To Σίδνεϊ και η Καμπέρα, όπως και άλλες αστικές περιοχές της Ανατολικής Αυστραλίας, πνίγηκαν από τους καπνούς των πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται.
Μάλιστα στο Σίδνεϊ η πρόσβαση σε διάφορες γέφυρες διεκόπη, καθώς η ορατότητα ήταν πολύ χαμηλή εξαιτίας του πυκνού καπνού.
Η Γκλάντις Μπερετζιλκιάν, πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας (είναι η περιφέρεια στην οποία υπάγεται το Σίδνεϊ), έχει κηρύξει -δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες- κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες επτά ημέρες, εκκενώνοντας προληπτικά αρκετές επαρχιακές κοινότητες στην περιφέρεια αρμοδιότητάς της.
Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία είναι σύγχρονη χώρα, με καλές υποδομές, είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσβεση των πυρκαγιών λόγω των κλιματικών συνθηκών και των φυσικών φαινομένων.
Ολον τον αυστραλιανό χειμώνα (που συμπίπτει με το δικό μας καλοκαίρι) δεν έβρεξε καθόλου ή ελάχιστα εκεί. Αποτέλεσμα της μεγάλης ξηρασίας ήταν σοβαρές ζημίες στην κτηνοτροφική και γαλακτοκομική παραγωγή της Αυστραλίας.
Σε επίπεδο επιπτώσεων στην οικονομία πέρα από τον πρωτογενή τομέα, αναμένεται μεγάλη βλάβη για τον τουρισμό, ιδίως τον εποχικό, τώρα δηλαδή, αφού οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές.
Από πλευράς φυσικών φαινομένων, την ανομβρία ακολούθησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν αλλά και της αξιοσημείωτης ανόδου της θερμοκρασίας.
Την περασμένη Πέμπτη το θερμόμετρο στην περιοχή του Σίδνεϊ έδειξε 42 βαθμούς Κελσίου, στην ενδοχώρα της περιφέρειας έφθασε στους 45 βαθμούς, και σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία άγγιξε τους 50, σπάζοντας το ρεκόρ που κρατούσε από από το μακρινό 1972.
Μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου 3 εκατομμύρια εκτάρια γης, επιφάνεια μεγαλύτερη από το Βέλγιο. Πάνω από 800 σπίτια καταστράφηκαν από τις φλόγες και έξι άνθρωποι κάηκαν.
Kακόγουστο αστείο μοιάζει ότι ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή, όπως και ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. Μάλιστα «έβγαλε» την Αυστραλία από το λεγόμενο «πράσινο ταμείο» του ΟΗΕ που δημιουργήθηκε ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.