Από τη διαμαρτυρία των επιστημονικών φορέων τη Δευτέρα. Αν εισέλθουν και οι φοροτεχνικοί στις κινητοποιήσεις τότε το κράτος δεν θα μπορεί να εισπράξει ούτε ένα ευρώ από ΦΠΑ | INTIME NEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Αδιέξοδο με τους ελεύθερους επαγγελματίες  – Κίνδυνος και για το Taxis

Στον αέρα το Πληροφοριακό Σύστημα και «μπλόκο» στην πληρωμή ΦΠΑ αν οι λογιστές εισέλθουν στον χορό των κινητοποιήσεων - Δεν δέχθηκαν οι επιστημονικοί φορείς τη νέα -υποχωρητική- πρόταση Κατρούγκαλου για κλιμακωτές εκπτώσεις στις εισφορές - Αυξάνεται η πίεση των αγροτών
Χριστίνα Νικολαΐδου

Στον χορό των δυναμικών κινητοποιήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων σκέφτονται να μπουν και οι φοροτεχνικοί με άμεσο κίνδυνο να τιναχθεί το σύστημα Τaxis στον αέρα και το κράτος να μην μπορεί να εισπράξει ούτε ένα ευρώ! Οι φοροτεχνικοί προσπαθούν να ζυγίσουν τις τεράστιες επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης κινητοποίησής τους, διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε περίπτωση που κατεβάσουν τα στυλό, χιλιάδες επαγγελματίες που καλούνται να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ ενδέχεται να επιβαρυνθούν με πρόστιμα, τα οποία όμως ουδείς γνωρίζει ποιος θα κληθεί να πληρώσει.

Οι σκέψεις αυτές -που στόχο έχουν να πιέσουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση- δημιουργήθηκαν μετά και τη νέα συνάντηση των προεδρείων των επιστημονικών φορέων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, όπου και αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Οι δικηγόροι αποφάσισαν την επ’αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους, οι γιατροί ήδη απέχουν από διοικητικές πράξεις όπως η συμμετοχή σε επιτροπές και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο από την πλευρά του έκανε ένα επιπλέον βήμα πίσω καταθέτοντας νέα πρόταση με κλιμακωτές εκπτώσεις ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση που κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται:

Εκπτωση 40% για εισοδήματα έως 15.000 ευρώ

Εκπτωση 35% για εισοδήματα 15.001 έως 20.000 ευρώ

Εκπτωση 30% για εισοδήματα 20.001 έως 25.000 ευρώ

Εκπτωση 25% για εισοδήματα 25.001 έως 30.000 ευρώ

Εκπτωση 20% για εισοδήματα 30.001 έως 35.000 ευρώ

Εκπτωση 15% για εισοδήματα 35.001 έως 40.000 ευρώ

Εκπτωση 10% για εισοδήματα 40.001 έως 45.000 ευρώ

Οι εκπτώσεις αυτές αφορούν το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που θα καλούνταν να καταβάλουν οι επαγγελματίες σε περίπτωση εφαρμογής της πρότασης Κατρούγκαλου. Είναι κλιμακωτές, δυσανάλογες του δηλωθέντος εισοδήματος και συμβαδίζουν με τη ρητορική της κυβέρνησης για προστασία των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου έγινε η συνάντηση των προέδρων των επιστημονικών φορέων της χώρας (photo: INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Ομως και αυτή η πρόταση του υπουργείου φαίνεται να πέφτει στο κενό. Οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, οι δικηγόροι και οι γιατροί για άλλη μια φορά «έριξαν» πόρτα με βασικό επιχείρημα ότι ακόμα και με τις εκπτώσεις, το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν παραμένει υψηλότερο από τις εισφορές που καταβάλλουν σήμερα. Οπως γίνεται αντιληπτό, οι περισσότεροι κλάδοι έχουν αποφασίσει να φτάσουν την κατάσταση στα άκρα, «εκμεταλλευόμενοι» και τις αγροτικές κινητοποιήσεις οι οποίες μονοπωλούν την επικαιρότητα και ασκούν ξεκάθαρη πίεση στους κυβερνητικούς βουλευτές.

«Πόρτα» και από τους αγρότες

Στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζονται εναλλακτικές προτάσεις και για τους αγρότες. Για το 2015 ο φόρος εισοδήματος ήταν στο 13%, για το 2016 ανεβαίνει στο 20% για να φτάσει στο 26% για το 2017. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει έναν χαμηλότερο συντελεστή για το 2016, χωρίς ωστόσο να δίνει ακριβή νούμερα. Επιπλέον σκέφτονται να μειώσουν και το ποσοστό προκαταβολής του φόρου εισοδήματος που σήμερα είναι στο 55% για αγρότες που έχουν μείωση τζίρου λόγω φυσικών καταστροφών άνω του 25%. Ωστόσο ούτε εδώ το υπουργείο προτείνει κάποιο σαφές ποσοστό. Τέλος, εξετάζεται και το σενάριο να μην ισχύσει η δεύτερη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο που θα αρχίσει να ισχύει από 1η Οκτωβρίου του 2016. Οι αγρότες στο άκουσμα των προωθούμενων αλλαγών απάντησαν με το συνήθη τρόπο, δηλώνοντας δημοσίως την απόλυτη δυσαρέσκειά τους.