Τα βλέμματα στραμμένα στον Ολαφ Σολτς για τη θέση του στο εμπάργκο των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου | Michael Kappeler/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Αυξάνεται η πίεση στο Βερολίνο για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Γερμανία δεν θέλει, καθώς η εξάρτησή της από τη Μόσχα στον ενεργειακό τομέα, είναι μεγάλη, όμως, η αποκάλυψη της σφαγής στη Μπούτσα, αλλάζει το ισοζύγιο οικονομίας - κοινωνικής κατακραυγής με αποτέλεσμα οι «27» πλέον, να το σκέφτονται σοβαρά
Protagon Team

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μελετούν διεξοδικά σχέδιο για νέες κυρώσεις τους τρόπος με τους οποίους μπορούν να απαγορέψουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου μετά τις αποκαλύψεις για τις θηριωδίες των δυνάμεων του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά αμάχων στην Μπούτσα.

Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η Γερμανία και η στάση που θα κρατήσει όσον αφορά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που μέχρι τώρα είχε καταφέρει να αποφύγει.

Μετά όμως την παγκόσμια κατακραυγή εναντίων της Ρωσίας για τους βιασμούς, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις ουκρανών αμάχων στην περιοχή γύρω από το Κίεβο, το Βερολίνο δείχνει να αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο ακόμα αυστηρότερων κυρώσεων, που θα περιλαμβάνουν τη διακοπή εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, όπως γράφει το Politico.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξοδεύει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ εισάγοντας περίπου το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία. Η απαγόρευση των εισαγωγών θα έχει επιπτώσεις στην χρηματοδότηση του πολέμου από τους Ρώσους. Ταυτόχρονα όμως, θα επιφέρει προβλήματα στις χώρες που εξαρτώνται κατά μεγάλο μέρος από τη Ρωσία για την ενέργειά τους, όπως είναι η Γερμανία.

Οι εικόνες από την Μπούτσα μπορεί να είναι το γεγονός που θα γείρει την ευρωπαϊκή ζυγαριά υπέρ του εμπάργκο.

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο άνθρακας και το πετρέλαιο είναι μια πιθανότητα που θα συζητήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος την Τρίτη στο Συμβούλιο Ecofin που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

Ο Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και τα 27 κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να ενισχύσουν τις κυρώσεις, επισημαίνοντας ότι «το κλειδί» για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων είναι η ενότητα των «27».

Υπενθύμισε επίσης ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι είναι ανοιχτός στην επέκταση των κυρώσεων σε άνθρακα και πετρέλαιο. «Θα δούμε ποια είναι η θέση όλων των κρατών-μελών, αλλά νομίζω ότι είναι πιθανό να έχουμε ενότητα μεταξύ των 27 για τις νέες κυρώσεις», τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν τις επόμενες ώρες, λέγοντας ότι η θέση της γαλλικής προεδρίας είναι ξεκάθαρη: «Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις».

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής καλούν εδώ και εβδομάδες την ΕΕ να σταματήσει τη χρηματοδότηση του ρωσικού πολέμου μέσω της ενέργειας.

Αλλά τώρα, μετά τις θηριωδίες των Ρώσων, τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν. Ο Σολτς είπε ότι θα συνεργαστεί με τον Μακρόν και θα εξετάζουν το ζήτημα.

Η διακοπή των εισαγωγών ρωσικών προϊόντων πετρελαίου θα προκαλέσει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στη Μόσχα, καθώς τα κέρδη της από τις πωλήσεις πετρελαίου είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι από το αέριο. Η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να απαγορέψει την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς η οικονομία της εξαρτάται από αυτό κατά μεγάλο μέρος, χάρη στα λάθη περασμένων κυβερνήσεων.

Οπως σημειώνει το Politico, σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών, η ΕΕ είναι χωρισμένη σε τρεις ομάδες, όσον αφορά το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια. Στην πρώτη, η Πολωνία και η Βαλτική θέλουν πλήρες εμπάργκο, ανεξαρτήτως του κόστους στις οικονομίες των χωρών.

Στη δεύτερη ομάδα, είναι χώρες σαν το Βέλγιο, που δεν εξαρτώνται ιδιαίτερα από τη Ρωσία αλλά δεν ζητούν εμπάργκο για να μην πληγούν οι γείτονές τους.

Και στην τρίτη ομάδα, χώρες σαν τη Γερμανία, που φοβάται μία βαθιά ύφεση αν η ροή ενέργειας στις επιχειρήσεις της μειωθεί απότομα.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, η στάση της Γερμανίας είναι πολύ αρνητική στο θέμα αυτό. Μαζί της βρίσκεται και η Αυστρία, ενώ η Ιταλία που ανήκε σε αυτό το γκρουπ, πλέον δηλώνει έτοιμη να συμφωνήσει αν συμφωνήσουν οι άλλες χώρες.

Το ζήτημα νέων κυρώσεων και του ενεργειακού εμπάργκο, θα συζητηθεί εκ νέου την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την πίεσή της στη Ρωσία, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζοντας προτάσεις, την Τρίτη, που αφορούν στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, προτείνεται η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, κάτι που μπορεί να επιφέρει στη Ρωσία απώλειες τεσσάρων δισ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, μεταξύ των προτάσεων είναι η πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης στη Ρωσία, της VTB.

Ακόμα, η απαγόρευση ρωσικών πλοίων και πλοίων που διαχειρίζεται η Ρωσία από το να έχουν πρόσβαση σε λιμάνια της ΕΕ συγκαταλέγεται στα νέα περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις που αφορούν σε βασικά προϊόντα όπως γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια και ενέργεια.