534
Αεροπορικές και αεροδρόμια εκτιμούν ότι οι κανόνες της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Toby Melville

Αγωγή για τις διεθνείς μετακινήσεις στη βρετανική κυβέρνηση από αεροπορικές και αεροδρόμια

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2021, 17:34
Αεροπορικές και αεροδρόμια εκτιμούν ότι οι κανόνες της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Toby Melville

Αγωγή για τις διεθνείς μετακινήσεις στη βρετανική κυβέρνηση από αεροπορικές και αεροδρόμια

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2021, 17:34

Αγωγή αναμένεται να καταθέσουν στη βρετανική κυβέρνηση η αεροπορική εταιρεία Ryanair και πολλά βρετανικά αεροδρόμια, απαιτώντας περισσότερη διαφάνεια για τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται στα διεθνή ταξίδια, όπως γράφουν οι Financial Times.

Στην ομαδική αγωγή θα συμμετέχουν και ο όμιλος MAG (Manchester Airports Group) που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ και Στάνστεντ του Λονδίνου.

Ο όμιλος αεροδρομίων ανάφερε ότι εκτός της Ryanair, και άλλες αεροπορικές εταιρείες θα υποστηρίξουν τη δικαστική διαδικασία και θα συνυπογράψουν την αγωγή.

Στόχος είναι η βρετανική κυβέρνηση να εξηγήσει πώς λαμβάνει τις αποφάσεις της για την κατάρτιση της «πράσινης», «πορτοκαλί» και «κόκκινης» λίστας των χωρών που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο βαθμό κινδύνου για τη δημόσια υγεία, σε σχέση με την πανδημία, και έτσι οργανώνουν τις διεθνείς μετακινήσεις από τη Βρετανία.

Ο αεροπορικός τομέας επικρίνει τις τελευταίες εβδομάδες τις κινήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι οι ηλιόλουστοι τουριστικοί προορισμοί της Ευρώπης είναι ασφαλείς, δεδομένης της προόδου του εμβολιασμού και της μείωσης των κρουσμάτων της νόσου.

Διευκρινίζεται ότι μετά την αφαίρεση και της Πορτογαλίας, πριν από περίπου 15 ημέρες, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν περιλαμβάνεται στην πράσινη λίστα, η οποία επιτρέπει την επιστροφή των ταξιδιωτών στη Βρετανία χωρίς να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα.

Η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα, που αναγκάζει τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις χώρες αυτές να παραμείνουν έως και δέκα ημέρες σε καραντίνα και να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη διενέργεια δύο διαγνωστικών τεστ.

Η κόκκινη λίστα ορίζει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να περάσουν καραντίνα σε ξενοδοχείο, με δικά τους έξοδα.

Η αγωγή κατατίθεται απευθείας κατά των υπουργών Υγείας και Μεταφορών και αφορά τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ταξιδιώτες να κάνουν κρατήσεις για την παραμονή τους και για τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να προγραμματίσουν την επανάληψη των δραστηριοτήτων τους.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει τα διεθνή ταξίδια, εντάσσοντας χώρες μικρού ρίσκου στην πράσινη λίστα», τονίζει ο Τσάρλι Κόρνις, γενικός διευθυντής του MAG.

«Οι περισσότερες χώρες μοιάζουν στριμωγμένες στην πορτοκαλί λίστα χωρίς προφανή λόγο», παρά το γεγονός ότι το επίπεδο των κρουσμάτων είναι χαμηλότερο σε σχέση με τη Βρετανία», συμπληρώνει ο ίδιος.

Για τον Μάικλ Ο Λίρι, γενικό διευθυντή της Ryanair, το βρετανικό σύστημα διαχείρισης των μετακινήσεων είναι απόλυτη καταστροφή εξ αρχής. «Καλούμε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εξηγήσει τις επιστημονικές βάσεις του συστήματος και να εφαρμόσει ένα διαφανές μοντέλο, βασισμένο σε δεδομένα που θα μπορούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη πριν από την κρίσιμη περίοδο των θερινών μηνών», λέει.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα εξετάσει τον ρόλο των εμβολιασμών για τους επιβάτες που επιστρέφουν στη χώρα από διακοπές, ώστε οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην μπαίνουν σε καραντίνα (εδώ).

Ωστόσο, μία ημέρα αργότερα, την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Θέλουμε οι πολίτες από τη Βρετανία να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, όταν όμως θα είναι ασφαλές να το κάνουν. Σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, η παρούσα προσέγγιση είναι η σωστή, αλλά διατηρούμε τα μέτρα υπό επανεξέταση», σχολίασε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News