Η αξιολόγηση που όλο κλείνει και όλο μένει ανοιχτή. Φαίνεται, όμως, πως ήρθε ο καιρός να μπει η αναγκαία… τελεία. Παρά το αρχικό «μπλόκο» που φάνηκε στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των Θεσμών, την Τετάρτη το κλίμα άλλαξε αισθητά.
Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους που είπε το πρωί της Τετάρτης: «Είμαστε έτοιμοι για εκταμίευση. Υπολογίζω ότι θα εκταμιευθεί η δόση την άλλη Δευτέρα (15 Ιουνίου). Να βγει πρώτα η έκθεση της Τρόικας. Πρέπει να περάσει η συμφωνία από πέντε κοινοβούλια χωρών» σημείωσε.
Πάντως, για να αποφύγει νέα καθυστέρηση, η οποία θα είναι πολλαπλά επιβαρυντική για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα σε ένα σπριντ για να προλάβει να καλύψει και τις τελευταίες… ουρές και να κλείσει μια και καλή η υπόθεση «αξιολόγηση».
Σύμφωνα με tovima.gr, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημείωσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει να κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις την Τετάρτη και να ψηφιστούν έως την Παρασκευή και «αν προλάβουμε την Πέμπτη». Το βράδυ της Τρίτης, σχετική ανακοίνωση έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Η εφημερίδα Καθημερινή σημειώνει ότι η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ υπουργών και επικεφαλής της Τρόικας το βράδυ της Τρίτης, άφησε πολλά ζητήματα ανοιχτά, με κυριότερο αυτό των «κόκκινων» δανείων. Αντιθέτως, φαίνεται πως τα ζητήματα του Ασφαλιστικού «έκλεισαν».
Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε μετά τη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, και των επικεφαλής των Θεσμών, ότι «έχουμε κλείσει σχεδόν τα πάντα», αλλά «υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες». Το ίδιο στέλεχος υποστήριζε ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν εκ νέου επαφές των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο αυτές να γίνουν απαραίτητα σε επίπεδο υπουργών.
Από τη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης προέκυψαν τα εξής:
«Κόκκινα» δάνεια:Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας, η συζήτηση δεν κατέληξε σε συμφωνία. Το θέμα αφορά στην πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί παραμένει ανοικτός. Ουσιαστικά το εν λόγω ζήτημα αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο «αγκάθι», όπως ανέφεραν από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν απέκλειαν να έχει ρυθμιστεί έως την Παρασκευή.
Για το συγκεκριμένο θέμα, πάντως, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν το πρωί της Τετάρτης: «Στα κόκκινα δάνεια δεν έχουμε κλείσει. Ισως πάει για αργότερα». Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι ίσως να υπάρξει, αν χρειαστεί, τηλεδιάσκεψη ακόμη και σήμερα (Τετάρτη 1/6) γι’ αυτό το θέμα.
Αλλαγές στο Ασφαλιστικό:Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε την Τρίτη ότι έχει κλείσει τα θέμα του Ασφαλιστικού. Ειδικότερα, οι 45.000 μικροεπαγγελματίες, που ασφαλίζονται σήμερα στον ΟΓΑ (επειδή έχουν έδρα σε Δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο), δεν θα μεταφερθούν σε καθεστώς ΟΑΕΕ και θα συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς για τις αναπηρικές συντάξεις.
Επίσης, στο θέμα της επιστροφής των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, οι ίδιοι παράγοντες διαβεβαίωναν ότι συμφωνήθηκε η περικοπή του ΕΚΑΣ να ισχύει από 1η Ιουνίου του 2016 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2016. Ετσι, σημείωναν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν οι δικαιούχοι αναδρομικά τα ποσά που έλαβαν από τον Ιανουάριο, ενώ διευκρίνιζαν ότι για το επίδομα του Ιουνίου που καταβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα θα βρεθεί λογιστικός τρόπος για να μην επιστραφεί. Πάντως, παραμένει ανοικτό το τι θα γίνει με τη δημοσιονομική «τρύπα» των περίπου 80 εκατ. ευρώ που δημιουργείται για φέτος από την εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιουνίου αντί της 1ης Ιανουαρίου.
Ενεργειακά ζητήματα:Σήμερα θα κατατεθούν οι τροπολογίες που απαιτούνται για τα θέματα που συμφωνήθηκαν, ενώ αρμόδιος παράγοντας ανέφερε πως ότι δεν έχει συμφωνηθεί θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο και ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν ιδιωτικοποιείται.
Ο κίνδυνος της ΕΚΤ
Πάντως, σε περίπτωση που αναβληθεί κι άλλο το κλείσιμο της αξιολόγησης, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα την ευνοϊκή απόφαση της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver, δηλαδή της εξαίρεσης με την οποία θα γίνονται δεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα, δημιουργούν οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα για την (πραγματική) ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Οι νέες καθυστερήσεις καθιστούν πιθανή τη μετάθεση της απόφασης για την επαναφορά του waiver, το οποίο αναμένονταν να επανέλθει αύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου, μέχρι να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες για την αποδέσμευση της δόσης του προγράμματος.
Το ζήτημα αυτό και ο κίνδυνος αναβολής της θετικής απόφασης της ΕΚΤ για τις εγχώριες τράπεζες συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταξύ του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να κλείσουν άμεσα όλα τα ανοικτά θέματα, ώστε να μην υπάρξει αναβολή της απόφασης.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες το 2015, όταν η χώρα βρέθηκε εκτός προγράμματος μετά την παρατεταμένη διαπραγμάτευση. Με την επαναφορά του waiver και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο ELA (που χορηγείται με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05% της κανονικής ρευστότητας της ΕΚΤ) θα μειωθεί άμεσα κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.
Η επαναφορά του waiver θεωρείται το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της κανονικότητας και εκτιμάται ότι θα επιδράσει ιδιαίτερα θετικά στην εμπιστοσύνη. Ωστόσο, η μετάθεση της σχετικής απόφασης προκαλεί απογοήτευση, μεταδίδει ένα μήνυμα ότι η χώρα δεν κατορθώνει να κλείσει τα μέτωπα και να προχωρήσει μπροστά, τραυματίζοντας σοβαρά το θετικό κλίμα που προσπαθεί να σχηματιστεί με αφορμή την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης –που διαρκώς ολοκληρώνεται και διαρκώς κάτι τη μεταθέτει για αργότερα– θα αποτελέσει σημείο καμπής για τη χώρα και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της κρίσης. Μεταξύ άλλων, θα συμβάλει στην άρση της αβεβαιότητας, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών.