331
Αυστραλή κτηνοτρόφος στη φάρμα της, στην πόλη Γουάλγκετ της Νέας Νότιας Ουαλίας | REUTERS/David Gray

Αυστραλία: «Οχι» στη μείωση των εκπομπών μεθανίου έως το 2030

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2021, 11:23
Αυστραλή κτηνοτρόφος στη φάρμα της, στην πόλη Γουάλγκετ της Νέας Νότιας Ουαλίας
|REUTERS/David Gray

Αυστραλία: «Οχι» στη μείωση των εκπομπών μεθανίου έως το 2030

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2021, 11:23

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν σκοπεύει να ενστερνιστεί τη δέσμευση, την οποία προωθούν η Ευρωπαϊκή Eνωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου κατά 30% ως το 2030, λόγω του αντίκτυπου που θα έχει μία τέτοια κίνηση στη γεωργία, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του αυστραλού υπουργού Ενέργειας, Ανγκους Τέιλορ.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία αυτή τον Σεπτέμβριο, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν ταχεία ανάληψη δράσης πριν από την έναρξη της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, που ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκώβη.

Η απόφαση της Αυστραλίας, την οποία αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα The Australia, θεωρείται πλήγμα στην παγκόσμια προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής καταστροφής.

Αντίθετα, η Νέα Ζηλανδία, υπεύθυνη και αυτή για μεγάλες ποσότητες εκπομπών αερίου λόγω της κτηνοτροφίας της, ενδέχεται να προσυπογράψει τη δέσμευση. Το «εξετάζει ενεργά» και «θα λάβει απόφαση σύντομα», είπε εκπρόσωπος του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής, Τζέιμς Σο.

Οι εκπομπές μεθανίου –από το φυσικό αέριο, από τα ανοικτά ανθρακωρυχεία, από βοοειδή και πρόβατα– θεωρείται πως είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής, πίσω από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το μεθάνιο παγιδεύει περισσότερη θερμότητα από ό,τι το CO2, ωστόσο διαλύεται ταχύτερα στην ατμόσφαιρα.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, αποφάσισε να μην υπογράψει τη δέσμευση για τις εκπομπές αερίου, ώστε να εξασφαλίσει τη συναίνεση ως προς τον στόχο για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, από το Εθνικό Κόμμα. Πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι αγρότες, κτηνοτρόφοι και ανθρακωρύχοι, που θα πληγούν από τις αλλαγές στην οικονομία.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος, Μπάρναμπι Τζόις, δήλωσε πως η εξαίρεση της χώρας από τη μείωση των εκπομπών μεθανίου ήταν απαραίτητη διότι θα σήμαινε, όπως είπε, «καταστροφή» για τους τομείς της κτηνοτροφίας, των γαλακτομικών, της εξόρυξης άνθρακα.

«Ο μόνος τρόπος να μειώσεις κατά 30% τις εκπομπές μεθανίου ως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, είναι να αρπάξεις ένα τουφέκι και να αρχίσεις να πυροβολείς τις αγελάδες σου», υποστήριξε ο  Τζόις μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...