Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζει το ψηφιακό πιστοποιητικό | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Αυτό είναι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, EU Digital COVID Certificate

Από την 1η Ιουνίου η έκδοσή του για τους έλληνες πολίτες. Από την 1η Ιουλίου σε εφαρμονή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πώς θα λειτουργεί. «Ηταν μία ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης που στάθηκε στη δημιουργία της ενιαίας πλατφόρμας εξακρίβωσης, ώστε να αποδεικνύεται ότι το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό
Protagon Team

Από την 1η Ιουνίου, όλοι οι έλληνες πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα gov.gr και να εκδίδουν το green pass, το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, ή αλλιώς EU Digital COVID Certificate (η επίσημη παρουσίαση του οποίου έγινε την Παρασκευή από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης) χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet είτε τον ΑΜΚΑ τους

«Οταν το έγγραφο έχει εκδοθεί, θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης, το οποίο μας το παρείχε η ΕΕ. Επομένως θα υπάρχει QR code που θα δείχνει ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό και σωστό», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην παρουσίασή του για το πιστοποιητικό , χρησιμοποιώντας μάλιστα ο ίδιος το κινητό του τηλέφωνο.

Το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.

Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Κομισιον θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Oπως προαναφέρθηκε, κατά την παρουσίαση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε πώς ακριβώς λειτουργεί το green pass μέσω του gov.gr, ενώ στάθηκε στη διαμόρφωση του κοινού πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο όπως είπε, θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση.

Οπως εξάλλου διευκρίνισε, προβλέπεται έκδοση ειδικού πιστοποιητικού στους τουρίστες εφόσον κάνουν το τεστ στην Ελλάδα. Και οι τουρίστες, είπε, θα μπορούν να παίρνουν το πιστοποιητικό μέσα από την πλατφόρμα του Plf.

«Μία ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία…»

«Η ΕΕ έδειξε ηγεσία στην ανάδειξη αυτού του συστήματος. Ηταν μία ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

«Αυτή η αρχιτεκτονική διάδραση εμπεριείχε μία στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι η διαμόρφωση του ψηφιακού πιστοποιητικού δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, καθώς έπρεπε να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα εξακρίβωσης, ώστε να αποδεικνύεται ότι το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.

«Η επίσημη εφαρμογή του [στην Ευρώπη][ θα γίνει την 1η Ιουλίου», σημείωσε την Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας ότι η χώρα μας σκοπεύει να το εφαρμόσει νωρίτερα, συνεργαζόμενη με άλλες χώρες που είναι ήδη έτοιμες – κάτι που επανέλαβε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηης στην ομιλία του κατά την επίσημη παρουσίαση του πιστοποιητικού.

Το green pass  περιλαμβάνει ενιαία βάση δεδομένων και θα δείχνει εάν ο κάτοχος έχει εμβολιαστεί, ασθενήσει ή έχει αρνητικό τεστ. Θα αποτελέσει «μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για τους ταξιδιώτες και θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες, υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κυρία Πελώνη και επανέλαβε «η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη, σκοπεύει να το εφαρμόσει με τις χώρες που είναι έτοιμες».

Οσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό, περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών.

Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.