Στον ανακριτή οδηγήθηκαν το πρωί της Δευτέρας τα μέλη του αδίστακτου κυκλώματος που θησαύριζε σε βάρος καρκινοπαθών, «κλέβοντας» ουσιαστικά τις δόσεις των πανάκριβων φαρμάκων που τους χορηγούνταν.
Οι αποκαλύψεις για τρόπο λειτουργίας της λεγόμενης «μαφίας των αντικαρκινικών» έχουν προκαλέσει οργή και αποτροπιασμό, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου να ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων.
Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών, έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αττική και Μεσολόγγι.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο γιατροί, δύο νοσηλεύτριες, φαρμακοποιοί, καθώς και τα τρία αρχηγικά μέλη του κυκλώματος ηλικίας 70, 57 και 64 ετών. Σε βάρος του 64χρονου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής φυλάκισης 11 ετών.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορά κατά περίπτωση στη συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση επάγγελμα και συνήθεια, πλαστογραφία μετά χρήσεως, έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ’ επάγγελμα συνήθεια και εξακολούθηση, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση, καθώς και προμήθεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Συγκατηγορούμενοι των 21 συλληφθέντων είναι ακόμα 14 άτομα, τα οποία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για απλή συνέργεια σε αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’ εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα αδικήματα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, διερευνάται η ενδεχόμενη εμπλοκή άλλων 8 ατόμων, μεταξύ των οποίων και γιατροί.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά».
Ολόκληρη η ανακοίνωση
«Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση του κυκλώματος που διακινούσε παράνομα αντικαρκινικά φάρμακα βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
Θα πρέπει να διαλευκανθεί σε βάθος η υπόθεση και να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Ο ΙΣΑ ζητά ενημέρωση σχετικά με το εάν στο κύκλωμα εμπλέκονται γιατροί μέλη του για να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες εναντίον τους όπως ορίζει ο νόμος.
Επίσης θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου στην οποία διαπιστώθηκε ότι δρούσε το κύκλωμα. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παρουσιάζονταν συχνά ελλείψεις σε αντικαρκινικά φάρμακα και αναβάλλονταν οι θεραπείες των ασθενών η διοίκηση δεν προέβη στους απαραίτητους ελέγχους και δεν έλαβε μέτρα για να θωρακίσει το σύστημα.
Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των προμηθειών και στις διαδικασίες διακίνησης των φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία καθώς αποδεικνύεται ότι έχουν σοβαρά κενά που εγκυμονούν κινδύνους για τον ασθενή και τη δημόσια υγεία».
Την οργή της για το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε εξέφρασε και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ), η οποία εκπροσωπεί 28 οργανώσεις ασθενών με καρκίνο από όλη την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ανοχύρωτο Σύστημα Υγείας και χαρακτηρίζοντας ως εθνική ανάγκη τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών.
«Κάποιοι», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «επέλεξαν συνειδητά να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία και τις ζωές ασθενών με καρκίνο, προτάσσοντας το ίδιο συμφέρον, στερώντας τους τα απαραίτητα φάρμακα και ζημιώνοντας το ήδη σοβαρά ασθενές σύστημα υγείας».
«Έχουμε αναφέρει αρμοδίως πολλές φορές ότι, λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα που παρουσιάζονται κατά διαστήματα, δημιουργούνται κενά στη προγραμματισμένη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο. Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που πολλοί ασθενείς εξαναγκάζονται να περιφέρονται, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να εξασφαλίσουν την θεραπεία τους ή να την αναζητούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να καθυστερούν αδικαιολόγητα να την λάβουν, κάποιοι να προβαίνουν ανενόχλητα σε υπεξαίρεση αναγκαίων ακριβών και λίαν δραστικών φαρμάκων», υπογραμμίζουν οι οργανώσεις των ασθενών με καρκίνο.
Αποδεικνύεται, προσθέτουν, ότι δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών διακίνησης ακριβών αντινεοπλασματικών φαρμάκων, που να περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η οργή τους για ορισμένους «λειτουργούς» του συστήματος Υγείας δεν σέβονται την αγωνία ανθρώπων που δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους.
«Η αναζήτηση στο οργανόγραμμα του υπουργείου Υγείας δείχνει ότι δεν υπάρχει Διεύθυνση ή Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, μετά δε και την κατάργηση της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας φαίνεται ότι το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, αξιολόγησης και διασφάλισης ποιότητας θεωρούνται περιττά», επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΕΛΟΚ και σημειώνει ότι το ζητούμενο για τους συλλόγους ασθενών είναι να υπάρξει πολιτική βούληση και δράση για άμεση κάλυψη των κενών που θα εντοπιστούν και για εφαρμογή συστημάτων που θα εγγυηθούν την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία της διακίνησης, φύλαξης και χειρισμού, ειδικά των κυτταροτοξικών, φαρμάκων.
«Είναι βέβαιο ότι αν σήμερα υπήρχε Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, πλήρης μηχανογράφηση και διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών των νοσοκομείων και των εποπτευομένων από το υπουργείο Υγείας φορέων, διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, σύστημα διασφάλισης και διαπίστευσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, καμία παρόμοια παράνομη δράση δε θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί και να δρα ανενόχλητα, εκμεταλλευόμενη τα κενά ασφαλείας», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και παράλληλα εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη της, στην ελληνική Δικαιοσύνη και τα συγχαρητήριά της στη Διεύθυνση της Οικονομικής Αστυνομίας για τη μεγάλη επιτυχία της με την εξάρθρωση του κυκλώματος.