Κρατούμενοι τρέχουν με καρτ σε μία από τις μεγαλύτερες φυλακές της Γαλλίας προκαλώντας εκτόνωση στους ίδιους και πονοκέφαλο στον πολιτικό κόσμο | Twitter
Επικαιρότητα

Αγώνες με αυτοκίνητα καρτ σε γαλλική φυλακή πυροδότησαν σοβαρή πολιτική διαμάχη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τρέχει (και δεν φτάνει) να αντικρούσει τις οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο που δείχνει κρατούμενους να διασκεδάζουν, κάνοντας αθλήματα και παίζοντας παιχνίδια με το σωφρονιστικό προσωπικό
Protagon Team

Ενα βίντεο με κρατούμενους που αγωνίζονται στο προαύλιο του δεύτερου μεγαλύτερου καταστήματος σωφρονισμού στη Γαλλία έχει προκαλέσει την οργή της Δεξιάς, αλλά και έρευνα από την κυβέρνηση για το τι συνέβη πραγματικά εκείνη την ημέρα και πώς διέρρευσε το οπτικό υλικό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν Μορετί δήλωσε ότι σοκαρίστηκε από το βίντεο, που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους κατάδικους να τρέχουν γύρω από μια μικρή πίστα και να συναγωνίζονται τους φρουρούς στο προαύλιο της φυλακής Fresnes, στα νότια προάστια του Παρισιού. «Η καταπολέμηση της υποτροπής στο έγκλημα εξαρτάται από την επανένταξη στην κοινωνία, αλλά όχι με αγώνες καρτ», έγραψε στο Twitter.

Η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από φιλανθρωπικά ιδρύματα και βασίστηκε σε έναν δημοφιλή τηλεοπτικό διαγωνισμό που ονομάζεται Koh –Lanta περιλάμβανε, επίσης, μια διαδρομή με εμπόδια πάνω από μια πισίνα και ένα κουίζ γενικών γνώσεων, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times. Πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου, αλλά το βίντεο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα.

Η κατακραυγή βουλευτών των Ρεπουμπλικανών (πολιτικό κόμμα της Κεντροδεξιάς) και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου προκάλεσε αναταραχή και στην κυβέρνηση η οποία ξεκίνησε έρευνα για το αν ο διευθυντής των φυλακών ήταν ενήμερος για το γεγονός.

Twitter
Twitter

Ο Ερίκ Σιότι, ένας από τους διεκδικητές της αρχηγίας των Ρεπουμπλικανών είπε ότι «οι φυλακές μας δεν είναι στρατόπεδα διακοπών με κρατούμενους και φρουρούς να συνάπτουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους», ενώ η Ελέν Ραπόρτ, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου δήλωσε συγκλονισμένη από τα «καλοκαιρινά σπορ των κρατουμένων, ειδικά όταν ένα στα τρία παιδιά δεν έχει αρκετά χρήματα για να πάει διακοπές».

Τα αστυνομικά σωματεία εξέφρασαν, επίσης, την οργή τους, λέγοντας ότι το βίντεο των κρατουμένων που τους δείχνει να τρέχουν σε πίστα καρτ, κοροϊδεύει και αποδυναμώνει τη μάχη που δίνουν οι αστυνομικοί για να βάλουν φρένο στους παράνομους αγώνες και τις επικίνδυνες κόντρες με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα που οργανώνονται από νέους σε δρόμους υποβαθμισμένων περιοχών.

Ο Ερίκ Ντιπόν Μορετί, προφανώς, δεν γνώριζε -ή το είχε ξεχάσει;-  ότι υπηρεσία του δικού του υπουργείου ήταν εκείνη που είχε υποστηρίξει την ημέρα του αθλητισμού για τους κρατούμενους. Ο Τζίμι Ντελίστ, διευθυντής της Fresnes, της δεύτερης μεγαλύτερης φυλακής στη Γαλλία, δημοσίευσε στο Twitter τo δικό του υλικό από την εκδήλωση τον περασμένο μήνα, αποκαλώντας την «μια στιγμή αδελφικής συμμετοχής προς όφελος τριών φιλανθρωπικών οργανώσεων».

Το περιβάλλον του υπουργού Δικαιοσύνης παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι το υπουργείο γνώριζε για το γεγονός, αλλά αργότερα αποδοκίμασε το είδος των δραστηριοτήτων που προσφέρονταν στους κρατούμενους.

Η πολιτική διαμάχη που έχει προκληθεί καταδικάστηκε, πάντως, από την Ντομινίκ Σιμονό, τη γενική ελέγκτρια των φρουρών των φυλακών. «Είμαι σοκαρισμένη από τις αντιδράσεις των ανθρώπων που λένε ότι είναι σοκαρισμένοι», είπε στο ραδιόφωνο RMC. «Δεν βλέπω τίποτα εξωφρενικό. Στη Fresnes υπάρχουν κρατούμενοι που ζουν σε μικροσκοπικά κελιά με κοριούς και κατσαρίδες. Περνούν 20 από τις 24 ώρες στα κελιά αυτά στριμωγμένοι μεταξύ τους. Αυτό από μόνο του σε φτάνει στην τρέλα».

Η Γαλλία έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από διεθνείς φορείς για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές της, είπε, επίσης, η Σιμονό, προσθέτοντας: «Το πραγματικό σκάνδαλο στη Fresnes είναι ότι έχει 145% περισσότερο κόσμο απ’ όσο πρέπει». Η Γαλλία είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν πολλούς κρατούμενους. Οι υπολογισμοί λένε ότι σε 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν 105 κρατούμενοι. Αμέσως μετά έρχονται η Αγγλία και η Ουαλία που έχουν ακόμη περισσότερους, περίπου 167 ανά 100.000 κατοίκους.