398
Ο ΟΗΕ έχει τονίσει ότι η βία κατά των γυναικών στην Αυστραλία είναι «ανησυχητικά διαδεδομένη» | Shutterstock

Αυστραλία: 650 διώξεις για ενδοοικογενειακή βία μέσα σε τέσσερις ημέρες

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2023, 11:01
Ο ΟΗΕ έχει τονίσει ότι η βία κατά των γυναικών στην Αυστραλία είναι «ανησυχητικά διαδεδομένη»
|Shutterstock

Αυστραλία: 650 διώξεις για ενδοοικογενειακή βία μέσα σε τέσσερις ημέρες

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2023, 11:01

Στην άσκηση δίωξης σε σχεδόν 650 πρόσωπα προχώρησαν οι Αρχές της Αυστραλίας στον απόηχο μιας τετραήμερης αστυνομικής επιχείρησης-«αστραπή» με στόχο «επικίνδυνα» άτομα, τα οποία σχετίζονται με υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής, η οποία διεξήχθη στη Νέα Νότια Ουαλία την περασμένη εβδομάδα, ασκήθηκαν διώξεις σε συνολικά 648 άτομα και απαγγέλθηκαν 1.153 κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία, ναρκωτικά και οπλοκατοχή, με τους αστυνομικούς να κατάσχουν πλήθος παράνομων ουσιών και όπλων.

Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με την ενδοοικογενειακή βία, με την αστυνομία να αφιερώνει περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί στη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων, από ό,τι για οποιοδήποτε άλλο, μετέδωσε το BBC.

Από τα 648 άτομα στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά την «Επιχείρηση Amarok», όπως ονομάστηκε, 164 ήταν μεταξύ των πλέον  σεσημασμένων παραβατών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία. Για ορισμένους εξ αυτών είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, ενώ άλλοι είχαν παραβιάσει τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές για την προστασία των θυμάτων, δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Κάρεν Γουέμπ.

«Υπήρχε μεγάλη ανησυχία για τα θύματα. Γι’ αυτό και τους βάλαμε στο στόχαστρο. Μερικοί από αυτούς (σ.σ.: τους κατηγορούμενους) ήταν δύσκολο να εντοπιστούν… Απέφευγαν την αστυνομία, γι’ αυτό και κάναμε αυτή τη μεγάλη, συντονισμένη προσπάθεια», εξήγησε η ίδια.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονταν ένας 22χρονος άνδρας ο οποίος ισχυρίστηκε πως προσπάθησε να πνίξει τη σύντροφό του κατά τη διάρκεια ενός καβγά, και ένας 51χρονος ο οποίος κατηγορήθηκε για την παρενόχληση μιας γυναίκας που φέρεται να παρακολουθούσε, φτάνοντας στο σημείο να τοποθετήσει ακόμη και συσκευή παρακολούθησης στο αυτοκίνητό της.

Αναφερόμενος στη νέα στρατηγική των Αρχών, ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Επίτροπος Μαλ Λάνιον δήλωσε την Τρίτη ότι η αστυνομία εστιάζει στους παραβάτες υψηλού κινδύνου με στόχο να σταματήσει τη βία προτού κλιμακωθεί σε ανθρωποκτονία. Μόνο το 2022, προσέθεσε, η αστυνομία της Νότιας Νέας Ουαλίας χειρίστηκε 17 δολοφονίες που σχετίζονται με υποθέσεις ενδοοικογενειακή βία.

Ενας στους πέντε Αυστραλούς αναφέρει ότι έχει υποστεί κακοποίηση ή σεξουαλική βία εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος από την ηλικία των 15 ετών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα εθνικά στατιστικά στοιχεία, από το 2016. Συχνότερα, τα θύματα είναι γυναίκες και οι θύτες άντρες, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του BBC.

Ο ΟΗΕ έχει τονίσει ότι η βία κατά των γυναικών στην Αυστραλία είναι «ανησυχητικά διαδεδομένη», ωστόσο οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι οι διαφορές με τα μεγέθη που παρατηρούνται σε άλλες αναπτυγμένες χώρες ως προς την έκταση του φαινομένου δεν είναι τεράστιες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...