| Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Αγορά ακινήτων: Ακυρα όλα τα συμβόλαια με προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά

Τέλος το «χέρι-χέρι» και οι «βαλίτσες» στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Βαρύ πρόστιμο και για συναλλαγές με μετρητά άνω των €500, ξεκαθάρισε στη Βουλή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αποκλειστικά μέσω καρτών η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών παροχών. Ρύθμιση του τοπίου και στις μισθώσεις τύπου Airbnb - τι θα ισχύει εφεξής
Protagon Team

Κατά την ομιλία του την Τετάρτη στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στον περιορισμό των μετρητών σε μία σειρά από συναλλαγές, από τις αγοραπωλησίες ακινήτων μέχρι την πληρωμή προϊόντων και υπηρεσιών άνω των 500 ευρώ, ως δραστικό μέσο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Ομοίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θελησε να αναδείξει τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, τύπου Airbnb,  για τις περιπτώσεις όπου από συμπληρωματική οικονομική δραστηριότητα ενίσχυσης του εισοδήματος των ιδιοκτητών, μετατρέπεται σε πρωτεύουσα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εφεξής, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός απαγορεύεται οιαδήποτε αγορά ακινήτου με ρευστό, «χέρι-χέρι», γιατί «μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια, ενδεχομένως δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία διακινούνται σε τσάντες, βαλίτσες, χωρίς να γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους».

«Από εδώ και στο εξής», τόνισε,  «το τίμημα θα καταβάλλεται αποκλειστικά μέσω τραπέζης» και για όσους επιμένουν στις…  βαλίτσες, ξεκαθάρισε ότι όποιο συμβόλαιο καταγράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά, θα θεωρείται αυτομάτως άκυρο. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 10% του ποσού το οποίο θα έχει καταβληθεί, για μία συναλλαγή όμως χωρίς καμία απολύτως ισχύ.

Διπλάσιο της αξίας θα είναι επίσης και το πρόστιμο για όσους πληρώνουν με μετρητά για προϊόντα και υπηρεσίες που ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

Αντίστοιχα, σημειωσε ο Πρωθυπουργός, και  το κράτος οφείλει να αλλάξει τη μέθοδο των πληρωμών του και στο σημείο αυτό προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα, οι περισσότερες κοινωνικές και προνοιακές παροχές θα καταβάλλονται μόνο μέσω καρτών.

Πρόκειται, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, για ένα ακόμα μέτρο το οποίο, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και την επέκτασή τους σε όλη την αλυσίδα της λιανικής, θα περιορίσει τη διοχέτευση ρευστού προς και από την παραοικονομία.

Αναφορικά τέλος με τη ρύθμιση του τοπίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, εξήγησε ότι πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν για κάποιο διάστημα το εξοχικό τους, ή ένα διαμέρισμα, συμπληρώνοντας νόμιμα το εισόδημά τους, και στην εισαγωγή συγκεκριμένων κανόνων ώστε να μη μετατρέπεται αυτο σε κεκαλυμμένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η ρύθμιση, διευκρίνισε, αφορά όσους προσφέρουν πάνω από τρία ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση. «Εδώ», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, «δεν συζητάμε πια να νοικιάζεις το σπίτι σου ή το εξοχικό σου. Εδώ μια συμπληρωματική οικονομική δραστηριότητα μετατρέπεται σε πρωτεύουσα επιχειρηματική δραστηριότητα».

Δεν τους απαγορεύεται αυτή η δραστηριότητα, πρόσθεσε, αλλά ορίζονται ροϋποθέσεις και εξήγησε περαιτέρω λέγοντας:

Οσοι εκμεταλλεύονται πολλά ακίνητα, πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, πληρώνοντας δηλαδή εισφορές, ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος, όπως ήδη κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης μικρού ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενων καταλυμάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο, εφόσον όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας -και υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα- διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, τότε ευλόγως αυτή η πολυκατοικία θα πρέπει να θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, για το οποίο προφανώς χρειάζεται ανάλογη άδεια και προφανώς θα ελέγχεται, όπως όλες οι συναφείς επιχειρήσεις.

Ενστάσεις περί δήθεν «κυνηγητού της μικροϊδιοκτησίας»,  δεν έχουν θέση σε αυτή τη συζήτηση, παρατήρησε χαρακτήριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι η  ρύθμιση αφορά μόνο ιδιοκτήτες  και εταιρείες που εκμεταλλεύονται έναν μεγάλο αριθμό κατοικιών.