Οσο η τεχνολογία διευρύνεται και καταλαμβάνει τα πάντα στη ζωή τόσο συρρικνώνονται τα εργατικά δικαιώματα, αφού οι εργασιακές σχέσεις επηρεάζονται από αυτήν, όμως αποκλειστικά με τον τρόπο που κάθε φορά θεωρεί συμφέροντα η εργοδοσία.
Η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με email, ακόμη και μέσω Whatsapp, απειλεί λοιπόν ακόμη και τις διακοπές των εργαζομένων. Ειδικά στην Αυστραλία φαίνεται ότι τα αφεντικά το είχαν παραξηλώσει, έτσι ένας καινούργιος νόμος καθιέρωσε το «δικαίωμα αποσύνδεσης» από την ασυνήθη εργοδοτική ηλεκτρονική επικοινωνία, η οποία κινείται πέρα από τα συνηθισμένα όρια και, προφανώς, κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.
Οι εργαζόμενοι μπορούν στο εξής να αγνοούν τα email και τα μηνύματα που στέλνει η εργοδοσία εκτός του συμβατικού πλαισίου, τουτέστιν του ωραρίου εργασίας και του χώρου εργασίας, χωρίς να φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν. Δηλαδή, μέχρι τώρα οι αυστραλοί εργοδότες έστελναν «ραβασάκια» στους αδειούχους υπαλλήλους τους με εντολές να δουλέψουν εξ αποστάσεως, πέραν του ωραρίου, ακόμη και στην αργία ή στις διακοπές. Το λες και… καινοτομία.
Ο νέος νόμος ψηφίστηκε σε χώρα υψηλής παραγωγικότητας, όπου ο κάθε εργαζόμενος καταγράφει συνολικά 281 ώρες απλήρωτης υπερωρίας τον χρόνο. Δεν απαγορεύει στους εργοδότες ή στους διευθυντές να στέλνουν το (σημειωτέον, δωρεάν) email, ωστόσο δίνει στους υπαλλήλους το δικαίωμα να μην το διαβάζουν και να συνεχίζουν τη σχόλη τους ή τις διακοπές τους.
Διαιτητής για όποια διαφωνία προκύψει είναι ένας κυβερνητικός φορέας με βαρύγδουπο όνομα, η Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας, η οποία μπορεί να διατάξει τον εργοδότη να σταματήσει να στέλνει μηνύματα μετά το ωράριο εργασίας. Πάντως μπορεί να υποχρεώσει και τον εργαζόμενο να απαντήσει, αν κρίνει ότι η άρνησή του είναι παράλογη.