμερούς συνάντησης υψηλού επιπέδου.