Μετά την ομιλία του, ο Τιμ Γουόλζ υποδέχθηκε επί σκηνής συνεδρίου Δημοκρατικών τον γιο του, που έσπευσε να τον συγχαρεί | REUTERS/Elizabeth Frantz
Επικαιρότητα

«Αυτός είναι ο μπαμπάς μου!», ο υποψήφιος αντιπρόεδρος

Στο συνέδριο των Δημοκρατικών ο 17χρονος γιος τού Γκας Γουόλζ πανηγύρισε ζωηρά την αποδοχή της υποψηφιότητας του πατέρα του. Η ομιλία του εκλεκτού της Κάμαλα Χάρις είχε πολλές αναφορές στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, ώστε να τον γνωρίσουν και να τον αποδεχθούν οι ψηφοφόροι
Protagon Team

«Αυτός είναι ο μπαμπάς μου!» Ο Γκας Γουόλζ, ο 17χρονος γιος του κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Γουόλζ, πανηγύρισε ζωηρά, με οικογενειακή υπερηφάνεια, την αποδοχή της υποψηφιότητας του πατέρα του ως αντιπροέδρου – κατά τον αμερικανικό ιστότοπο Axios, αυτή ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο επειδή «η οικογένεια Γουόλζ έδειξε στην Αμερική τον λόγο για τον οποίο η υποψήφια πρόεδρος Κάμαλα Χάρις επέλεξε τον Τιμ: έχει την ικανότητα να αναμειγνύει την ανθρωπιά με την απέριττη αυθεντικότητα».

«Χόουπ, Γκας και Γκουέν, είστε ολόκληρος ο κόσμος μου και σας αγαπώ» είπε ο Γουόλζ στην κόρη, στον γιο και στη σύζυγό του. Και απευθυνόμενος στο πλήθος συμπλήρωσε: «Σας αφήνω να μάθετε πώς δημιουργήσαμε οικογένεια, διότι αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του τι αντιπροσωπεύουν αυτές οι εκλογές: ελευθερία!» Η Corriere della Sera σχολίασε ότι «η ομιλία του Γουόλζ χρησίμευσε για να παρουσιαστεί ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών στο κοινό, διότι τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς δεν ξέρουν καν ποιος είναι».

Αναλυτικότερα έγραψε: «‘‘Γεννήθηκα σε μια μικρή πόλη…’’ άρχισε την αυτοπαρουσίασή του ο Γουόλζ υπό τους ήχους του τραγουδιού ‘‘Small town’’, του Τζον Μέλενκαμπ, επειδή κατάγεται από μια μικρή πόλη της Νεμπράσκα. Και αποχώρησε από τη σκηνή με το τραγούδι “Rockin’ in the free world”, του Νιλ Γιανγκ, το οποίο ταιριάζει με το σύνθημα “Freedom” της Κάμαλα Χάρις, αφού τα λόγια του κριτικάρουν τον καπιταλισμό.

»Τον παρουσίασε ένας πρώην μαθητής γυμνασίου στη Μινεσότα, ο οποίος εξήγησε ότι ο Γουόλζ όχι μόνο δίδασκε Γεωγραφία στο Μανκάτο, μια πόλη 44.000 κατοίκων, αλλά ήταν και ο προπονητής. Ο λόγος είναι ότι είχε ανακαλύψει πως ένας από τους μαθητές του είχε ένα χρέος που δεν μπορούσε να πληρώσει. Ετσι, ο καθηγητής βρήκε και άλλη δουλειά, για να βοηθήσει το παιδί. Οταν έγινε κυβερνήτης της Μινεσότα, ο Γουόλζ αποφάσισε ότι όλα τα δημόσια σχολεία πρέπει να παρέχουν δωρεάν πρωινό και μεσημεριανό στα παιδιά.

»Η ομάδα Mankato West, την οποία προπονούσε ο Γουόλζ, βγήκε επίσης στη σκηνή. Τώρα είναι μεσήλικες, αλλά η εικόνα τους σαγήνευσε τους Αμερικανούς, αφού λατρεύουν το ποδόσφαιρό τους. Οι πινακίδες που μοιράστηκαν στους συνέδρους έγραφαν ‘‘Coach Walz’’ [προπονητής Γουόλζ]. Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Μινεσότα, ακόμη και όταν τελείωσε η ομιλία και η αρένα άδειασε, συνέχισαν να χορεύουν και να σείουν τα πλακάτ τους στους ρυθμούς της μουσικής επί μία ώρα χθες το βράδυ».

Πέρα από τα ποδοσφαιρικά του Γουόλζ και των ΗΠΑ, «τα οποία κυριάρχησαν σε κάθε πτυχή της ομιλίας του», όπως παρατήρησε ο Axios, τα γκάλοπ (ιστοσελίδα Semafor) έδειξαν ότι το 44% των ψηφοφόρων έχει θετική εικόνα για τον Γουόλζ, ενώ το 34% αρνητική. Σε σημαντικά ποσοστά οι ψηφοφόροι των κατηγοριών «κάτω των 45 ετών», «εργατική τάξη», «Αφροαμερικανοί» και «Λατίνοι» είπαν ότι δεν ξέρουν αρκετά πράγματα για τον Γουόλζ ώστε να τον κρίνουν. Την ίδια ώρα οι Ρεπουμπλικανοί τον επικρίνουν, η καμπάνια του Τραμπ τον χαρακτηρίζει «αριστερό εξτρεμιστή», «ριζοσπάστη» και «ψεύτη».

Η ιταλική ανταπόκριση από το Σικάγο (συντάκτρια η Βιβιάνα Μάτσα) έκλεισε ως εξής: «Ενώ το μήνυμα που έστειλαν οι αστέρες του συνεδρίου, η Μισέλ Ομπάμα και η Οπρα, ήταν ότι κανείς δεν έχει το μονοπώλιο στο τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός, είναι χρήσιμο για τη Χάρις να έχει στο πλευρό της έναν άνδρα που ανταποκρίνεται στο στερεότυπο. Εξάλλου η Οπρα είπε ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα που ενώνουν τους Αμερικανούς παρά τους χωρίζουν, και ένα από αυτά είναι αναμφίβολα το ποδόσφαιρό τους».

Ο ίδιος ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, όταν μίλησε πολιτικά, χαρακτήρισε τους Δημοκρατικούς αουτσάιντερ. Δανείστηκε, βέβαια, πάλι όρους από το αμερικανικό ποδόσφαιρο: «Είναι το τέταρτο δεκάλεπτο. Στο γήπεδο έχουμε εις βάρος μας διαφορά ενός γκολ. Ομως είμαστε στην επίθεση και έχουμε την μπάλα».