Την γκριμάτσα του Τραμπ τη βλέπουμε, δεν ακούμε όμως τι του λέει η Ελισάβετ | Karwai Tang/WireImage/Getty Images/Ideal Image
Επικαιρότητα

«Αυτός ο Τραμπ είναι άξεστος!» είπε η Ελισάβετ από τον… τάφο της

Σε βιβλίο περί εντυπώσεων της μακαρίτισσας βασίλισσας της Αγγλίας από ξένους ηγέτες περιλαμβάνονται απαξιωτικές κρίσεις για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και νυν εκ νέου υποψήφιο
Protagon Team

Οι πεθαμένοι, ως γνωστόν, δεν μιλούν – τουλάχιστον στα περισσότερα σπίτια του κόσμου. Δεν διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν ή σχολιάζουν όσα λένε οι ζωντανοί για αυτούς.

Προς το παρόν έχουμε έναν συγγραφέα, όμως, ονόματι Κρεγκ Μπράουν, αρθρογράφο σε κουτσομπολίστικο περιοδικό, ο οποίος καταπιάστηκε με το θέμα των επαφών που είχε η μακαρίτισσα βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας με διαφόρους επιφανείς και διασήμους. Από το πόνημά του (τίτλος: «Ενα Ταξίδι Γύρω από τη Βασίλισσα») προδημοσίευσε αποσπάσματα η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Τα διεθνή μέσα, όπως η Repubblica, αναδημοσίευσαν ένα κομμάτι που αφορά τις εντυπώσεις που αποκόμισε η Ελισάβετ από τις συναντήσεις της με τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν ο Αμερικανός μετέβη στο Νησί στο πλαίσιο επισήμων επισκέψεων. Κατά τον Μπράουν, η Ελισάβετ είπε σε «μια καλά ενημερωμένη πηγή» ότι βρήκε τον Τραμπ «άξεστο» και «αγενή».

Επίσης, η βασίλισσα είπε στην ίδια «πηγή» ότι η σχέση του Τραμπ με τη σύζυγό του, Μελάνια, της φάνηκε βασισμένη στο συμφέρον και όχι στην αγάπη. Υποτίθεται ότι αυτή η στιχομυθία έγινε κατά τη διάρκεια κάποιου γεύματος, μόλις μία εβδομάδα αφότου ο Τραμπ αναχώρησε από τη Βρετανία.

«Κάποια στιγμή μετά τη συνάντησή της με τον Τραμπ», γράφει ο Μπράουν, «η βασίλισσα εκμυστηρεύτηκε σε έναν από τους καλεσμένους της ότι τον είχε βρει πολύ αγενή και ότι την ενοχλούσε ιδιαίτερα ο τρόπος που κοιτούσε συνεχώς πάνω από τον ώμο της». Επιπλέον, διευκρινίζει ο Μπράουν, η Ελισάβετ είχε την εντύπωση ότι ο Τραμπ είχε κάνει «κάποιου είδους deal» με τη σύζυγό του Μελάνια, «αλλιώς, γιατί παρέμενε μαζί του;»

Ο Μπράουν, μας πληροφόρησαν οι Ιταλοί, δεν ανήκει στον κύκλο των βιογράφων της μοναρχίας, είναι γνωστός για τη σάτιρα και τις παρωδίες και όχι για τις πληροφορίες από τους διαδρόμους του Μπάκιγχαμ. Εχει γράψει βιβλία για την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, τη μικρότερη αδερφή της βασίλισσας, και για τους Beatles, ενώ σπούδασε στο Ιτον, όπως οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι.

Η Repubblica σχολίασε ότι «οι αποκαλύψεις για την εντύπωση που έκανε ο Τραμπ στην Ελισάβετ μπορεί να τον φέρουν σε δύσκολη θέση προεκλογικά, αφού ο ίδιος έχει ισχυριστεί ότι η βασίλισσα τον λάτρευε». Είχε πει ο Τραμπ στο Fox News: «Ποτέ δεν την είχα δει τόσο ζωντανή και ευδιάθετη όσο κατά την επίσκεψή μου».

Στα πραγματικά γεγονότα, τώρα. Κατά τη διάρκεια μίας από τις δύο επισκέψεις του στο παλάτι, ο Τραμπ διέπραξε μια σειρά από γκάφες, κάνοντας τη βασίλισσα να περιμένει επί δεκάλεπτο, περπατώντας μπροστά της και αναγκάζοντάς τη να παραμερίσει. Φυσικά, το Μπάκιγχαμ δεν σχολίασε τα αποσπάσματα του Μπράουν. Ούτε ο Τραμπ, απ’ όσο ξέρουμε.