Επικαιρότητα

Αυστραλία: Τρομακτική ανεμοθύελλα από την έρημο «έπνιξε» μία πόλη

Σαν να μην έφταναν οι πυρκαγιές, οι ασυνήθιστοι για την εποχή καύσωνες και η ξηρασία, τώρα ήλθε και η πορτοκαλί σκόνη να σκεπάσει τα πάντα και να στείλει τον κόσμο στα νοσοκομεία
Protagon Team

Μία τρομακτική ανεμοθύελλα από την έρημο έπνιξε την Πέμπτη την πόλη Μιλντούρα, στην πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας.

Τεράστια σύννεφα σκόνης έπνιξαν την πόλη και κοκκίνισαν τον ουρανό περιορίζοντας στα ελάχιστα μέτρα την ορατότητα.

Τα νοσοκομεία γέμισαν κόσμο που παρουσίαζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, καθώς η θερμοκρασία έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σε μία χρονιά γεμάτη καταστροφικά καιρικά φαινόμενα και αρνητικά ρεκόρ για την Αυστραλία, οι κάτοικοι της Μιλντούρα, που βρίσκεται κοντά στην Αδελαϊδα, λένε ότι αυτές οι ανεμοθύελλες συμβαίνουν πλέον κάθε εβδομάδα, ενώ τα παλιότερα ήταν μία τον χρόνο.

«Αυτό που είναι τρομακτικό είναι ότι καθώς πέφτει το σύννεφο της σκόνης πάνω από την πόλη, τα πάντα σιωπούν. Ούτε τα πουλιά δεν κελαηδούν. Είναι σαν ταινία», είπε στην Guardian κάτοικος της πόλης.

Την ίδια ώρα, δεκάδες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στην ανατολική και νότια Αυστραλίαλ πνίγοντας στον καπνό το Σίδνεϊ και άλλες περιοχές, χωρίς να μπορούν να υπολογίσουν οι αρχές πότε θα μπορέσουν να τις σβήσουν.

Τις πυρκαγιές βοηθούν οι καιρικές συνθήκες, η μεγάλη ξηρασία, οι ισχυροί άνεμοι και η πολλή ζέστη. Ο Νοέμβριος ήδη έχει καταγραφεί ως ο θερμότερος στην ιστορία της Αυστραλίας.

Από τις αρχές του μήνα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, έχουν καεί δεκάδες εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και εκτάσεων χαμηλής βλάστησης και έχουν καταστραφεί πάνω από 500 σπίτια.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η πολιτική του ευθύνεται για τις καταστροφικές πυρκαγιές, εκτιμώντας ότι η κυβέρνησή του κάνει ήδη «αρκετά» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πολλές φωνές στη χώρα ζητούν από τον Μόρισον να θεσμοθετήσει τη μείωση της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ομως αντιδρά η μεταλλευτική βιομηχανία, που είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα και ισχυρή στην Αυστραλία.

«Το να υπονοείται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι η Αυστραλία -η οποία ευθύνεται για το 1,3% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα- επηρεάζει άμεσα συγκεκριμένες πυρκαγιές, εδώ ή αλλού στον κόσμο, δεν υποστηρίζεται από κανένα αξιόπιστο επιστημονικό στοιχείο», τόνισε ο Μόρισον.