Τουρίστες στην ουρά, περιμένουν να μπουν στην Αγία Σοφία, τον Σεπτέμβριο του 2023 | EPA/ERDEM SAHIN
Επικαιρότητα

Αγία Σοφία: Το νέο εισιτήριο θα δημιουργήσει «περίπλοκα» προβλήματα

Οι ξένοι επισκέπτες μπαίνουν πλέον από ειδική είσοδο και μόνο στον πάνω όροφο του μνημείου, πληρώνοντας 25 ευρώ. Οι τουρκικές αρχές πήραν αυτή την απόφαση για να εξασφαλίσουν τα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών στο μνημείο, αλλά υπάρχουν διαφωνίες
Protagon Team

Από την περασμένη Δευτέρα οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο 25 ευρώ. Για τους τούρκους πολίτες η είσοδος παραμένει δωρεάν.

Πλέον, υπάρχουν δύο διακριτές είσοδοι: οι τουρίστες κατευθύνονται στο συντριβάνι Αχμέντ III, πίσω από την Αγία Σοφία. Το εισιτήριο τούς παρέχει πρόσβαση στην επάνω αίθουσα, που ήταν κλειστή.

Ο κάτω όροφος παραμένει αποκλειστικά για το τζαμί, αφιερωμένος στις προσευχές. Οι ξένοι επισκέπτες και οι πιστοί, διαβεβαιώνει η τουρκική κυβέρνηση, θα μπορούν έτσι να απολαμβάνουν το μνημείο χωρίς ταλαιπωρία.

Τον Ιούλιο του 2020 ο Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε το εμβληματικό μνημείο σε τζαμί, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην Αγία Σοφία. Η μετατροπή αυτή και η ελεύθερη πρόσβαση στο εσωτερικό του προσέλκυσαν τα τελευταία τριάμισι χρόνια δεκάδες χιλιάδες επιπλέον επισκέπτες, σημειώνει δημοσίευμα του γαλλικού Franceinfo.

Αποτέλεσμα, ζημιές και βανδαλισμοί στις ξύλινες πόρτες, στο μαρμάρινο δάπεδο, αλλά και στον τρούλο, που έχουν ανησυχήσει ειδικούς και διαχειριστές του μνημείου.

Η συντήρηση του μνημείου αποδεικνύεται πολύ ακριβή για τον προϋπολογισμό ενός κράτους που βιώνει οικονομική κρίση. Ηταν, λοιπόν, απαραίτητο να βρεθούν τα κεφάλαια, δήλωσε ο ερευνητής Ζαν-Φρανσουά Περούς στο γαλλικό μέσο, εξ ου και το εισιτήριο εισόδου.

«Ο οικονομικός παράγοντας οδήγησε στην πρακτική αυτής της διάκρισης, γιατί πρόκειται πράγματι για διάκριση. Ο μουσουλμάνος ξένος  πώς θα λαμβάνεται υπόψη; Αυτό θα δημιουργήσει πιο περίπλοκα προβλήματα από ό,τι νομίζουμε. Επίσης, μειώνει λίγο το αρχικό γενναιόδωρο εγχείρημα του ανοιχτού μνημείου, που ήταν δωρεάν για όλους» είπε χαρακτηριστικά.

Πώς, πράγματι, θα γίνεται αυτή η διάκριση ανάμεσα στον ξένο τουρίστα και σε αυτόν που θέλει να προσευχηθεί; Ο ντόπιος κουλουράς, ο Μουχαρέμ, που πουλάει κουλούρια εδώ και 30 χρόνια έξω από την Αγία Σοφία, λέει στο Franceinfo: «Υπάρχουν φύλακες στην είσοδο, που θα κάνουν τη διαλογή. Θα κάνουν μερικές ερωτήσεις για να μαθαίνουν αν οι επισκέπτες ξέρουν πώς να προσευχηθούν, πώς να πλύνουν τα χέρια, το πρόσωπο και τα πόδια τους».

Ο ίδιος τονίζει ότι στενοχωριέται για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί. «Για μένα θα ήταν καλύτερο να μετατραπεί πλήρως σε μουσείο (όπως ήταν παλαιότερα). Πρώτον, αυτό μπορεί να βοηθήσει τα οικονομικά του κράτους και του τουρκικού πληθυσμού, και μετά, υπάρχουν ήδη αρκετά τζαμιά» στην πόλη, εξήγησε, προσθέτοντας ότι ανησυχεί γιατί η ύπαρξη δύο εισόδων σημαίνει ότι οι τουρίστες δεν θα περνούν πια μπροστά από τον πάγκο του.