Εγκάρδια η υποδοχή του καγκελαρίου Σολτς (δεξιά) από τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν - και ας υπάρχουν και διαφορές | REUTERS/Sarah Meyssonnier
Επικαιρότητα

«Αγαπητέ Ολαφ»: Ο Μακρόν αναζητεί κοινό έδαφος με τον διάδοχο της Μέρκελ

Το πρώτο του ταξίδι -φυσικά στη στενή σύμμαχο- πραγματοποίησε ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος επέλεξε να μην αναφερθεί σε όσα ίσως χωρίζουν τις δύο πρωτεύουσες
Protagon Team

Οι καγκελάριοι αλλάζουν στη Γερμανία, ο γαλλογερμανικός άξονας παραμένει. Δεν έχουν περάσει ούτε 48 ώρες από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του και ο Ολαφ Σολτς βρέθηκε στο Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η υποδοχή από τον γάλλο πρόεδρο ήταν εγκάρδια στα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου.

Οπως επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου, «τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάστηκα με την Ανγκελα Μέρκελ σε όλα τα ζητήματα. Γνωρίζω, αγαπητέ Ολαφ, ότι μαζί θα συνεχίσουμε αυτή τη στενή συνεργασία».

Πάντως, όπως σημειώνει το Reuters, οι δύο άνδρες επέλεξαν να υποβαθμίσουν τις διαφορές των χωρών τους σχετικά με τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ και την πυρηνική ενέργεια.

Λόγω κορονοϊού, οι δύο άνδρες περιορίστηκαν στο να χτυπήσουν τις γροθιές τους | REUTERS/Sarah Meyssonnier
Στιγμιότυπο από την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών /REUTERS/Sarah Meyssonnier/Pool
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι Σολτς και Μακρόν έδωσαν βάση σε αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες /Thibault Camus/ Pool via REUTERS

Ο Σολτς στη συνέντευξη Τύπου ερωτήθηκε για το πώς θα συμβιβαστούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών για την πυρηνική ενέργεια (η Γαλλία πιστεύει ότι πρέπει να θεωρείται βιώσιμη, η Γερμανία όχι), αλλά απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση.

«Είναι σαφές ότι κάθε χώρα έχει τη δική της στρατηγική για την αντιμετώπιση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Αυτό που μας ενώνει είναι ότι αναγνωρίζουμε αυτή την ευθύνη και είμαστε φιλόδοξοι», είπε. Ακόμη, επισήμανε ότι η Γερμανία έχει αποφασίσει να βασιστεί στην ανανεώσιμη ενέργεια.

Ενόψει της ανάληψης της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία την 1η Ιανουαρίου 2022, το Παρίσι ενδιαφέρεται να έχει τη στήριξη της Γερμανίας για την αναμόρφωση των κανόνων της ΕΕ.

Οπως σημειώνει το Reuters επικαλούμενο διπλωμάτες, η συνάντηση με τον Σολτς (και κατ’ επέκταση η αποχώρηση της Μέρκελ από το προσκήνιο) δίνει στον Μακρόν την ευκαιρία να αναλάβει έναν ουσιαστικότερο ρόλο στη γαλλογερμανική σχέση. Αν μάλιστα εκλεγεί και πάλι τον Απρίλιο, θα χρησιμοποιήσει την επόμενη πενταετία για να βάλει σε πρώτο πλάνο τη Γαλλία, μπροστά από τη Γερμανία.