H Toυρκία δεν αποσύρεται τελικά από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE – Treaty on Conventional Armed Forces in Europe), αλλά πρόκειται για «αναστολή εφαρμογής», θέλησε να διευκρινίσει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την Παρασκευή, με έναρξη ισχύος από τις 8 Απριλίου.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τούρκος εκπρόσωπος Οντζού Κετσελί ανέφερε:
«Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ προέβη σε δήλωση για το θέμα αυτό στις 7 Νοεμβρίου. Εμείς είχαμε κάνει επίσης μια άλλη δήλωση και ανακοινώσαμε την απόφασή μας με την αιτιολογία της. Η ημερομηνία έναρξης ισχύος των αποφάσεων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης CFE, για αναστολή της εφαρμογής της συνθήκης καθορίζεται από κάθε σύμμαχο στο πλαίσιο της εθνικής του νομοθεσίας. Η αναστολή έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμάχων που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης CFE. Η εσωτερική νομική διαδικασία για την έναρξη ισχύος της απόφασής μας να αναστείλουμε την εφαρμογή της Συνθήκης CFE από τις 8 Απριλίου 2024 έχει ολοκληρωθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 5 Απριλίου 2024».
Η Συνθήκη CFE υπεγράφη το 1990, μόλις ένα χρόνο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Θέτει όρια στον συμβατικό στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορούσε να αναπτύξει το ΝΑΤΟ και το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ώστε να μην μπορούν να συγκεντρώνουν δυνάμεις που θα επέτρεπαν στη μία πλευρά να εξαπολύσει ταχεία επίθεση εναντίον της άλλης στην Ευρώπη.
Η Ρωσία αποσύρθηκε επισήμως από τη συνθήκη CFE στις 7 Νοεμβρίου 2023, ωστόσο είχε αναστείλει την ενεργό συμμετοχή της από το 2015. Μετά την απόσυρση της Ρωσίας, οι ΗΠΑ είχαν επίσης αναστείλει την εφαρμογή της συνθήκης.
Οπως και να έχει, η απόφαση της Αγκυρας σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην αμυντική πολιτική της γείτονος, η οποία δεν θα τηρεί πλέον τα όρια παραγωγής στις πέντε κατηγορίες συμβατικών όπλων της Συνθήκης, καθώς το καθεστώς Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι η διαρκώς αναπτυσσόμενη τουρκική αμυντική βιομηχανία σκοπεύει να συνεχίσει και να επεκτείνει κατά το δοκούν την παραγωγή όπλων, χωρίς να γνωστοποιεί στοιχεία για τη ποσότητά τους.