Η Λίντια Θορπ φωνάζει στον Κάρολο, ενώ σωματοφύλακες την κρατούν μακριά από το βασιλικό ζεύγος | Victoria Jones/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Αυστραλία: Βουλευτής έβρισε τον Κάρολο στο Κοινοβούλιο

Η Λίντια Θορπ, φορώντας μία χαρακτηριστική κάπα των Αβορίγινων, επιτέθηκε φραστικά εναντίον του βασιλιά που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μαζί με την Καμίλα, κατηγορώντας τους Βρετανούς για «γενοκτονία εναντίον του λαού μας»
Protagon Team

Eνα μικρό επεισόδιο σημάδεψε την τέταρτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Καρόλου και της συζύγου του στην Αυστραλία.

Τη Δευτέρα και ενώ ο βρετανός βασιλιάς και η Καμίλα συναντούσαν βουλευτές στο Κοινοβούλιο στην Καμπέρα, παρουσία του αυστραλού πρωθυπουργού, μία ανεξάρτητη γερουσιαστής επιτέθηκε φραστικά στον Κάρολο.

Η Λίντια Θορπ, που είναι Αβορίγινας, πλησίασε σε απόσταση λίγων μέτρων τον βασιλιά στην αίθουσα του Κοινοβουλίου και του φώναξε: «Αυτή δεν είναι η χώρα σου. Διαπράξατε γενοκτονία κατά του λαού μας. Δώστε μας τη γη μας πίσω. Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε –τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τον λαό μας», φορώντας τη χαρακτηριστική γούνινη κάπα των Αβορίγινων.

Ο Αντονι Αλμπανέζι υποδέχεται τον Κάρολο στο Κοινοβούλιο – Chris Jackson/Pool via REUTERS

Οι άνδρες της ασφάλειας του Καρόλου την σταμάτησαν και την απομάκρυναν από την αίθουσα, όπου βρίσκονταν δεκάδες αξιωματούχοι που περίμεναν να χαιρετήσουν από κοντά τον βασιλιά και την Καμίλα.

Η Θορπ συνέχιζε να φωνάζει: «Αυτή δεν είναι η γη σου. Δεν είσαι ο βασιλιάς μου. Δεν είσαι ο βασιλιάς μας», όπως φαίνεται σε βίντεο που τράβηξαν παρευρισκόμενοι, ενώ πριν βγει από την αίθουσα, ακούγεται να φωνάζει «να γ***θεί η αποικία».

Ο Κάρολος παρέμεινε ατάραχος και συνέχισε την κουβέντα του με τον Αντονι Αλμπανέζι, ενώ η Καμίλα κάτι είπε στη μνηστή του αυστραλού πρωθυπουργού.

Ο Κάρολος με την Καμίλα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, όπου σημειώθηκε το επεισόδιο, τη Δευτέρα – Chris Jackson/Pool via REUTERS

Από το απόγευμα της Παρασκευής, ο βασιλιάς Κάρολος βρίσκεται στην Αυστραλία μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα. Είναι το δεύτερο ταξίδι του εκτός Βρετανίας από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο. Την Κυριακή παρέστη στη λειτουργία της αγγλικανικής εκκλησίας Saint Thomas, στα βόρεια περίχωρα του Σίδνεϊ.

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε το βασιλικό ζεύγος έξω από το Κοινοβούλιο στην Καμπέρα, τη Δευτέρα – Chris Jackson/Pool via REUTERS

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το κτίριο και χειροκροτούσαν, κρατώντας στα χέρια τους λουλούδια και σημαίες.

Αργότερα, ο Κάρολος εκφώνησε έναν σύντομο λόγο ενώπιον του νομοθετικού συμβουλίου της πολιτείας της Νότιας Νέας Ουαλίας, όπου χαιρέτισε «την υπόσχεση και τη δύναμη της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας».