Την ώρα που στην Αθήνα ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό της πλοίο «Oruc Reis» έφθασε ήδη στον προορισμό του.
«Το πλοίο μας σεισμολογικών ερευνών Oruc Reis (…) έφθασε στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει τις εργασίες του στη Μεσόγειο», γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή τις δραστηριότητές της στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ώστε να διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της», πρόσθεσε ο υπουργός του Ερντογάν.
Το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται το «Oruc Reis» δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί μέσω των γνωστών ιστοσελίδων απεικόνισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας (προφανώς το σήμα του έχει απενεργοποιηθεί).
Το τουρκικό σεισμογραφικό απέπλευσε το πρωί της Δευτέρας από την Αττάλεια συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία της Τουρκίας.
«Με εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή», δήλωσε με τη σειρά του και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω, για να προσθέσει με αφορμή την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών:
«Από ό,τι φαίνεται έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία (σ.σ. Ελλάδας – Αιγύπτου) μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο».
Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε επισης τον γνωστό τουρκικό ισχυρισμό για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας: «Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά», υποστήριξε σε μία ακόμη επιλεκτική ανάγνωση του Δικαίου της Θάλασσας (σ.σ. η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας).
Αντι-Νavtex από την Αθήνα
Εν τω μεταξύ, με αντι-Navtex την οποία εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού η Αθήνα απάντησε στην αναγγελία της Αγκυρας περί ερευνών νοτίως του Καστελόριζου.
Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή. Και κατά δεύτερον επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Καλούνται τέλος οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός, ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» με πρωταγωνιστή την Τουρκία.
Το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, και βασικό αντικείμενο το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου είχε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συζήτησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Σάμεχ Σούκρι για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.