Την ανάπτυξη της Κίνας δεν την ψάχνεις με τον φακό στις εφημερίδες – είναι όντως υπαρκτή, απλώς δεν φτάνει για το άλμα στο βιωτικό επίπεδο που υποσχέθηκε ο Σι | REUTERS/Thomas Peter
Επικαιρότητα

Αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 3,9%, αλλά οι στόχοι μένουν άπιαστοι

Πανικός στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ – Η κινεζική οικονομία ενδέχεται να υποσκελίσει την αμερικανική, αλλά το 2060 και σε καμία περίπτωση νωρίτερα
Protagon Team

Σε οποιαδήποτε χώρα η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9% πανηγυρίζεται, ειδικά έπειτα από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δηλαδή στο εξαιρετικά δύσκολο σημερινό περιβάλλον – όπως επίσης και η ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας (+6,9%) μετά τα λοκντάουν και τη διάρρηξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ωστόσο τα στοιχεία τρίτου τριμήνου που παρουσίασε επισήμως η Κίνα προκάλεσαν την κατάρρευση του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ. Η πρεμούρα για πωλήσεις προκάλεσε απώλειες 5,7% στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ πτώση 2% είχαν και τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σεντζέν. Σταθερότητα στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια και κέρδη 0,5% στο Τόκιο.

Η Corriere della Sera έγραψε ότι οι κινέζοι επενδυτές είναι πανικόβλητοι. Και εξήγησε τι εννοεί. Το 3,9% δείχνει ότι ο στόχος της ετήσιας ανάπτυξης στο 5,5% είναι ανέφικτος εφέτος. Αλλά και τα υπόλοιπα μεγέθη είναι ανησυχητικά. Η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή, στο 18%, ο κλάδος των ακινήτων εξακολουθεί να είναι βυθισμένος στην κρίση χρέους, χιλιάδες Κινέζοι έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους και οι τράπεζες υποφέρουν. Τραγικές είναι οι πτώσεις στην κατασκευή: οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 22% το 2022 και τα καινούργια εργοτάξια κατά 38%. Σημειωτέον ότι η κατοικία είναι η κύρια μορφή επένδυσης στην Κίνα. Και ότι τα λεφτά που δεν πηγαίνουν πια στην κατασκευή δεν ρίχνονται καν στη λιανική κατανάλωση.

Και πώς να ενισχύσουν την κατανάλωση όταν η πολιτική «μηδενικού κρούσματος» έχει επιβάλει σιωπητήριο στην αγορά; Και όμως, ο πρόεδρος του κράτους και γενικός γραμματέας του κόμματος Σι Τζινπίνγκ έκανε Νο2 στο ΚΚ Κίνας τον Λι Κιάνγκ, τον υπεύθυνο για την καταστροφική διαχείριση του κορονοϊού στη Σαγκάη. Εκεί τα έργα του Κιάνγκ βοούν από μόνα τους: δύο οι μήνες της καραντίνας για τους κατοίκους της μεγαλούπολης, δηλαδή για 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Αποδιοργάνωση στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, και ξέσπασμα διαμαρτυριών – κάτι μάλλον ασυνήθιστο στην Κίνα. Ο Σι, λένε οι αναλυτές την κρίση των οποίων μνημόνευσε η Corriere, επιδιώκει να διασφαλίσει τη λειτουργία της κομματικής μηχανής.

O Λι Κιάνγκ, το Νο2 στο Κόμμα μετά το 20ό Συνέδριο: ο Σι θα τον κάνει πρωθυπουργό, δηλαδή υπεύθυνο για την πορεία της κινεζικής οικονομίας (REUTERS/Tingshu Wang/File Photo)

Εν όψει της οικονομικής επιβράδυνσης, καταφεύγει στη λεγόμενη «ποιοτική ανάπτυξη», στην πραγματικότητα όμως στραγγαλίζει τις πιο καινοτόμες τεχνολογικές βιομηχανίες με ανηλεή κρατικό έλεγχο. Ο Κιάνγκ θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού τον επόμενο Μάρτιο. Αυτός υποτίθεται ότι θα διαχειριστεί τα οικονομικά ζητήματα. Στην Κίνα περιγράφεται σαν γνώστης της παραγωγικής διαδικασίας, όχι όμως και σαν τεχνοκράτης που θα τολμήσει να εναντιωθεί στον Σι. Η Corriere έγραψε επίσης ότι η Στατιστική Υπηρεσία ανέβαλε την ανακοίνωση περί ΑΕΠ. Ηταν προγραμματισμένο τα στοιχεία να ανακοινωθούν την περασμένη Τρίτη, αλλά οι αρμόδιοι για τη διαδικασία ήταν σύνεδροι στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΚ. Οι Ιταλοί αναρωτήθηκαν: «Τι δείχνει αυτό;» Και απάντησαν: «Οτι ο Σι βάζει το Κόμμα πιο πάνω από την οικονομία».

Ισως το 2060 και υπό προϋποθέσεις  

Στο 20ό Συνέδριο ο Σι διαβεβαίωσε τους συντρόφους του ότι μέσα στην επόμενξη δεκαετία η Κίνα θα γίνει «αναπτυγμένη χώρα μεσαίου επιπέδου». Αυτό σημαίνει διπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Κινέζων. (Σήμερα είναι 12.500 δολάρια ετησίως, δηλαδή το 1/5 του αμερικανικού.) Η Corriere επικαλέστηκε ξανά στοιχεία των αναλυτών: «Μέχρι το 2035 η Κίνα πρέπει να έχει ετήσια ανάπτυξη 5,5% ώστε να διπλασιαστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα των Κινέζων. Το 2022 απέτυχε ήδη στον στόχο της, ενώ και οι προβλέψεις για το 2023 δεν είναι πλέον αισιόδοξες. Οι κινέζοι ιθύνοντες φαντάζονταν ότι γύρω στο 2025-2035 το ΑΕΠ της Κίνας θα ξεπερνούσε αυτό των ΗΠΑ σε απόλυτες τιμές. Τώρα πλέον όχι. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί πριν από το 2060, σημειώνει στους Financial Times ο Ρούσιρ Σάρμα, πρόεδρος της Rockefeller International, υπολογίζοντας σε πολύ χαμηλή μέση αμερικανική ανάπτυξη, περίπου 1,5%».