Ο ρώσος Εβγκένι Κοβαλέφσκι ήταν ένας από τους τρεις επιβαίνοντες στο φουσκωτό καταμαράν με την ονομασία «Τίον» | REUTERS/ CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Αυστραλία: Καρχαρίες… ροκάνισαν ρωσικό καταμαράν!

Το σκάφος είχε συγκεκριμένη αποστολή, να τιμήσει τον ρωσικό περίπλου της Γης που έγινε το 1806, όμως έπεσε πάνω στα σαγόνια των αδηφάγων ψαριών. Του ροκάνισαν τις γάστρες και το βύθισαν. Το τριμελές πλήρωμα διασώθηκε από περιπλέον φορτηγό
Protagon Team

Τον Απρίλιο του 2022 είχε προξενήσει μεγάλη εντύπωση παγκοσμίως το γεγονός ότι το πολεμικό πλοίο «Μοσκβά», η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου του Ευξείνου Πόντου, είχε βυθιστεί από ουκρανικούς πυραύλους – όχι, βέβαια, ότι δεν ήταν κάτι φυσιολογικό στο πλαίσιο του πολέμου. Τώρα προξενεί ανάλογη εντύπωση ότι ακόμη και ο αιμοδιψής καρχαρίας μπορεί να βυθίσει ένα ρωσικό σκάφος, και ας μην είναι πολεμικό.

Η είδηση έρχεται από την Αυστραλία και αφορά τη βύθιση ενός δεκάμετρου φουσκωτού καταμαράν ρωσικού νηολογίου, με την ονομασία «Τίον», έπειτα από επίθεση καρχαριών στις γάστρες του, οι οποίες κατά τα λοιπά είναι ικανές να «γλιστρούν» πάνω στο νερό και να βοηθούν τον συγκεκριμένο τύπο σκάφους να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες, ακόμη και σε αγωνιστικό επίπεδο. Οι καρχαρίες κατέφαγαν τους δύο πλωτήρες του καταμαράν και κατάφεραν να το βυθίσουν.

Τι δουλειά είχαν οι Ρώσοι εκεί; Οι λονδρέζικοι Times έγραψαν ότι η αποστολή τους δεν σχετιζόταν με το Ουκρανικό, φυσικά, αλλά ότι σκόπευαν να κάνουν ρεκόρ όσον αφορά τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει ποτέ ένα τέτοιου είδους καταμαράν. Ωσπου έπεσαν πάνω στο κοπάδι των «φρενιασμένων καρχαριών» και η αποστολή τερματίστηκε.

Από αριστερά, οι Βενσάν Μποζό, Στανισλάβ Μπερέζκιν και Εβγκένι Κοβαλέφσκι, το πλήρωμα του καταμαράν που επέζησε της επίθεσης καρχαριών, ποζάρουν για μια σέλφι στο Βανουάτου, στις 28 Αυγούστου (Russian Ocean Way/Handout via REUTERS)

Οι δύο ρώσοι θαλασσόλυκοι, οι Εβγκένι Κοβαλέφσκι και Στανισλάβ Μπερέζκιν, μαζί τους και ο γάλλος συνάδελφός τους Βενσάν Μποζό, είχαν αποπλεύσει από το Βανουάτου του Ειρηνικού Ωκεανού με προορισμό ένα λιμάνι της βορειοανατολικής Αυστραλίας. Σώθηκαν επειδή πρόλαβαν και έστειλαν το SOS και το Mayday στην Αυστραλία.

Η επίθεση των επιθετικών και αδηφάγων ψαριών έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου στα ανοιχτά της Αυστραλίας και οδήγησε σε δραματική διάσωση, όταν ένα παραπλέον φορτηγό έλαβε εντολή να σπεύσει προς βοήθεια στο σημείο με το βυθιζόμενο σκάφος. Αυτό διέσωσε τους επιβαίνοντες στο καταμαράν.

Οπως έγινε γνωστό, η αποστολή του καταμαράν με την ατυχή αλλά όχι και μοιραία κατάληξη είχε την έγκριση της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας και ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2021 από την Αγία Πετρούπολη, δηλαδή έναν χρόνο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα νέα για το «Μοσκβά» οι ρώσοι ιστιοπλόοι τα έμαθαν εν πλω αλλά σε ασφαλές σημείο, πολύ μακριά από τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι τρεις τυχεροί μέσα στην ατυχία τους θαλασσόλυκοι πάνω στο σκάφος τους, «Τίον», πριν καταστραφεί από τους καρχαρίες (Russian Ocean Way/Handout via REUTERS)

Το ταξίδι του καταμαράν, πάντως, έγινε για να τιμηθεί η 250ή επέτειος από τη γέννηση του ναυάρχου και εξερευνητή Ανταμ Γιόχαν φον Κρούσενστερν, ενός από τους δύο ρώσους ναυάρχους που πραγματοποίησαν τον πρώτο ρωσικό περίπλου της Γης τον Αύγουστο του 1806, όπως και επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη ρωσική ανακάλυψη της Ανταρκτικής. Η νίλα ολκής με τους καρχαρίες, συνεπώς, χάλασε μια φιέστα δυσανάλογη με το εκτόπισμα του μικρού καταμαράν.

Οι Αυστραλοί έλαβαν το σήμα του κινδυνεύοντος σκάφους και αμέσως έστειλαν μήνυμα στο παραπλέον φορτηγό με σημαία Παναμά. Εκείνο άλλαξε ρότα και τελικά έσωσε τους ναυαγούς 500 μίλια νοτιοανατολικά των αυστραλιανών ακτών. Οι διασωθέντες δήλωσαν ότι καρχαρίες είχαν επιτεθεί στο σκάφος τους και στις 4 Σεπτεμβρίου. Οι Αυστραλοί ανέφεραν ότι αν το υπό παναμαϊκή σημαία πλοίο δεν έπλεε σχετικά κοντά τους, οι τρεις θαλασσόλυκοι σίγουρα θα είχαν κατασπαραχθεί από τα αιμοβόρα ψάρια.

Στην ιστοσελίδα της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας μπορεί να διαβάσει κανείς ότι το καταμαράν είχε υποστεί πλήγματα στους πλωτήρες του και παλαιότερα, τον περασμένο Μάιο, πριν ξεκινήσει για την Ταϊτή. Εγινε η σχετική επιθεώρηση από δύτες, κάποιες μικροεπισκευές, και αποφασίστηκε η συνέχιση της αποστολής. Το πλήρωμα ανέφερε τον περασμένο Αύγουστο ότι ήταν σίγουροι πως το καταμαράν ήταν προστατευμένο. Οι καρχαρίες είχαν άλλη άποψη.