Με 153 ψήφους (μόνο δηλ. αυτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας) το άρθρο-κόκκινο πανί (άρθρο 50) για τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων και την εξίσωσή τους με αυτά των ΑΕΙ, πέρασε από τη Βουλή (εδώ), με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να επικαλείται προηγουμένως στην ομιλία της σχετική ευρωπαϊκή νόρμα που υπαγορεύει τη νομοθετική ρύθμιση.
Αν και στη Βουλή δεν παρουσιάστηκε ποτέ, το σχετικό έγγραφο της Κομισιόν προς το υπουργείο Παιδείας (βάσει του οποίου ήρθε προς ψήφιση το επίμαχο άρθρο) ήρθε τελικά στο φως της δημοσιότητας από την «Καθημερινή».
Πρόκειται για την επιστολή 4061/2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία απέστειλε επισήμως το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Παιδείας στις 30/7/2019.
Στην προειδοποιητική επιστολή λόγω κακής εφαρμογής της Οδηγίας 2005/36 για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, που περιλαμβάνεται στο έγγραφο της Επιτροπής, αναφέρονται δέκα λόγοι για τους οποίους η Κομισιόν θεωρεί ότι παραβιάζεται η Οδηγία.
Η χώρα μας καλείτο να απαντήσει έως τις 26/9/2019.
Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», στην απάντησή του, ο αρμόδιος φορέας ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) επικαλείται την παράγραφο 4 του άρθρου 165 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέροντας τα ακόλουθα:
«Οποιαδήποτε παρέμβαση στο ν. 3328/2005 – ο οποίος σε συνδυασμό με το άρθρο 16 παρ. 5 και 8 του Συντάγματος, αποτελούν την ελληνική νομοθεσία η οποία διέπει την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας – προς τον σκοπό αντιμετώπισης ζητημάτων τα οποία αφορούν στην από επαγγελματικής άποψης εξέταση αλλοδαπών τίτλων και τα οποία ανέκαθεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητες άλλων οργάνων της ελληνικής Πολιτείας, θα συνεπαγόταν ανεπίτρεπτη παραβίαση των παραπάνω διατάξεων του Συντάγματος.
»Φορείς όπως τα Κολέγια του ν. 3696/2008 συνιστούν στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης.
»Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσε να αναγνωρισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ, ως χρόνος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, χρόνος σπουδών ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε τέτοιο φορέα διότι τούτο θα συνιστούσε καταστρατήγηση των παραγράφων 5 και 8 του άρθρου 16 του Συντάγματος, οι οποίες διέπουν την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας στην Ελλάδα».
Πηγές του υπουργείου Παιδείας που επικαλείται η εφημερίδα, διευκρίνιζαν ότι η εν λόγω επιστολή έχει δύο σκέλη: ένα που αφορά την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων (και άρα το δικαίωμα των κατόχων τους να διεκδικήσουν θέση στη δημόσια εκπαίδευση) και ένα που αφορά την ακαδημαϊκή αναγνώριση, για την οποία αρμόδιος είναι ο ΔΟΑΤΑΠ και κατά συνέπεια δεν σχετίζεται με το άρθρο 50.