Η βόμβα που σκότωσε τον Βλάντλεν Τατάρσκι, σε καφέ της Αγίας Πετρούπολης, ήταν κρυμμένη μέσα σε ένα αγαλματίδιο που αναπαριστούσε τον ίδιο και το οποίο του πρόσφερε μια γυναίκα.
Ο γνωστός στη Ρωσία στρατιωτικός μπλόγκερ και πρώην μέλος των ρωσόφωνων μαχητών στο Ντονμπάς είχε στενές σχέσεις με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή και αρχηγό της διαβόητης Ομάδας Βάγκνερ.
Η επίθεση εναντίον του σημειώθηκε σε ένα καφέ που παλιότερα ανήκε στον Πριγκόζιν, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.
Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 32 άτομα, τα 10 από τα οποία είναι σοβαρά.
Την ώρα της έκρηξης, ο Τατάρσκι, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μαξίμ Φομίν, έδινε ομιλία ενώπιον περίπου 100 ανθρώπων, στο Street Food Bar #1 Cafe της Αγίας Πετρούπολης.
Ο ίδιος φέρεται να άφησε να μπει στον χώρο μια γυναίκα που ήθελε να του δώσει δώρο ένα αγαλματίδιο, η οποία συστήθηκε ως γλύπτρια με το όνομα Νάστια. Σύμφωνα με τους New York Times, η γυναίκα τού είπε ότι οι υπεύθυνοι ασφαλείας δεν την άφηναν να μπει με το αντικείμενο αυτό στο καφέ για λόγους ασφαλείας, καθώς το θεώρησαν ύποπτο, αλλά αυτός έδωσε εντολή να την αφήσουν να περάσει.
Αργότερα, η ρωσική ερευνητική επιτροπή ανακοίνωσε ότι συνελήφθη για την επίθεση μία γυναίκα, η Ντάρια Τρέποβα, το όνομα της οποίας είχε προστεθεί στη λίστα με τους καταζητούμενους το πρωί της Δευτέρας.
Δείτε στο βίντεο τη στιγμή που ο Τατάρσκι παραλαμβάνει την προτομή. Λίγα λεπτά αργότερα, σημειώθηκε η έκρηξη.
Ποιος ήταν ο Τατάρσκι
Ο Τατάρσκι είχε περισσότερους από 560.000 ακόλουθους στο Telegram και ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους στρατιωτικούς μπλόγκερ που υπερασπιζόταν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ομως, συχνά κατηγορούσε τα ανώτερα στελέχη του ρωσικού στρατού για τις αποτυχίες των ενόπλων δυνάμεων στο μέτωπο.
«Θα νικήσουμε τους πάντες, θα σκοτώσουμε τους πάντες, θα κλέψουμε όλους όσους χρειάζεται. Ολα θα γίνουν όπως μας αρέσει», ακούγεται να λέει σε τελετή που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Κρεμλίνο, στη διάρκεια της οποίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει την παράνομη προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας από τη Μόσχα.
Με καταγωγή από την ανατολική Ουκρανία, ο 40χρονος μπλόγκερ απέκτησε τη ρωσική υπηκοότητα το 2021.
Από το 2014, υποστήριζε τη διεξαγωγή ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και του πληθυσμού της και επιθυμούσε την εξάλειψη του ουκρανικού κράτους. Επίσης, κατήγγειλε ρώσους ακτιβιστές και προσωπικότητες του πολιτισμού που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο.
Είχε αναρτήσει ειδήσεις, απόψεις και προπαγάνδα υπέρ του πολέμου στο Telegram, ενώ ήταν τακτικός σχολιαστής στη ρωσική κρατική τηλεόραση.
Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ένας ρώσος διοικητής ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα της Μόσχας θα αποσυρθούν από τη Χερσώνα, ο Τατάρσκι ήταν μεταξύ των στρατιωτικών μπλόγκερ και σχολιαστών που αντέδρασαν με οργή.
Ο Τατάρσκι τότε είχε γράψει ότι το συνολικό σχέδιο της Ρωσίας για τον πόλεμο ήταν «ηλίθιο και βασισμένο στην παραπληροφόρηση».
Η αντίδραση Μόσχας και Κιέβου
Ο Μιχαήλ Ποντολιάκ, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στο Twitter ότι είναι θέμα χρόνου, «όπως το σπάσιμο ενός ώριμου αποστήματος», μέχρι η Ρωσία να καταστραφεί από την εγχώρια τρομοκρατία, όπως την αποκάλεσε. «Οι αράχνες τρώνε η μία την άλλη μέσα σε ένα βάζο», είπε χαρακτηριστικά.
Τη Δευτέρα, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο με την συνέργεια υποστηρικτών του φυλακισμένου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι οργάνωσε και πραγματοποίησε την επίθεση.
«Αποδείχθηκε ότι η τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε στις 2 Απριλίου στην Αγία Πετρούπολη (…) σχεδιάσθηκε από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες στρατολόγησαν πράκτορες μεταξύ των συνεργών του υποτιθέμενου Ταμείου του Αγώνα κατά της Διαφθοράς», της απαγορευμένης οργάνωσης του φυλακισμένου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας αναφέροντας το όνομα της Ντάρια Τρέποβα, της βασικής ύποπτης που συνελήφθη.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τη σιωπή της Δύσης, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτεται η υποκρισία της σε ό,τι αφορά την ανησυχία της για τους δημοσιογράφους.
Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το έργο του Τατάρσκι «προκάλεσε μίσος» στην ουκρανική κυβέρνηση.
Ο Σεργκέι Νεβέροφ, αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε: «Είναι σαφές σε όλους ποιος κρύβεται πίσω από αυτό» και πρόσθεσε ότι η επίθεση ήταν μια απόπειρα τρομοκράτησης της ρωσικής κοινωνίας, ενώ τόνισε ότι «κατέστρεψε» κάθε προοπτική ειρηνευτικής συμφωνίας.
Συνάδελφοι του θύματος ζήτησαν αμέσως κλιμάκωση των χτυπημάτων κατά της Ουκρανίας για να εκδικηθούν την επίθεση. «Θα περιμένουμε μέχρι η GUR να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στο Κρεμλίνο;» έγραψε ένας άλλος στρατιωτικός μπλόγκερ που αναρτά με το όνομα Notes of Veteran, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο για τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας. «Ισως μόνο τότε να υπάρξουν χτυπήματα εναντίον κέντρων λήψης αποφάσεων στο Κίεβο».
Ο Ντένις Πουσίλιν, ρωσόφιλος ηγέτης της επαρχίας Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε δημοσίως ότι για την επίθεση ευθύνεται το Κίεβο.
«Δολοφονήθηκε αισχρά. Οι τρομοκράτες δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Το καθεστώς του Κιέβου είναι ένα τρομοκρατικό καθεστώς. Πρέπει να καταστραφεί, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το σταματήσουμε», τόνισε.
Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι η απουσία αντίδρασης από την Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο «μιλά από μόνη της», με δεδομένη την επίμονη ανησυχία τους για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία της έκφρασης.
«Η αντίδραση του Κιέβου είναι εντυπωσιακή, αυτοί που λαμβάνουν δυτικά χρήματα δεν κρύβουν με κανέναν τρόπο την ευχαρίστησή τους για τα όσα συνέβησαν», έγραψε στον ιστότοπο του υπουργείου.
Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ θεωρούν ότι η επίθεση είχε εγκριθεί από τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης.
Ο Τατάρσκι είναι ο δεύτερος ρώσος υποστηρικτής του πολέμου του Πούτιν που σκοτώνεται με βόμβα στη Ρωσία. Τον Αύγουστο, είχε σκοτωθεί στη Μόσχα η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του δημοφιλούς εθνικιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν και φίλη του Τατάρσκι, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας είχε κατηγορήσει τότε τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας για την επίθεση αυτή, όμως το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.