Αριστερά ο κ. Τσιόδρας και δεξιά ο κ. Λύτρας |
Επικαιρότητα

Αυξήθηκε η θνησιμότητα από Covid στη χώρα μας σύμφωνα με τη μελέτη Λύτρα (και όχι Τσιόδρα)

Το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο στην περιφέρεια και όχι στην Αττική, ενώ όσοι νοσούσαν βαριά και νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν, σε σύγκριση με όσους βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ
Γιάννης Δεβετζόγλου

Το δεύτερο μέρος της μελέτης για τη θνηνότητα ασθενών με λοίμωξη Covid στην Ελλάδα προδημοσιεύτηκε (medrxiv) με την υπογραφή του Θεόδωρου Λύτρα, επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όχι όμως με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνου για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, ο οποίος είχε την επίβλεψη στο πρώτο μέρος (εδώ).

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος θανάτου από κορονοϊό αυξάνεται σημαντικά για διασωλήνωση εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας ή εκτός της Αττικής, ενώ όταν οι ασθενείς στις ΜΕΘ ξεπεράσουν τους 400 σε ολόκληρη την Ελλάδα, η διαχείρισή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη και η θνητότητα αυξάνεται κατά 25%.

Η μελέτη είχε προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις (εδώ) για τη διαχείριση της πανδημίας και αμφισβητήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης (εδώ), ενώ διατάχθηκε έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών (εδώ).

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η θνησιμότητα κατά το επίμαχο διάστημα αυξήθηκε κατά 21% συγκριτικά με το διάστημα που εξεταζόταν στην προηγούμενη μελέτη των δύο καθηγητών (από την αρχή της πανδημίας έως και τον Μάιο του 2021 ).

Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης, ο κ. Λύτρας ανέλυσε συνολικά τα δεδομένα από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, οι 10.466 εκ των οποίων (74,7%) απεβίωσαν.

Μεγαλύτερη επιβάρυνση στις ΜΕΘ της επαρχίας

Στη δεύτερη μελέτη διαπιστώθηκε και πάλι ότι το φορτίο της θνητότητας είναι μεγαλύτερο για τους νοσηλευόμενους σε δομές υγείας της επαρχίας (συν 64%) συγκριτικά με τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Από τον Αύγουστο του 2021 και μετά, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις αυξάνονται σταδιακά, καθώς παρατηρείται μια αυξητική παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα και πιο συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο του 2021 και έπειτα.

Η κυκλοφορία της μετάλλαξης Ομικρον, από τον Ιανουάριο του 2022 και έως τον Απρίλιο, φαίνεται να επιδεινώνει το πανδημικό κύμα, το οποίο όμως, προχωρώντας προς την άνοιξη εμφανίζει αποκλιμάκωση.

Περισσότεροι οι θάνατοι ασθενών εκτός ΜΕΘ

Ακόμη ένα επίμαχο σημείο στο δεύτερο σκέλος της μελέτης, είναι ότι όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να εισαχθούν σε ΜΕΘ, είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα, κατέληξε το 97,7% των 1.084 μη διασωληνωμένων ασθενών που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, έναντι του 72,7% των 9.382 νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

Επιπλέον, η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ εμφανίζεται διπλάσια, όμως, τονίζεται πως ο συγκεκριμένος συσχετισμός θα πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή, καθώς πολλοί από τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Τέλος, ο κ. Λύτρας υπογραμμίζει ότι δεν εντόπισε κάποια αξιόλογη συσχέτιση των εμβολίων, με τη θνησιμότητα των ασθενών.

Διευκρινίζεται ότι η μελέτη δεν θα συνεχιστεί, καθώς ο ΕΟΔΥ έχει σταματήσει την παροχή δεδομένων προς τον κ. Λύτρα.