489
Το πτώμα ενός από τους φερόμενους ως δράστες κρέμεται από γερανό στη Χεράτ ενώ το πλήθος φωνάζει «ο Θεός είναι μεγάλος» | REUTERS/Stringer

Αφγανιστάν: Η φρίκη επέστρεψε μαζί με τους Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2021, 12:47
Το πτώμα ενός από τους φερόμενους ως δράστες κρέμεται από γερανό στη Χεράτ ενώ το πλήθος φωνάζει «ο Θεός είναι μεγάλος»
|REUTERS/Stringer

Αφγανιστάν: Η φρίκη επέστρεψε μαζί με τους Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2021, 12:47

Οι αρχές των Ταλιμπάν στην πόλη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν, σκότωσαν τέσσερις φερόμενους ως απαγωγείς και κρέμασαν τα σώματα τους δημόσια για να αποτρέψουν άλλους, δήλωσε αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης, σε ένδειξη της επιστροφής των νέων ηγεμόνων του Αφγανιστάν στην πιο σκληρή εκδοχή της ισλαμικής δικαιοσύνης.

Τα πλάνα δείχνουν τα νεκρά σώματα τουλάχιστον τεσσάρων ανδρών με τα ρούχα τους αιμόφυρτα να κρέμονται από γερανούς στις κεντρικές πλατείες της πόλης καθώς το πλήθος παρακολουθεί.

«Οποιος απαγάγει άλλους, θα καταλήξει έτσι», γράφεται σε ένα σημείωμα στο στήθος των σωμάτων, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Guardian.

Ο Ζιαουλχάκ Τζαλαλί, νέος αστυνομικός επικεφαλής της περιοχής στη Χεράτ, είπε ότι οι Ταλιμπάν διέσωσαν έναν πατέρα και γιο που είχαν απαχθεί από τέσσερις απαγωγείς μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών. Ενας μαχητής των Ταλιμπάν και ένας πολίτης τραυματίστηκαν στη συμπλοκή, αλλά «οι τέσσερις (φερόμενοι ως δράστες) σκοτώθηκαν σε διασταυρούμενα πυρά».

Οι Ταλιμπάν έφεραν τα πτώματα σε τέσσερις κύριες πλατείες της πόλης και ζήτησαν από τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν, ανέφεραν άνθρωποι στην αρχαία πόλη κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Σοκ για τους πολίτες

«Μιλούσα με έναν πελάτη όταν είδα τους Ταλιμπάν να φέρνουν δύο πτώματα στο πίσω μέρος ενός οχήματος», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Ahmadi, πωλητής κινητών τηλεφώνων. «Τότε είπαν στους ανθρώπους ότι από εδώ και πέρα ​​αυτό θα συμβεί σε όποιον απαγάγει ανθρώπους. Πολλοί άρχισαν να φωνάζουν “Αλλάχου Aκμπαρ” καθώς ένας γερανός κρέμασε το σώμα».

«Ημουν σε ταξί και πήγαινα προς το κέντρο της πόλης όταν είδα ότι οι Ταλιμπάν είχαν χρησιμοποιήσει γερανό για να κρεμάσουν ένα νεκρό σώμα», είπε ένας άλλος κάτοικος της πόλης. «Ο κόσμος έτρεχε να το δει. Το παρακολουθούσα από το πίσω παράθυρο του ταξί. Στη συνέχεια, όταν έφτασα στην επόμενη πλατεία, είδα έναν άλλο άνδρα να κρέμεται από έναν γερανό… Ενα σώμα κρεμόταν σε κάθε πλατεία! Είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ».

Οι δημόσιοι απαγχονισμοί έρχονται μια μέρα αφότου ένας ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι οι εκτελέσεις και ο ακρωτηριασμός χεριών για εγκληματίες που καταδικάζουν θα ξαναρχίσουν. Ο μουλά Νουρουντίν Τουραμπί, ένας από τους ιδρυτές των Ταλιμπάν και ο επικεφαλής της σκληρής ερμηνείας του Ισλαμικού νόμου όταν κυβερνούσαν για τελευταία φορά το Αφγανιστάν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το καθεστώς θα αρχίσει ξανά εκτελέσεις και ακρωτηριασμούς χεριών, αν και ίσως όχι δημόσια.

«Ολοι μας επέκριναν για την εκτέλεση ποινών στο γήπεδο, αλλά ποτέ δεν είπαμε τίποτα για τους δικούς τους νόμους και τις ποινές τους», δήλωσε ο Τουραμπί στο Associated Press. «Κανείς δεν θα μας πει ποιοι πρέπει να είναι οι νόμοι μας. Θα ακολουθήσουμε το Ισλάμ και θα φτιάξουμε τους νόμους μας με βάση το Κοράνι».

Σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητεί η Δύση

Η Ουάσινγκτον, που καταδίκασε τα σχόλια του Τουραμπί σχετικά με τις τιμωρίες, είπε ότι οποιαδήποτε πιθανή αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, η οποία αντικατέστησε την κυβέρνηση που υποστηρίχθηκε από τη Δύση και κατέρρευσε τον περασμένο μήνα, θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Bakhtar, οκτώ απαγωγείς συνελήφθησαν επίσης σε ξεχωριστό περιστατικό στη νοτιοδυτική επαρχία Ουρουζγκάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...