Δύο Αφγανοί κάθονται στα χαλάσματα σπιτιού σε χωριό του Δυτικού Αφγανιστάν, όπου ο σεισμός είχε καταστροφικές συνέπειες | Twitter
Επικαιρότητα

Aφγανιστάν: Τουλάχιστον 2.053 νεκροί μετά από φονικό σεισμό το βράδυ του Σαββάτου

Ξεπερνούν τις 9.000 οι τραυματίες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν - Μία από τις σεισμικές δονήσεις είχε μέγεθος 6,3 βαθμούς Ρίχτερ
Protagon Team

Τουλάχιστον 2.053 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός μετά τον σεισμό που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου το Αφγανιστάν, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 9.000, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Εν μέσω σύγχυσης για τον απολογισμό των θυμάτων, ο αριθμός των νεκρών από τον φονικότερο σεισμό που έχει πλήξει την ασιατική χώρα εδώ και χρόνια αυξήθηκε από τους 500, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το πρωί της Κυριακής εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου, και από τους 16 που είχαν ανακοινωθεί το βράδυ του Σαββάτου.

Oι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν σε απόσταση 35 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Χεράτ, με μία από αυτές να έχει μέγεθος 6,3 βαθμούς, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών (USGS).

Ο Μουλάχ Τζανάν Σαγίκ, εκπρόσωπος του υπουργείου διαχείρισης καταστροφών, δήλωσε στο Reuters ότι 2.053 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 9.240 τραυματίστηκαν και 1.329 σπίτια καταστράφηκαν.

Περισσότεροι από 200 νεκροί έχουν μεταφερθεί σε διαφορετικά νοσοκομεία, δήλωσε ο δρ Ντάνις, αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της Χεράτ, στο Reuters. «Οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιάΟι νεκροί έχουν μεταφερθεί σε πολλά σημεία – στρατιωτικές βάσεις και νοσοκομεία» είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από 600 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζημιές σε τουλάχιστον 12 χωριά στην επαρχία Χεράτ. Συνολικά, 4.200 άνθρωποι επλήγησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τον σεισμό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα, ρούχα και τέντες, δήλωσε ο Σουχάιλ Σαχίν, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.

Το Αφγανιστάν έχει μακρά ιστορία ισχυρών σεισμών. Οι αριθμοί των νεκρών αυξάνονται συχνά όταν πλήττονται απομακρυσμένες περιοχές, ενώ οι δεκαετίες πολέμου έχουν διαλύσει τις υποδομές της χώρας, καθιστώντας δύσκολες τις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας.