Επικαιρότητα

Αυτή είναι η τροπολογία για το πλαφόν κέρδους σε ψυγειοκαταψύκτες και κλιματιστικά

Σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 πλαφόν και στο μεικτό κέρδος για τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται και η δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης
Protagon Team

Κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στο μεικτό κέρδος των ηλεκτρικών συσκευών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά κλιματιστικών και ψυγειοκαταψυκτών που παρουσιάστηκαν ευθύς αμέσως μόλις άνοιξε η πλατφόρμα επιδότησης στο πλαίσιο του προγράμαμτος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή».

Στην  ίδια τροπολογία και συγκεκριμένα στην παράγραφο 7 του άρθρου 3, προβλέπεται επίσης ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, δίδεται η δυνατότητα καθορισμού ανώτατης τιμής πώλησης στους καταναλωτές για τα αγαθά και τις υπηρεσίες απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια (σ.σ. τρόφιμα, ζωοτροφές, λιπάσματα).

Οσον αφορά το πλαφόν για τις ηλεκτρικές συσκευές ορίζεται ότι για το χρονικό διάστημα από την έναρξη έως την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» απαγορεύεται η αποκόμιση μεικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που:

α) πωλείται από προμηθευτή που έχει συμπεριληφθεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Προμηθευτών και από έμπορο λιανικής, που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» και

β) έχει ενταχθεί στο Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένου Εξοπλισμού της ως άνω απόφασης, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης.12.2021.

Ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης,  επιβάλλονται (σωρευτικά ή διαζευκτικά) οι εξής κυρώσεις:

α) σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον,

β) πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ.

– Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της αρχής ελέγχου, επιβάλλονται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της.

– Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης μπορεί να καθορίζονται η διαδικασία του ελέγχου και της επιβολής των κυρώσεων, η κλιμάκωση των προστίμων και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά στην εφαρμογή του παρόντος.

Η ρύθμιση προβλέπει επίσης, τη δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.