Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19.
Αυτό παραδέχτηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και μετά την τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της βρετανο-σουηδικής εταιρείας η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.
Οι Βρυξέλλες πιέζουν την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη αλλά και στη Βρετανία, αφού η AstraZeneca διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις παράδοσης για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η ΕΕ ήλπιζε σε περισσότερες από 80 εκατ. δόσεις ως τα τέλη Μαρτίου, όμως η εταιρεία, επικαλούμενη προβλήματα στην παραγωγή και περιχαρακωμένη πίσω από μια συμφωνία που υπογράφηκε σχετικά αργά, τον περασμένο Αύγουστο, είπε ότι θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 60%, αν όχι και μεγαλύτερη. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε ένα κύμα δυσπιστίας για τις τακτικές της εταιρείας στην ΕΕ, καθώς και απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού των κρατών-μελών, το οποίο βασιζόταν πολύ στο εμβόλιο που η φαρμακευτική ανέπτυξε από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ).
«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η επίτροπος σε tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.
Νωρίτερα την Τετάρτη, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η μείωση στις παραδόσεις από την φαρμακευτική εταιρεία είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι είχε φανεί τελικά και υπολογίζεται σε 75% και όχι 60%.
Μια τόσο μεγάλη απόκλιση –έστω με το μικρότερο ποσοστό– εκτροχιάζει τον προγραμματισμό της ΕΕ, η οποία είχε βασίσει πολλά σε ένα εμβόλιο που είναι αρκετά πιο φτηνό από αυτό της Pfizer και αποθηκεύεται ευκολότερα γιατί δεν χρειάζεται βαθιά ψύξη.
Η ΕΕ, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ζητεί από την AstraZeneca να παράγει στα εργοστάσιά της στη Βρετανία εμβόλια και για την ΕΕ (σήμερα τα παράγει μόνο για το Λονδίνο) καθώς ισχυρίζεται ότι αυτό είναι εντός της σύμβασης που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.