Το μαχητικό Rafale σε μια από τις πρόσφατες ασκήσεις της ΠΑ | INTIMENEWS/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Επικαιρότητα

Η Ελλάδα αγοράζει κι άλλα Rafale;

Ενώ ο Ερντογάν παζαρεύει τη δική του «αγορά του αιώνα», με 40 Eurofighter από τους Γερμανούς, η Ελλάδα εμφανίζεται να μελετά σχέδιο για απόκτηση ακόμα έξι γαλλικών μαχητικών νέας γενιάς ώστε να διαθέτει δύο πλήρεις μοίρες
Protagon Team

Με τον Ταγίπ Ερντογάν να παζαρεύει με τον Ολαφ Σολτς την αγορά από την Τουρκία έως και 40 μαχητικών Eurofighter —ο τούρκος πρόεδρος φιλοξενεί στον γερμανό καγκελάριο στην Κωνσταντινούπολη, με τέτοια ατζέντα και οι Γερμανοί σπανίως του χαλάνε το χατήρι— η Αθήνα φαίνεται να μελετά τις επόμενες κινήσεις της, ισορροπώντας ανάμεσα στα «ήρεμα νερά» και στην ανάγκη να υπάρχει υπεροπλία έναντι ενός απρόβλεπτου και συνήθως επιθετικού γείτονα.

Υπό αυτό το πρίσμα, το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των «Νέων Σαββατοκύριακο» για απόκτηση από την Ελλάδα ακόμα έξι γαλλικών μαχητικών Rafale έχει αυξημένο ενδιαφέρον.

Στην παρούσα φάση, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) διαθέτει 20 Rafale και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει παραλάβει και τα υπόλοιπα τέσσερα, φτάνοντας στα 24. Τώρα εμφανίζεται έτοιμη για παραγγελία ακόμα έξι μαχητικών ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των επιτελών του υπ. Αμυνας και να διαθέτει η χώρα μας δύο πλήρεις μοίρες Rafale.

Εφόσον αυτό το αίτημα υλοποιηθεί —σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», σχετικές εξελίξεις θα υπάρξουν στις αρχές του νέου έτους— θα πρόκειται για μια εντυπωσιακή και πανάκριβη αναβάθμιση του ελληνικού οπλοστασίου, σε σύγκριση με τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Αρχικά η Ελλάδα είχε παραγγείλει από τη Γαλλία 18 μαχητικά Rafale, 12 μεταχειρισμένα και έξι καινούργια με κόστος 540 εκατ. ευρώ και 530 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στη συνέχεια και παράλληλα με την παραγγελία των φρεγατών Belh@rra, προχώρησε στην απόκτηση έξι επιπλέον καινούργιων Rafale με το κόστος να διαμορφώνεται στο 1,070 δισ. ευρώ. Τώρα η χώρα μας εμφανίζεται διαθέσιμη να παραγγείλει άλλα έξι γαλλικά μαχητικά.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το σκεπτικό είναι ότι ούτως ή άλλως σε κάποια φάση θα χρειαστεί να αποσυρθούν και τα Mirage 2000-5 οπότε θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αριθμός μαχητικών νεότερων γενιών που να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα των Mirage και ειδικότερα τα υποστρατηγικά όπλα όπως οι πύραυλοι κρουζ SCALP και οι αντιπλοϊκοί Exocet. Η ίδια εισήγηση αναφέρει πως η μία μοίρα θα αναλάβει τον διπλό ρόλο της αεροπορικής υπεροχής και αντιπλοϊκής κρούσης και η δεύτερη μαζί με αποστολές αεροπορικής υπεροχής θα αναλάβει τη υποστρατηγική κρούση με τους SCALP.