Η πρώτη μέρα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθεί καμία όχληση από τα τουρκικά πλοία που βρίσκονταν μερικά χιλιόμετρα βορειότερα. Η ηρεμία κράτησε 24 ώρες. Τώρα άρχισαν οι απειλές. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Αγκυρα θα λάβει μέτρα κατά των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και επανέλαβε τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στα κοιτάσματα.
«Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Εξωτερικών εργάζονται από κοινού για να προσδιορίσουν τα μέτρα που θα λάβουν κατά των μονομερών ενεργειών της ελληνικής πλευράς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου. Υποστήριξε ότι η «αποστολή πλοίου-γεωτρύπανου εταταδεικνύει την “ανειλικρίνια” της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας (σ.σ. στο Κραντ – Μοντανά της Ελβετίας) για την επανένωση οι οποίες απέβησαν ανεπιτυχείς».
Σε αυστηρό ύφος απάντησε στις απειλές Τσαβούσογλου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει να γαβγίζει και να βγάζει κορώνες.
«Η φιλία και η σταθερότητα χρειάζεται όλες οι χώρες -και είναι απαραίτητη προϋπόθεση- να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαίτερα ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που πολλές φορές αρέσκεται να μη σέβεται την ουσιώδη προϋπόθεση για ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία», τόνισε, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη διαλόγου για την επίλυση των διμερών διαφορών αλλά τόνισε ότι η Αθήνα θα υπερασπιστεί αποφασιστικά τα δικαιώματά της. «Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όποιος έχει σχέσεις στρατηγικής δημιουργεί ερείσματα, δεν αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα, διαπραγματεύεται αλλά ταυτόχρονα έχει καταφέρει να δημιουργεί ερείσματα και δυνατότητες να πετυχαίνει. Μπορεί να μην πετύχαμε τη λύση του Κυπριακού τώρα, αλλά θα παραμείνουμε στην επιδίωξη να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου», πρόσθεσε.
«Στην εξωτερική πολιτική αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει. Αποτελεσματικός φύλακας είναι αυτός που δεν γαβγίζει. Εμείς δεν βγάζουμε μεγάλες κορόνες. Δεν γαβγίζουμε πολύ. Ας κρατήσουν και αυτή τη ρήση και οι γείτονές μας. Οταν φωνάζεις πολύ και δημιουργείς φασαρία, δεν κάνεις καλό ούτε στα σχέδιά σου, ούτε μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει βασικός πυλώνας στην περιοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Η έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 από το γεωτρύπανο που μετέφερε το πλοίο «West Capella», για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Total-Eni, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας την Τετάρτη.
Ηδη από την πρώτη μέρα, κατά τον πλου του «West Capella» προς το οικόπεδο 11, αισθητή έκανε την παρουσία της η τουρκική φρεγάτα «Gokceada», η οποία παρακολούθησε για λίγο την πορεία του γεωτρύπανου.
Παράλληλα όμως, στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσαν και δύο γαλλικά πολεμικά, τα οποία επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή. Ο ελλιμενισμός τους θεωρήθηκε και έμμεσο μήνυμα προστασίας των συμφερόντων της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αντίστοιχα η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε δια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την υποστήριξή της στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην ΑΟΖ της χώρας. «Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου.
Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είναι πιο ανήσυχοι. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Στέφαν Ντουζαρίκ τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά, προφανώς ανησυχούμε από τις συνεχείς εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή».
Από την πλευρά του, ο κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «κρατά χαμηλούς τόνους και υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για τους υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ομαλή έναρξη της διαδικασίας.