Ναγιάν Κάνολκαρ - Ινδία / Την νύχτα, σε ένα προάστιο του Μουμπάι, οι λεοπαρδάλεις ψάχνουν για φαγητό στους δρόμους. | Nayan Khanolkar/2016 Wildlife Photographer of the Year
Επικαιρότητα

Προς την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών

Κάθε χρόνο η άγρια ζωή συρρικνώνεται κατά 2%. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει εξαφανιστεί το 67% του πληθυσμού των σπονδυλωτών της Γης. Η νέα έκθεση του WWF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Βρισκόμαστε ενώπιον της έκτης εξαφάνισης ειδών. Και προφανώς ευθύνεται ο άνθρωπος
Protagon Team

Αμπερ αλέρτ. Τώρα. Γιατί είναι πολύ πιθανό να οδεύουμε προς μία έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών. Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του WWF, «Ζωντανός Πλανήτης 2016», πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της άγριας ζωής (το 67%) πιθανώς θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Οχι στο μακρινό μέλλον, αλλά τώρα, κάθε χρόνο, η άγρια ζωή συρρικνώνεται κατά 2%.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 14.151 ζώα 3.700 διαφορετικών ειδών: θηλαστικών, πουλιών, ψαριών, αμφίβιων και ερπετών -περίπου το 6% των σπονδυλωτών της Γης- και εκτίμησε ότι από το 1970 έχει σημειωθεί μία μείωση της τάξης του 58%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίστανται τα ζώα σε λίμνες, ποτάμια και υδροβιότοπους καθώς στα είδη του γλυκού νερού η απώλεια φθάνει το 81% από το 1970 -δηλαδή με ρυθμούς 4% ανά έτος. Σε κίνδυνο βρίσκονται και οι ελέφαντες, ο αριθμός των οποίων έχει συρρικνωθεί κατά ένα πέμπτο μέσα σε δέκα χρόνια, οι καρχαρίες και τα σαλάχια, εκ των οποίων το ένα τρίτο απειλείται με εξαφάνιση λόγω υπερβολικής αλιείας.

Στρατιώτης συλλέγει νεκρά ψάρια στη Δυτική Λίμνη του Ανόι, στο Βιετνάμ (REUTERS/Kham)

«Προφανώς ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα. Βρισκόμαστε ενώπιον της έκτης μαζικής εξαφάνισης. Πέντε έχουν καταγραφεί στο παρελθόν και τώρα βρισκόμαστε σαφώς στην έκτη», δήλωσε επιστήμονας της WWF, Μάρτιν Τέιλορ στο CNN.

Προφανώς φταίει ο άνθρωπος. Η πολυσέλιδη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ έχουμε μία Γη, χρησιμοποιούμε πόρους που αντιστοιχούν με αυτούς 1,6 πλανητών! «Χρησιμοποιούμε πάρα πολύ από αυτόν τον πλανήτη και καταστρέφουμε το περιβάλλον των ζώων», επεσήμανε ο Τέιλορ. Πρώτα καταστρέφουμε τον κόσμο των ζώων, ύστερα τον ρυπαίνουμε, κάνουμε κατάχρηση των πόρων και, τελικά, προκαλούμε την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τα πάντα.

Και για όποιον δεν του «λέει» τίποτε η βιοποικιλότητα, η ζωή στη ζούγκλα, στον ωκεανό ή στα δάση, η έκθεση έρχεται να προειδοποιήσει ότι οι μαζικοί πρόωροι θάνατοι ζώων ανά την υφήλιο επηρεάζουν και τον ίδιο άνθρωπο. Πρώτα την πληρώνουν εκείνα, ύστερα το ανθρώπινο είδος.

Μωρό ελεφαντάκι θηλάζει στο Εθνικό Πάρκο Αμποσέλι, στο Ναϊρόμπι της Κένιας (REUTERS/Thomas Mukoya/File Photo)

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δράση για να αποτρέψουν την έκτη εξαφάνιση. Πρέπει να μειώσουν τους ρύπους και να περιορίσουν την καταστροφή των οικότοπων», τονίζει ο Τέιλορ. Αντίστοιχα και η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου, τόνισε ότι  η πορεία του πλανήτη εξαρτάται από πολιτικές κυρίως αποφάσεις. Εξήγησε ότι οι εκθέσεις «Ζωντανός Πλανήτης», που δημοσιεύονται κάθε δύο χρόνια, «είναι οικολογικά τεστ κοπώσεως που δείχνουν τις αρρυθμίες και τα εμφράγματα που προκαλεί η αδιαφορία για την υγεία του πλανήτη».

Και η Ελλάδα της κρίσης, παρότι αποδυναμωμένη, κάνει λάθη που μπορεί να αποφύγει. «Στην παγκόσμια πρόκληση για απεξάρτηση από τον άνθρακα, απαντάμε με νέες ρυπογόνες και πανάκριβες λιγνιτικές μονάδες. Στον αγώνα για προστασία πολύτιμης φυσικής γης που χάνεται με παγκόσμιο ρυθμό 38% από το 1970, η Ελλάδα απαντάει με νομιμοποιήσεις παράνομης καταστροφής δασικών και παράκτιων εκτάσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ, η κυρία Νάντσου. «Είναι επιτέλους καιρός να δούμε ότι η μόνη λύση για την κρίση, περνάει μέσα από τον σεβασμό στη φύση και στα όρια του πλανήτη».

Πρόσφυγας από τη Συρία. Ο Μπαλού, καφέ αρκούδα, φιλοξενείται στο καταφύγιο άγριας ζωής Al Ma’wa, όπου ζουν δέκα διαφορετικά είδη ζώων, στη Τζεράς, πόλη της βόρειας Ιορδανίας (REUTERS/Muhammad Hamed)

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, ακόμη και δεν είναι εύποροι ή αν δεν ζουν σε εύπορες χώρες, όπως επεσήμανε και ο συνάδελφός της, Τέιλορ. «Μπορούν να αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, να αναζητούν πιστοποιημένα βιώσιμα προϊόντα και να απευθύνονται στα μέλη της βουλής, να ζητούν ισχυρούς περιβαλλοντολογικούς νόμους», τόνισε

Ευτυχώς αναγκαστικά η Ελλάδα και άλλες 174 χώρες, θα εφαρμόσουν περιβαλλοντολογικούς νόμους που προβλέπει η ιστορική συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Το 2020 θα τεθούν σε εφαρμογή οι δεσμεύσεις κρατών για τη μείωση των ρύπων. Μόνο που μέχρι τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η άγρια ζωή θα έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 8%.