321
Κάποια κορίτσια του Δημοτικού επέστρεψαν στις τάξεις τους. Δυστυχώς, τα κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσαν ξανά μαθήματα | REUTERS

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν άνοιξαν τα σχολεία αλλά μόνο για τα αγόρια

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2021, 19:15
Κάποια κορίτσια του Δημοτικού επέστρεψαν στις τάξεις τους. Δυστυχώς, τα κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσαν ξανά μαθήματα
|REUTERS

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν άνοιξαν τα σχολεία αλλά μόνο για τα αγόρια

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2021, 19:15

Η UNESCO, η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, απηύθυνε το Σάββατο έκκληση για το άνοιγμα των σχολείων για τα κορίτσια στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας έναντι των «μη αναστρέψιμων συνεπειών» για το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας άνοιξαν όμως επετράπη η είσοδος μονάχα στα αγόρια. «Εάν αυτή η απαγόρευση (για τα κορίτσια) θα διατηρηθεί, θα συνιστά μια σημαντική παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εκπαίδευση για τα κορίτσια και τις γυναίκες», κατήγγειλε η UNESCO σε ένα δελτίο Τύπου.

«Καλούμε τους υπεύθυνους να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να ξανανοίξουν τα σχολεία για όλους τους Αφγανούς μαθητές, αγόρια και κορίτσια» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, μόνο κάποια κορίτσια του Δημοτικού επέστρεψαν στις αίθουσες που όμως δεν ήταν πλέον ανάμικτες αλλά έχουν χωριστεί σε αγοριών και κοριτσιών. Το πρακτορείο μάλιστα δημοσίευσε και σχετικές φωτογραφίες.

Πάνω από έναν μήνα αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν παραμείνει κλειστά, καθώς η οργάνωση επιχειρούσε να επανεκκινήσει την οικονομία και να αποκαταστήσει τη «φυσιολογική» ζωή στις πόλεις.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν κατά καιρούς πει πως δεν θα επαναλάβουν τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησής τους, η οποία είχε απαγορεύσει την εκπαίδευση των κοριτσιών και υποσχέθηκαν πως τα κορίτσια θα μπορούν να σπουδάσουν, εφόσον το κάνουν σε χωριστές από τα αγόρια τάξεις.

Αν και οι Ταλιμπάν δεν έδωσαν εντολή τα σχολεία να κλείσουν, μετά την ανάληψη της εξουσίας, η οργάνωση έχει πει πως η κατάσταση ασφαλείας σημαίνει πως πολλές δραστηριότητες για γυναίκες και κορίτσια δεν είναι προς το παρόν δυνατές ενώ και στην τελευταία τους ανακοίνωση δεν υπήρξε καμία αναφορά στα κορίτσια.

Εκεί, τονιζόταν ότι τα κρατικά και ιδιωτικά σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και τα επίσημα θρησκευτικά σχολεία μαντράσα θα άνοιγαν από το Σάββατο. «Όλοι οι δάσκαλοι και τα αγόρια μαθητές θα πρέπει να παραστούν στο σχολείο» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...