Αποψη από τον εξωτερικό χώρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Πανεπιστημίου | Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Επικαιρότητα

Αυτή είναι η πρόταση νόμου για το άσυλο

Αναμένεται η αντίδραση των ΑΕΙ και των υπολοίπων κομμάτων και ειδικά του ΚΙΝΑΛ, το οποίο είχε διαμηνύσει ότι θα ψήφιζε μια ρύθμιση, εφόσον κινείται κοντά στο λογική του νόμου Διαμαντοπούλου
Protagon Team

Η πρόταση νόμου της κυβέρνησης για το άσυλο, δεν εξειδικεύει εγκλήματα εντός των ΑΕΙ, όπως ήταν μεταξύ των προτάσεων που εξετάστηκαν, αλλά είναι μια ευρεία ρύθμιση, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Πλησιάζει μάλιστα, τη φιλοσοφία του ν. 4009 του 2011 (νόμος Διαμαντοπούλου).

Αναμένεται η αντίδραση των ΑΕΙ και των υπολοίπων κομμάτων και ειδικά του ΚΙΝΑΛ, το οποίο είχε διαμηνύσει ότι θα ψήφιζε μια ρύθμιση, εφόσον κινείται κοντά στο λογική του νόμου Διαμαντοπούλου.

Αναλυτικά η ρύθμιση:

Το άρθρο 3 του ν. 4485/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

«Αρθρο 3

Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».