Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών μεθανίου στην ατμόσφαιρα | Shutterstock
Επικαιρότητα

Αγελάδες τρέφονται με άλγη και εκπέμπουν λιγότερο μεθάνιο!

Πειραματικό πρόγραμμα πέτυχε μείωση των αερίων της... κτηνοτροφίας κατά 82% χωρίς να επηρεάζεται στο ελάχιστο η ποιότητα και η γεύση του κρέατος. Το πρόβλημα είναι ότι το είδος Asparagopsis taxiformis που άρεσε στα βοοειδή είναι εξαιρετικά σπάνιο
Protagon Team

Στην προσπάθεια τους οι επιστήμονες να χαρτογραφήσουν τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας που παράγουν βλαβερά για την ατμόσφαιρα αέρια έπεσαν κάποια στιγμή πάνω σε μια απρόσμενη διαπίστωση. Η κτηνοτροφία αποδείχθηκε υπεύθυνη για μεγάλο ποσοστό των εκπομπών μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Ενα ζώο κτηνοτροφικής μονάδας υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο παράγει 250-500 λίτρα μεθανίου ημερησίως με τις αγελάδες να είναι εκείνες που κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά. Κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες ιδέες και προτάσεις για τον περιορισμό αυτής της… διαρροής.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian ερευνητές του Παγκόσμιου Κέντρου Τροφίμων πραγματοποιούν ένα πείραμα στο πλαίσιο του οποίου ταΐζουν αγελάδες με άλγη. Το Παγκόσμιο Κέντρο Τροφίμων είναι ένας ερευνητικός οργανισμός αλλά και παράλληλα ένα συντονιστικό όργανο για θέματα διατροφής που λειτουργεί υπό την αιγίδα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ντέιβις στην Καλιφόρνια.

Αλγη Asparagopsis taxiformis. Η σπανιότητα του συγκεκριμένου είδους δε επιτρέπει τη χρήση του σε ευρεία κλίμακα Credit: Wikipedia

Ωφέλιμα αλλά σπάνια

Οι αγελάδες που παίρνουν μέρος στο πείραμα εδώ και πέντε μήνες δεν τρέφονται αποκλειστικά με άλγη αλλά αυτά αποτελούν μέρος της τροφής τους. Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές οι αγελάδες που καταναλώνουν άλγη παράγουν 82% λιγότερο μεθάνιο. Επιπλέον η κατανάλωση αυτών των θαλάσσιων οργανισμών δεν αλλοιώνει όπως σημειώνουν οι ερευνητές την ποιότητα και την γεύση του βοδινού κρέατος. Η ίδια ερευνητική ομάδα πριν από δύο έτη είχε πραγματοποιήσει ένα παρόμοιο πείραμα στο οποίο αγελάδες κατανάλωναν συμπληρώματα διατροφής που περιείχαν άλγη όπου και πάλι είχε διαπιστωθεί ότι είχαν μειωθεί οι ποσότητες μεθανίου που παρήγαγαν.

Το βασικό πρόβλημα των ερευνητών είναι ότι τα άλγη που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ανήκουν στο είδος Asparagopsis taxiformis, που αναπτύσσεται σε παλίρροιες αλλά και εκεί που υπάρχουν κύματα. Είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος και δεν υπάρχουν ποσότητες τέτοιες ώστε να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες.

«Πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά αλλά τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Εχουμε αυτή την στιγμή μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν τα συμπληρώματα με άλγη μειώνουν την εκπομπή μεθανίου από τα ζώα της κτηνοτροφίας» δηλώνουν οι ερευνητές που δημοσιεύουν τα ευρήματα της έρευνας τους στην επιθεώρηση «Plos One».