Η φωτογραφία από το εσωτερικό του C-17 Globemaster III της αμερικανικής Αεροπορίας | Courtesy of Defense One
Επικαιρότητα

Αφγανιστάν: Εκατοντάδες στις πτήσεις της «μεγάλης φυγής»

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει από τη Δευτέρα η φωτογραφία του ασφυκτικά γεμάτου C-17 Globemaster III της αμερικανικής Αεροπορίας κατά την απογείωσή του απο την Καμπούλ με προορισμό το Κατάρ. Το πρώτο γερμανικό αεροσκάφος κατάφερε να απομακρύνει μόλις επτά άτομα. Πρώτη επίσημη δήλωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επόμενη ημέρα στην ασιατική χώρα υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν
Protagon Team

Με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην επόμενη ημέρα, αυτή της «συμβίωσης» με το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε την πρώτη επίσημη τοποθέτηση για τις προθέσεις της Ουάσινγκτον, μετά και τις δηλώσεις Μπάιντεν (εδώ) για την αποχώρηση των Αμερικανών από την ασιατική χώρα.

«Σε ό,τι αφορά τη θέση μας έναντι της οποιαδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, αυτή θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά αυτής της κυβέρνησης. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, για να προσθέσει:

«Μια μελλοντική αφγανική κυβέρνηση που θα προφυλάσσει τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού της (…) συμπεριλαμβανομένων αυτών του μισού πληθυσμού της – των γυναικών και των κοριτσιών της» και «δεν θα προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε τρομοκράτες», θα ήταν «μια κυβέρνηση με την οποία θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε»,.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε επίσης γνωστό ότι ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, βρίσκεται ακόμη στο Κατάρ, όπου διεξάγονται συνομιλίες με τους Ταλιμπάν επί αρκετούς μήνες, διευκρινίζοντας στο σημείο αυτό ότι αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να συζητούν με αντιπροσώπους των νέων -πια- κυρίαρχων του Αφγανιστάν.

Παράλληλα απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια αν η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον Άσραφ Γάνι ως τον νόμιμο πρόεδρο του Αφγανιστάν, μετά τη φυγή του την Κυριακή.

«Δεν υπήρξε επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας», περιορίστηκε να πει ο κ. Πράις.

«Είναι κάτι για το οποίο συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα», ήταν η απάντησή του ερωτηθείς ποιον αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ ως τον νόμιμο ηγέτη του Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ στο αεροδρόμια της Καμπούλ επαναλήφθηκαν –μετά την απομάκρυνση χιλιάδων απελπισμένων Αφγανών από τον διάδρομο απογείωσης– οι πτήσεις απομάκρυνσης διπλωματών και πολιτών.

Οι Αμερικανοί που έχουν αναλάβει την ασφάλεια και τη λειτουργία του αεροδρομίου είχαν διακόψει τις πτήσεις λόγω του πλήθους απεγνωσμένων Αφγανών που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν με κάθε τρόπο σε ένα από τα αεροσκάφη διαφυγής.

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει από τη Δευτέρα η φωτογραφία 823 και πλέον Αφγανών στοιβαγμένων μέσα σε αμερικανικό μεταγωγικό σε μία από τις «πτήσεις της ελπίδας», όπως αποκαλούνται.

Εκατοντάδες πρόλαβαν να ανέβουν στη ράμπα του C-17 Globemaster III για την πτήση της μεγάλης φυγής, με το πλήρωμά του να επιτρέπει την τελικά την παραμονή τους και την απογείωση του αεροσκάφους της αμερικανικής Αεροπορίας με προορισμό το Κατάρ.

Επιχειρήσεις εκκένωσης της Καμπούλ οργανώνονται και από τους Γερμανούς.

Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, το Γερμανικό Πρακτορείο DPA μετέδωσε ότι μεταγωγικό αεροσκάφος A400M της γερμανικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας για την ασφαλή απομάκρυνση γερμανών πολιτών και αφγανών υπαλλήλων γερμανικών κρατικών θεσμών.

Το γερμανικό μεταγωγικό έκανε κύκλους γύρω από το αεροδρόμιο για πέντε ώρες· τα καύσιμα στις δεξαμενές του είχαν σχεδόν εξαντληθεί όταν του δόθηκε άδεια να προσγειωθεί, ανέφεραν οι πηγές του DPA.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν αλεξιπτωτιστές της δύναμης ταχείας αντίδρασης του Μπούντεσβερ, του γερμανικού στρατού, με αποστολή να βοηθήσουν τους περίπου 3.000 αμερικανούς στρατιωτικούς στο αεροδρόμιο να εγγυηθούν την ασφάλεια ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η επιχείρηση εκκένωσης.

Ωστόσο, εξαιτίας του χάους του επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το γερμανικό αεροσκάφος κατάφερε τελικά να απομακρύνει μόλις επτά άτομα!

Εκτός από το γερμανικό διπλωματικό προσωπικό και γερμανούς πολίτες, το Βερολίνο υπόσχεται να βοηθήσει χιλιάδες Αφγανούς που εργάστηκαν για το γερμανικό δημόσιο ή τον γερμανικό στρατό και κινδυνεύουν τώρα να υποστούν διωγμό, αν όχι να εξοντωθούν από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, περίπου 10.000 Αφγανοί, ανάμεσά τους υπάλληλοι της γερμανικής κυβέρνησης, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και οι οικογένειές τους, θα μεταφερθούν εκτός της χώρας στο πλαίσιο της γερμανικής επιχείρησης.

Μέρος του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ έφθασε το πρωί της Δευτέρας στην Ντόχα με αμερικανικό μεταγωγικό. Επρόκειτο για 40 εργαζόμενους στην πρεσβεία. Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης τα τέσσερα μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ελβετίας στην Καμπούλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Χάικο Μάας, παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι «η γερμανική κυβέρνηση, οι υπηρεσίες πληροφοριών και η διεθνής κοινότητα» έκαναν «λανθασμένη αποτίμηση της κατάστασης» στο Αφγανιστάν.

Aπό την πλευρά της η γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, εξέφρασε την ελπίδα να λειτουργήσει η αερογέφυρα εκκένωσης (Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν την Τασκένδη ως κόμβο για την αερογέφυρά τους προς την Καμπούλ), καλώντας παράλληλα το ΝΑΤΟ να αντλήσει τα διδάγματα από την αποτυχία του στο Αφγανιστάν.

«Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία οφείλουμε να εξετάσουμε στους κόλπους του ΝΑΤΟ» μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους ισλαμιστές Ταλιμπάν, έπειτα από 20 χρόνια δυτικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, δήλωσε η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο μέλλον μπορεί να είναι οι Ευρωπαίοι που θα κληθούν να αναλάβουν αποστολές όπως αυτές που επωμίστηκαν οι Αμερικανοί, πρόσθεσε:

«Το ζήτημα θα τεθεί και για εμάς στη συνέχεια, να δούμε αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες, να πάρουμε μέτρα που μέχρι τώρα αφήναμε στους Αμερικανούς».

Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν εντός της ημέρας για να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν.