Ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι ο τελευταίος από τους αντιπάλους του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που πέθανε κατά τη διάρκεια των σχεδόν 25 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία με εναλλαγές στον προεδρικό και πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.
Οι εχθροί και οι επικριτές του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν συχνά βρει βίαιο θάνατο στο αποκορύφωμα των συγκρούσεων με τον ηγέτη του Κρεμλίνου, γράφει ο Guardian.
Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο οι περισσότεροι ηγέτες της Δύσης δείχνουν τον Πούτιν και λένε ότι είναι δολοφονία, ήρθε αφότου εξορίστηκε σε φυλακή του Αρκτικού Κύκλου, όπου βρίσκοντας συχνά σε ένα κελί απομόνωσης, εκτέθηκε σε πολικό ψύχος και υποσιτίστηκε.
Ο Μπάιντεν δείχνει τον Πούτιν
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει ευθέως το Κρεμλίνο για τον θάνατό του, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «δεν εξεπλάγη» αλλά είναι «εξοργισμένος» για το συγκεκριμένο θέμα.
«Αντιστάθηκε με θάρρος απέναντι στη διαφθορά, τη βία και όλα τα άσχημα πράγματα που κάνει η κυβέρνηση του Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του. «Ο Πούτιν ευθύνεται για τον θάνατο του Ναβάλνι», τόνισε.
Αλλοι εχθροί του Πούτιν έχουν στοχοποιηθεί με διάφορους τρόπους: πυροβολισμούς, δηλητηριάσεις, ακόμη και αεροπορικό δυστύχημα. Πολλοί από τους θανάτους δεν επιλύονται ποτέ και παραμένουν στη λίστα ως ατυχήματα και αυτοκτονίες, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα με πόσους από τους εχθρούς του έχει στείλει στον θάνατο ο Πούτιν όλα αυτά τα χρόνια.
Αλεξάντερ Λιντβινένκο
Ορισμένα πρώην μέλη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών που αυτομόλησαν στα δυτικά έχουν γίνει στόχος δηλητηριάσεων από το 2000.
Οι σκοτεινές μέθοδοι του Πούτιν τράβηξαν για πρώτη φορά τη διεθνή προσοχή στην περίπτωση του Αλεξάντερ Λιντβινένκο, ενός πρώην μέλους των υπηρεσιών ασφαλείας της FSB που είχε γίνει αντίπαλος του Πούτιν και πέθανε από δηλητηρίαση από πολώνιο-210 στο Λονδίνο το 2006. Οι δολοφόνοι του, που και οι δύο είχαν σχέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών, κατηγορήθηκαν ότι έριξαν στο τσάι του ραδιενεργό στοιχείο.
Λίγο πριν από τον θάνατό του, ο Λιτβινένκο είπε στους δημοσιογράφους ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB εξακολουθούσε να λειτουργεί εργαστήρια δηλητηριάσεων που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή. Μια βρετανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι Ρώσοι πράκτορες είχαν σκοτώσει τον Λιτβινένκο, πιθανώς με την έγκριση του Πούτιν.
Το 2018, πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU που εστάλησαν στην αγγλική πόλη του Σάλσμπερι άλειψαν μία νευροτοξίνη στο πόμολο σπιτιού που ανήκε στον Σεργκέι Σκριπάλ, έναν πρώην αξιωματικό των ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών που είχε καταδικαστεί για προδοσία. Ο Σκριπάλ και η κόρη του, Γιούλια, παραλίγο να πεθάνουν από την έκεθση στην ουσία, ενώ δεν γλίτωσε η Ντόουν Στέργκες, η οποία ζούσε στο Σάλσμπερι και δεν είχε καμία σχέση με τους Σκριπάλ.
Γεβγκένι Πριγκόζιν
Ο πρώην επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ και άλλοτε στενός σύμμαχος του Πούτιν είχε κακές σχέσεις με τον Πούτιν όταν έφτασε στη Μόσχα τον περασμένο Αύγουστο. Ηταν εκεί για συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο μετά από μια αποτυχημένη ανταρσία όπου οι μισθοφόρους του κατέλαβαν την πόλη του Ροστόφ και βάδιζαν προς τη Μόσχα.
Φαινόταν να έχει διαπραγματευτεί μια εκεχειρία με το Κρεμλίνο, συμφωνώντας να εκκενώσει τα στρατεύματά του στη Λευκορωσία και να επικεντρωθεί στις δραστηριότητες της ομάδας εκτός Ουκρανίας. Ομως, το αεροσκάφος του Embraer Legacy 600 συνετρίβη έπειτα από έκρηξη, σκοτώνοντας τον Πριγκόζιν, τον διοικητή πεδίου μαχών Ντμίτρι Ούτκιν και οκτώ άλλους επιβαίνοντες.
Στη συνέχεια, ο Πούτιν εμφανίστηκε να επαινεί τον πολέμαρχο, λέγοντας: «Γνωρίζω τον Πριγκόζιν εδώ και πολύ καιρό, από τη δεκαετία του 1990. Εκανε κάποια σοβαρά λάθη στη ζωή, αλλά πέτυχε σημαντικά πράγματα τόσο για τον εαυτό του αλλά και για το γενικό καλό». Αμέσως μετά, υπέγραψε ένα διάταγμα αναγκάζοντας τα στρατεύματα του Πριγκόζιν να ορκιστούν στην εθνική σημαία της Ρωσίας.
Μπόρις Νεμτσόφ
Μία από τις πιο θρασύς δολοφονίες ενός επικριτή του Πούτιν ήταν ο πυροβολισμός του Μπόρις Νεμτσόφ το 2015, ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης που είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπό τον Μπόρις Γέλτσιν και θεωρήθηκε πιθανός διάδοχός του.
Ο Νεμτσόφ πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στην πλάτη από έναν άγνωστο δράστη μπροστά στο Κρεμλίνο. Πέντε άνδρες τσετσενικής καταγωγής συνελήφθησαν για την επίθεση, αλλά όσοι είναι κοντά στον Νεμτσόφ πίστευαν ότι το Κρεμλίνο είχε άμεση εμπλοκή.
Μια κοινή έρευνα από δημοσιογράφους του Insider, του BBC και της Bellingcat αποκάλυψε ότι ο Νεμτσόφ παρακολουθούνταν από πράκτορες της FSB για σχεδόν ένα χρόνο πριν δολοφονηθεί σε μια γέφυρα. Εδειξε επίσης ότι ορισμένοι από τους ίδιους πράκτορες συμμετείχαν στις δηλητηριάσεις άλλων κορυφαίων επικριτών του Κρεμλίνου.
Αννα Πολιτκόφσκαγια
Η δημοσιογράφος, η οποία είχε επικρίνει τον Πούτιν και τον ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, πυροβολήθηκε στην πολυκατοικία της στη Μόσχα το 2006.
Η ρεπόρτερ της Novaya Gazeta ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες δημοσιογράφους της Ρωσίας και η δολοφονία σόκαρε τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης στη χώρα.
Πέντε άτομα συνελήφθησαν για τη δολοφονία, αλλά οι εισαγγελείς παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν βρει ποτέ ποιος είχε διατάξει την επίθεση. Ο Πούτιν ζήτησε να βρεθούν οι δολοφόνοι, αλλά είπε επίσης ότι η επίδραση της Πολιτκόφσκαγια στη ρωσική κοινωνία ήταν «πολύ μικρή».
Ανεξήγητοι θάνατοι
Υπήρξαν επίσης αναφορές για προσωπικότητες της Ρωσίας που πέθαναν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων αυτοκτονιών ή πτώσεων από μεγάλα ύψη.
Το 2013, ο Μπόρις Μπερεζόφσκι βρέθηκε προφανώς κρεμασμένος στο μπάνιο του σπιτιού του στο Ασκοτ. Ο Μπερεζόφσκι ήταν πρώην συνεργάτης του Κρεμλίνου, ο οποίος έγινε ένθερμος επικριτής της κυβέρνησης του Πούτιν και αυτοεξορίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Οι έρευνες για τον θάνατό του δεν έχουν αποδείξει τίποτα πέρα από την επίσημη αιτία της αυτοκτονίας.
Πολλοί από τους συνεργάτες του Μπερεζόφσκι έχουν επίσης πεθάνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του Μπάντρι Παταρκατσισβίλι, Γεωργιανού ολιγάρχη και επιχειρηματία, του Νικολάι Γκλουσκόφ και του ιδρυτή της Yukos Οil, Γιούρι Γκολούμπεφ, που βρέθηκαν νεκροί στο Λονδίνο.