Η Μισέλ Ρόουλαντ, υπουργός Επικοινωνιών, μιλά στους δημοσιογράφους | EPA/LUKAS COCH
Επικαιρότητα

Αυστραλία: Οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα πληρώνουν για την κοινοποίηση ειδήσεων

Η Καμπέρα προειδοποιεί τις εταιρείες τεχνολογίας όπως η Meta, η Google και το TikTok ότι αν δεν πληρώσουν τους εκδότες για το περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες τους, κινδυνεύουν με πρόσθετη φορολόγηση εκατομμυρίων δολαρίων
Protagon Team

Η Αυστραλία θα αναγκάσει τη Meta (μητρική των Facebook και Instagram), την Google και το TikTok να πληρώνουν για τις ειδήσεις που μοιράζονται στις πλατφόρμες τους στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος που παρουσιάστηκε την Πέμπτη.

Η Καμπέρα τις απειλεί να τις φορολογήσει εάν αρνηθούν να συνάψουν συμφωνίες με τα αυστραλιανά ΜΜΕ.

Με τις παραδοσιακές εταιρείες μέσων ενημέρωσης να δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους καθώς τα πολύτιμα διαφημιστικά δολάρια απορροφούνται από το Διαδίκτυο, η Αυστραλία θέλει οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να αποζημιώνουν τους εκδότες για την κοινοποίηση άρθρων που αυξάνουν την επισκεψιμότητα στις πλατφόρμες τους.

«Η ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών πλατφορμών τα τελευταία χρόνια έχει διαταράξει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης της Αυστραλίας και απειλεί τη βιωσιμότητα της δημοσιογραφίας δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Επικοινωνιών, Μισέλ Ρόουλαντ.

«Είναι σημαντικό οι ψηφιακές πλατφόρμες να διαδραματίσουν τον ρόλο τους. Πρέπει να υποστηρίξουν την πρόσβαση στην ποιοτική δημοσιογραφία που ενημερώνει και ενισχύει τη δημοκρατία μας», τόνισε.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με έσοδα στην Αυστραλία άνω των 250 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, θα φορολογηθούν με ένα ποσό που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και προορίζεται για την πληρωμή των ειδήσεων.

Θα μπορούν όμως να αντισταθμίσουν τον φόρο -ή να αποφύγουν εντελώς την καταβολή του- εάν συνάψουν εθελοντικά εμπορικές συμφωνίες με αυστραλιανές εταιρείες μέσων ενημέρωσης.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανέφερε ότι οι μητρικές εταιρείες της Google, του Facebook και του TikTok θα καλύπτονται από τον φόρο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το επόμενο έτος.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η X του Ελον Μασκ πιθανότατα θα γλιτώσει επειδή τα εγχώρια έσοδά της είναι πολύ μικρά.

Εκατοντάδες αυστραλοί δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εφημερίδες κλείνουν και οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης μειώνουν τις δραστηριότητές τους.

Το 2021, η Google και η Meta έκλεισαν μια σειρά από συμφωνίες με αυστραλιανές εφημερίδες συνολικής αξίας 125 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά η Meta έχει δηλώσει ότι δεν θα ανανεώσει τις συμφωνίες της όταν αυτές λήξουν τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας ότι οι ειδήσεις αποτελούν ένα μικροσκοπικό μέρος της κίνησής της.

Ο φόρος έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να αφαιρούν απλώς τις ειδήσεις από τις πλατφόρμες τους, κάτι που η Meta και η Google έχουν κάνει στο παρελθόν στο εξωτερικό.

Εκπρόσωπος της Meta την Πέμπτη δήλωσε ότι η Αυστραλία «χρεώνει μια βιομηχανία για να επιδοτήσει μια άλλη».

«Η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα του τρόπου λειτουργίας των πλατφορμών μας, συγκεκριμένα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έρχονται στις πλατφόρμες μας για ειδησεογραφικό περιεχόμενο και ότι οι εκδότες ειδήσεων επιλέγουν εθελοντικά να δημοσιεύουν περιεχόμενο στις πλατφόρμες μας επειδή λαμβάνουν αξία από αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Meta.