Ηχητικές κόντρες με τεράστια ηχοσυστήματα σε αυτοκίνητα πραγματοποιούν νεαροί κάθε βράδυ σε συνοικία του Γουέλινγκτον | YouTube/capture
Επικαιρότητα

Η Σελίν Ντιόν τους κρατάει άγρυπνους

Σε προάστιο του Γουέλινγκτον, στη Νέα Ζηλανδία, κάθε βράδυ νεαροί παίζουν στη διαπασών το τραγούδι από τον «Τιτανικό», σε έναν διαγωνισμό για τον καθαρότερο και δυνατότερο ήχο, ταλαιπωρώντας τους κατοίκους
Protagon Team

«Η καρδία μου θα συνεχίσει να χτυπά» τραγουδά η Καναδή Σελίν Ντιόν στο βραβευμένο με Οσκαρ μουσικό θέμα από την ταινία «Τιτανικός». Ομως οι καρδιές των κατοίκων του Γουέλινγκτον κοντεύουν να σταματήσουν να χτυπούν με τον θόρυβο που προκαλούν κάθε βράδυ ομάδες νεαρών, οι οποίοι διαγωνίζονται για τον άτυπο τίτλο των ηχείων με τον πιο δυνατό και καθαρό ήχο.

Στο προάστιο Ποριρούα της πρωτεύουσας της Νέας Ζηλανδίας, οικογένειες που στερούνται ύπνου ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών για να ζητήσουν από το δημοτικό συμβούλιο να σταματήσει την καναδή τραγουδίστρια, οι μπαλάντες της οποίας προτιμώνται από μια στρατιά νεαρών ανδρών που τοποθετούν δυνατά μεγάφωνα σε αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ακόμη και ποδήλατα.

Αυτοί οι άνδρες στη συνέχεια διαγωνίζονται για να κερδίσουν το πρεστίζ του διαγωνιζόμενου με τον δυνατότερο και καθαρότερο ήχο. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, οι μπαλάντες της Ντιόν έχουν γίνει η νούμερο ένα επιλογή για αυτές τις κόντρες, επειδή η μουσική της έχει πολύ ψηλά πρίμα (υψηλές συχνότητες).

«Η επιτυχία της Σελίν Ντιόν είναι δημοφιλής επειδή έχει τόσο καθαρό ήχο – προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε μουσική που έχει ψηλά πρίμα, είναι καθαρή και δεν έχει πολλά μπάσα» εξηγεί ο Πολ Λεσόα, ένας από τους ιδρυτές της ομάδας που διοργανώνει τις λεγόμενες «μάχες της σειρήνας» (siren battles), στο διαδικτυακό περιοδικό The Spinoff.

Κάποιοι διαγωνιζόμενοι προσαρμόζουν έως και 50 μεγάφωνα στο εξωτερικό των οχημάτων τους για να παράγουν εκκωφαντική μουσική με ψηλά πρίμα, αλλά χωρίς παραμορφώσεις. Οι διαγωνισμοί ήχου γίνονται όλες τις ώρες της νύχτας, κάτι που έχει κάνει ορισμένους κατοίκους, όπως ο Γουές Γκααρκιούκεν, να εκλιπαρούν για δημοτική παρέμβαση.

Ο ιδρυτής του αιτήματος για τη διακοπή των «ηχητικών μαχών» ισχυρίζεται ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν στη συνοικία των 61.000 κατοίκων έχουν «κουραστεί από την αδράνεια και την απορριπτική στάση που επιδεικνύουν το δημοτικό συμβούλιο και η δήμαρχος σχετικά με το θέμα».

Το δημοτικό συμβούλιο είχε επιτρέψει στους νεαρούς να πραγματοποιούν τις συγκεντρώσεις τους σε βιομηχανικές περιοχές και να ολοκληρώνουν τις κόντρες μέχρι τις 10 το βράδυ, αλλά εκείνοι επέστρεψαν στην πόλη μετά τη λήξη της άδειας του δήμου. Η αστυνομία έχει κληθεί σε περισσότερα από 50 περιστατικά «ηχητικών μαχών» τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Η δήμαρχος της πόλης, Ανίτα Μπέικερ, δηλώνει ότι έχει «αρρωστήσει μέχρι θανάτου από τις “μάχες της σειρήνας”». Η Μπέικερ αποκαλύπτει ότι έχει λάβει πολλά παράπονα από ανθρώπους που πιστεύουν ότι έχει τη δύναμη να λύσει το πρόβλημα. «Μακάρι να ίσχυε» λέει στους Times.

«Πιθανότατα θα ήμουν σαν την “Crusher” Κόλινς, και θα τους αφαιρούσα τα οχήματα αν μπορούσα» λέει, αναφερόμενη στην πρώην συντηρητική υπουργό αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας, Τζούντιθ Κόλινς, η οποία είχε θεσπίσει νόμους που επέτρεπαν στην αστυνομία να συνθλίβει αυτοκίνητα που ανήκαν σε όσους έκαναν κόντρες στους δρόμους – αποκτώντας το προσωνύμιο «Θραυστήρας» (Crusher).

«Για τον έλεγχο του θορύβου το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να δώσει εντολή στη δημοτική αστυνομία να μπει στα σπίτια των υπευθύνων και να κατασχέσει τα στερεοφωνικά» εξηγεί η Μπέικερ. «Οταν, όμως, αυτοί βρίσκονται μέσα σε ένα κινούμενο όχημα, είναι ζήτημα της αστυνομίας, όχι του δημοτικού συμβουλίου».

Από την πλευρά της, η αστυνομία ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να επέμβει μόνον εάν ένα θορυβώδες όχημα βρισκόταν σε κίνηση, τονίζοντας ότι δεν έχει αρμοδιότητα να σταματά τη μουσική που προέρχεται από ένα σταματημένο αυτοκίνητο. Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η αστυνομία «έχει ξεκινήσει επαφές με τα “κλαμπ της σειρήνας”» σε μια προσπάθεια να βρει χώρους κατάλληλους για τις κόντρες τους.